Alles over stikstof

De politieke discussie over een definitief stikstofakkoord is afgerond. Dat aangepast stikstofakkoord, waarvan nog niet alle details bekend zijn, roept heel wat vraagtekens op. Als Boerenbond uiten we dan ook onze grote bezorgdheid en zullen ook in dit dossier de belangen van onze land- en tuinbouwers verder sterk verdedigen.

Onze oplossingen voor het stikstofdebat. Voorzitter Lode Ceyssens schreef hierover een uitgebreide opinie.

dfd

Hoe kan ik de PAS-impact op mijn bedrijf inschatten?

We gaan dieper in op de situatie van rode, (donker)oranje en groene bedrijven. Wat zijn piekbelasters? Wat zijn de generieke maatregelen? Voor welke activiteiten kan ik een vergunning aanvragen en waar moet ik mij aan houden? De situatie is nog anders in maatwerkgebieden en er komen extra maatregelen in het Turnhouts Vennengebied. Het PAS-ontwerp voorziet ook ingrijpende wijzigingen voor de nulbemesting en voor NER's. En ten slotte, voor welke bedrijven en welke sectoren wordt eventueel een opkoopregeling voorzien?

 

Stikstof voor dummies

Melk, tomaten, kipfilet of appels? Ze hebben één ding gemeen: stikstof. Stikstof is dan ook een essentiële bouwsteen van al ons voedsel (en van onszelf). “Hoe kan stikstof dan een probleem vormen?”, horen we je denken. We leggen het je uit!

dfd
antwoorden

Dat het stikstofdossier een grote impact heeft op onze sector, dat is duidelijk. Er verschijnt echter heel wat informatie die niet altijd helder is, omdat de feiten en cijfers waarop men baseert niet altijd duidelijk zijn. Wij geven daarom hiernaast in ons dossier PASklare antwoorden op actuele vragen over PAS (Programmatorische Aanpak Stikstof).

PASklare antwoorden

  • Is landbouw verantwoordelijk voor 78% van de stikstofdeposities? Het antwoord lees je hier.
  • Stegen de stikstofdeposities van landbouw sinds 2014? Het antwoord lees je hier.
  • Heeft NH3 een negatievere impact op de natuur dan NOx? Het antwoord lees je hier.
  • Waarom is het PAS-dossier nu zo actueel? Het antwoord lees je hier.
  • Hoe is het eigenlijk gesteld met de Europese natuur in Vlaanderen? Het antwoord lees je hier.
  • Hoe worden de emissies en neerslag van stikstof bepaald? Het antwoord lees je hier.
  • Welke inspanningen deed de landbouwsector? Het antwoord lees je hier.

 

job
Met doordacht stikstofbeleid vrijwaart de overheid 20.000 jobs

Het uitblijven van een beslissing rond het PAS maakt dat er niet alleen onzekerheid over de toekomst is op onze land- en tuinbouwbedrijven, maar ook op bedrijven in de hele Vlaamse agrovoedingsketen.

We namen daarom het initiatief om alle ketenpartners in de agrovoedingssector te verenigen rond een duidelijk signaal richting Vlaamse regering. Boerenbond samen met Groene Kring, Ferm voor agravrouwen, BCZ, BFA, ABS, Febev, Fevia, Fedagrim en Fenavian schreef een open brief. Daarin leggen we haarfijn uit wat de gevolgen voor de verschillende sectoren zijn.

Lees hier meer.