Het stikstofdecreet is een ingewikkeld kluwen. Ieder bedrijf zal maatregelen moeten nemen om zijn uitstoot te beperken. Dit betekent dat je moet investeren of je veestapel verkleinen. In het decreet is echter voorzien dat je in bepaalde gevallen een vrijstelling kan aanvragen waardoor een minder grote inspanning verwacht wordt. Maar dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
In dit artikel lees je of je in aanmerking komt. Voor rundveebedrijven moet de aanvraag op uiterlijk 31 maart 2025 gebeuren, pluimvee- en varkensbedrijven hebben nog tot 30 september 2029 de tijd.
Wie komt er in aanmerking voor vrijstelling?
Of je in aanmerking komt voor de vrijstelling, hangt af van twee zaken: je ammoniakemissie en je impactscore in 2021. Beide cijfers kan je berekenen via de zogenaamde impactscoretool via pasberekening.omgeving.vlaanderen.be. Wanneer je jaaremissie in 2021 minder dan 500 kg ammoniak bedraagt én je een impactscore had die lager is dan 0,025% kan je vrijstelling aanvragen. Biobedrijven kunnen een aanvraag doen bij een impactscore lager dan 1% (zonder de grens van 500 kg ammoniak). Let op: bij een gemengd bedrijf moet je de ammoniakproductie van je volledige veestapel in rekening brengen, niet enkel die van het rundvee.
Enkele voorbeelden
Om je een idee te geven over hoeveel dieren het gaat om onder de grens van 500 kg ammoniak te blijven, geven we hier een paar eenvoudige richtcijfers:
500 kg ammoniak komt overeen met zo’n 122 zoogkoeien, 38 melkkoeien of 143 vleeskalveren. De impactscore van deze bedrijven op de nabijgelegen natuur is natuurlijk volledig afhankelijk van hun omgeving en is altijd individueel te berekenen. Daarom is een bedrijfseigen benadering altijd nodig en kunnen we hier geen algemeen uitsluitsel over geven.
Waarom vrijstelling aanvragen?
Tegen 2030 moet ieder bedrijf de nodige maatregelen nemen om zijn uitstoot drastisch te verminderen. Voor melkvee is dit minstens 25%, mestkalveren 28%, vleesvee 0%. Daarnaast moeten rundveehouders tegen eind 2025 5% emissiedaling realiseren ten opzichte van 2021. Wanneer je vrijstelling aanvraagt ben je vrijgesteld van deze toe te passen reductie (zowel die in 2025 als die in 2030). Door de deadline van de 5%-maatregel moeten rundveehouders hun aanvraag al indienen tegen 31 maart van dit jaar.
Opgelet: ook vrijgestelde bedrijven moeten hun ammoniakemissie nog steeds laten zakken tot op het niveau van hun referentiesituatie 2021.
Hoe vraag je de vrijstelling aan?
De aanvraag moet gebeuren via een eenvoudige meldingsprocedure op het omgevingsloket. Dit is de categorie ‘aangifte voor vrijstellingsregeling voor het nemen van bronmaatregelen voor varkens-pluimvee- en rundveehouderijen’. De belangrijkste bijlage die je moet toevoegen is de berekening van de je impactscore. Deze aanvraag kan je zelf doen of via je milieuadviseur. Zijn deze beide opties niet mogelijk, dan kan je ook een beroep doen op je Boerenbondconsulent.
Vragen?
Met vragen over de aanvraag, je impactscore, de voorwaarden … neem je best zo snel mogelijk contact op met de advieslijn, je lokale dienstbetoonconsulent of maak je een afspraak op een regionale zitdag.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.