Om voedsel te produceren heb je water nodig!

De gouverneurs van provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen hebben de voorbije week in verschillende zones onttrekkingsverboden afgekondigd voor onbevaarbare waterlopen en publieke grachten. 

De exacte impact hiervan kunnen we nu nog niet inschatten maar dat er een impact is, staat buiten kijf. Zeker nu, bij de start van het seizoen, hebben zaadjes en jonge plantjes water nodig. Als er geen regen komt, er geen eigen watervoorraad (meer) is en er een onttrekkingsverbod geldt, dan zijn de gevolgen ontzettend groot en onomkeerbaar. Onze boeren hebben prioritair water nodig om hier voedsel te kunnen produceren voor ons allen. 

Vorig jaar was het natste jaar ooit, dit voorjaar is het twee maanden droog en is de watervoorraad alweer kritiek. De natuur is grilliger dan ooit. De Vlaamse regering werkt aan een Blue Deal 2.0. Dit strategisch visiedocument geeft richting aan hoe men Vlaanderen weerbaar maakt tegen klimaatverandering en hoe men omgaat met oppervlaktewaterkwaliteit, overstromingen en droogte, grondwater, drinkwater en afvalwater. Op dit moment is de Blue Deal 2.0 nog in een ontwerpfase. Wij vinden het goed dat er een visie rond water wordt ontwikkeld. Maar de beleidsmakers moeten hierbij één zaak goed beseffen: hoe duurzaam onze boeren ook omspringen en zullen omspringen met water, ze zullen te allen tijde prioritair toegang moeten hebben tot water. Zonder kunnen zij geen voedsel produceren.

Dat we onze eigen lokale voedselvoorziening meer moeten omarmen, is trouwens duidelijk. Dat blijkt nu nog maar eens uit de hoge rundvleesprijzen. Als oorzaak wordt daarbij vooral verwezen naar het blauwtongvirus dat vorig jaar veel schade heeft aangericht. Het blauwtongvirus is een acuut probleem dat vooral sinds januari de prijzen pijlsnel de hoogte indrijft. Maar diegene die denkt dat blauwtong alleen de oorzaak is, gaat voorbij aan het chronische probleem dat al jaren sluimert. We zien al jaren een dalende trend in productie omwille van leeftijd van landbouwers en de steeds maar toenemende regeldruk. De komende jaren verwachten we dat die trend zich voortzet aangezien een bevraging bij onze leden eind vorig jaar heeft aangegeven dat een derde van de landbouwers vreest om voor 2030, vroeger dan verwacht, te stoppen. Een tendens die geldt voor al onze sectoren en die onze beleidsmakers zorgen moet baren. 

Alle moeilijkheden ten spijt blijft onze land- en tuinbouwsector inmiddels verder innoveren en verduurzamen. Een mooi voorbeeld daarvan zagen we vorige week vrijdag nog bij de eerstesteenlegging van het Pluimvee Innovatie Centrum van ILVO. Deze klimaatneutrale en energieflexibele pluimveestal is het tastbare bewijs dat onze landbouwsector, ook in moeilijke tijden, blijft investeren in innovatie en verduurzaming. Het is dankzij dergelijke investeringen dat we onze pioniersrol in de wereld willen blijven behouden. 

Land- en tuinbouwers moeten te allen tijde prioritair toegang hebben tot water. 

Lode Ceyssens

Voorzitter Boerenbond