Uitstel voor PV-verplichting tot 2026
Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers. Praktische problemen zorgen ervoor dat de regering de deadline hieromtrent uitstelt.
Als gevolg van de PV-verplichting moeten bedrijven met een elektriciteitsverbruik van meer dan 1 GWh per jaar zonnepanelen installeren op hun bedrijfsgebouwen. In onze sector gaat het voornamelijk over glastuinbouwers (zeker diegene met een E-boiler), energie-intensieve groentekwekers (denk aan witloof- en champignonkwekers) en fruittelers met eigen koeling en verwerking. De hoeveelheid te plaatsen PV is in functie van de dakoppervlakte en stijgt gradueel in de tijd. Initieel was het zo dat bedrijven waarvan het jaarlijkse energieverbruik al in 2021 de drempel van 1 GWh overschreden had, reeds tegen eind juni een installatie van minimaal 12.5 wattpiek per m² dakoppervlakte moesten installeren. In de praktijk was deze deadline voor heel wat bedrijven niet haalbaar om verschillende redenen. Specifiek voor de glastuinbouwsector speelt bovendien de problematiek dat de dakoppervlakte van de serres worden meegeteld, hoewel PV-installaties hierop niet mogelijk zijn. De Vlaamse regering heeft uiteindelijk beslist om de deadline op te schuiven naar april 2026. Voor Boerenbond is het essentieel dat de regering het uitstel gebruikt om werk te maken van een haalbare en logische regeling die de sector niet dwingt tot torenhoge investeringen die bovendien niet bijdragen aan verduurzaming.
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op basis van het bodemsaneringsdecreet en de richtlijnen rond bodemonderzoek- en bodemsanering dienden die afdruipzones in kaart te worden gebracht en desgevallend te worden gesaneerd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Inschrijvingen jaarlijkse inspiratieconference geopend
Dit jaar geen cijfers of grafieken, maar een flinke portie warmte, eerlijkheid en een welgemikte lach. Met Joris Bruyninckx en Tom Waes. Schrijf je nu in!
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.