Alles over stikstof

In januari 2024 werd het Stikstofdecreet in het Vlaams Parlement goedgekeurd. Dat Stikstofdecreet roept heel wat vraagtekens op. Als Boerenbond uiten we dan ook onze grote bezorgdheid en zullen ook in dit dossier de belangen van onze land- en tuinbouwers verder sterk verdedigen.

Masterclass loodst je door het stikstofdecreet

Eind januari keurde het Vlaams Parlement het stikstofdecreet goed. Wat daarin staat, is een hele boterham. Daarom heeft Boerenbond de inhoud van het stikstofdecreet voor haar leden in een digitale masterclass gegoten – een online cursus waarin we je de hand van filmpjes, infografics,… doorheen het hele decreet loodsen. De masterclass snijdt het decreet in behapbare brokken en legt je zo eenvoudig mogelijk uit wat elk aspectje van het decreet betekent en welke impact het heeft. Je kan op die manier het decreet op je eigen tempo verteren, en kan ook enkel de stukken die voor jou relevant zijn eruit kiezen.

 

Veel gestelde vragen

 We bundelen de meest gestelde vragen over deze masterclass.  Heb je zelf een vraag? Check alvast dit overzicht. 

Stikstof voor dummies

Melk, tomaten, kipfilet of appels? Ze hebben één ding gemeen: stikstof. Stikstof is dan ook een essentiële bouwsteen van al ons voedsel (en van onszelf). “Hoe kan stikstof dan een probleem vormen?”, horen we je denken. We leggen het je uit!

dfd
antwoorden

Dat het stikstofdossier een grote impact heeft op onze sector, dat is duidelijk. Er verschijnt echter heel wat informatie die niet altijd helder is, omdat de feiten en cijfers waarop men baseert niet altijd duidelijk zijn. Wij geven daarom hiernaast in ons dossier PASklare antwoorden op actuele vragen over PAS (Programmatorische Aanpak Stikstof).

PASklare antwoorden

  • Is landbouw verantwoordelijk voor 78% van de stikstofdeposities? Het antwoord lees je hier.
  • Stegen de stikstofdeposities van landbouw sinds 2014? Het antwoord lees je hier.
  • Hoe is het eigenlijk gesteld met de Europese natuur in Vlaanderen? Het antwoord lees je hier.
  • Hoe worden de emissies en neerslag van stikstof bepaald? Het antwoord lees je hier.
  • Welke inspanningen deed de landbouwsector? Het antwoord lees je hier.