Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Wanneer er geen dakgoot hangt aan een dak bestaande asbesthoudend materiaal kunnen bij verwering van het dakmateriaal asbestpartikels op en in de grond terechtkomen. De zone waarin dat gebeurt, wordt de afdruipzone genoemd. Meestal gaat het om een zone van ong. 70 cm breed en 30 cm diep.

Op basis van het bodemsaneringsdecreet en de richtlijnen rond bodemonderzoek- en bodemsanering dienden die afdruipzones in kaart te worden gebracht en desgevallend te worden gesaneerd.

Enkele maanden geleden gaf bevoegd Vlaams minister Jo Brouns in antwoord op een parlementaire vraag aan dat uit nieuw onderzoek van VITO en het Nederlandse TNO bleek dat er geen gezondheidsrisico’s waren voor die afdruipzones en dat sanering dan ook overbodig was.

Onder andere op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Via een (technisch) Ministerieel Besluit worden de richtlijnen voor oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek gewijzigd. In de nieuwe standaardprocedure is nu voorzien dat ter hoogte van afdruipzones van dak- en gevelbekleding geen onderzoek nodig is in het oriënterend bodemonderzoek. Door de nodige wijzigingen in de standaardprocedure beschrijvend onderzoek wordt ook de saneringsverplichting geschrapt. Deze nieuwe regeling is ingegaan vanaf 1 mei 2025.

Wie op basis van een recent oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek (voor 1 mei 2025) verplicht werd tot de sanering van een afdruipzone, kan, op basis van deze nieuwe regelgeving, bij OVAM een ontheffing vragen voor die sanering.

Auteur: Ingo Luypaert, adviseur omgeving

hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026
zer

“Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Boer in de kijker

De familie Martens kiest voluit voor de korte keten en zet al jaren in op duurzaamheid en welzijn. Tien jaar geleden openden ze hun hoevewinkel Mattes en twee jaar geleden kwam daar een eigen microslachthuis bij.

Read more about “Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”
asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op basis van het bodemsaneringsdecreet en de richtlijnen rond bodemonderzoek- en bodemsanering dienden die afdruipzones in kaart te worden gebracht en desgevallend te worden gesaneerd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
gbb

Om voedsel te produceren heb je water nodig!

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Tom Waes landscape

Inschrijvingen jaarlijkse inspiratieconference geopend

Dit jaar geen cijfers of grafieken, maar een flinke portie warmte, eerlijkheid en een welgemikte lach. Met Joris Bruyninckx en Tom Waes. Schrijf je nu in!

Read more about Inschrijvingen jaarlijkse inspiratieconference geopend

Minder administratieve lasten en regeldruk

Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.

Read more about Minder administratieve lasten en regeldruk
SKK

“Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Dossier

Van 17 tot 25 mei is het de Week van de Korte Keten. In een dossier in Boer&Tuinder blikken we vooruit met Ann Detelder van het Steunpunt Korte Keten. "Korte keten is geen kleine niche meer, met zo’n 4500 bedrijven die minstens een paar weken per jaar iets in de korte keten verkopen." 

Read more about “Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”
Olympia

A-ware sluit de deuren van Olympia

Actua

Royal A-ware, sinds 2022 de eigenaar van melkerij Olympia heeft besloten om de vestiging in Herfelingen te sluiten.

Read more about A-ware sluit de deuren van Olympia

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar

stikstof
Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
wolf

Wolf van strikt beschermd naar beschermd

Read more about Wolf van strikt beschermd naar beschermd
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen