Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert. Bodemkoolstof is een belangrijke indicator voor de bodemgezondheid. De tool stelt de landbouwer in staat om de impact van de keuze voor bepaalde teeltrotaties en bemestingsregimes op de koolstofopbouw na te gaan.
De Koolstoftool is beschikbaar voor elke landbouwer via het bodempaspoort op het e-loket Landbouw en Zeevisserij. Deze toepassing geeft landbouwers inzicht in het effect van verschillende landbouwpraktijken op de hoeveelheid organische koolstof in de landbouwpercelen. Een bodem met meer organische koolstof heeft een betere bodemstructuur, stimuleert een beter bodemleven, is vruchtbaarder, meer resistent tegen erosie, en is weerbaarder voor extreme weersomstandigheden zoals droogte of overstroming. Door meer koolstof op te slaan in de bodem, wordt er bovendien ook CO2, een broeikasgas, uit de atmosfeer gehaald.
Scenario's aanmaken
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij ontwikkelde de tool in samenwerking met ILVO, dat het achterliggende rekenmodel beheert. Voor elk bouwland perceel wordt het gehalte organische koolstof voor de komende 30 jaar berekend op basis van de beschikbare gegevens in het bodempaspoort en voor een standaardscenario. Voor dit scenario wordt de gewasrotatie van de voorbije zes jaar als basis genomen. In het standaardscenario wordt nog geen rekening gehouden met bemesting. De landbouwer kan voor elk perceel zelf meerdere bijkomende scenario’s aanmaken met verschillende teeltrotaties en vormen van organische bemesting. Op deze manier kan de landbouwer zijn bedrijfsvoering optimaliseren met het oog op een hoger gehalte organische koolstof en een betere bodemkwaliteit. Meer details over het aanmaken van een nieuw scenario of de berekenening vindt u op de website van het agentschap https://lv.vlaanderen.be/beleid/klimaat-milieu/bodem/koolstoftool.
Ecoregelingen
De Koolstoftool geeft een zo goed mogelijke simulatie over de mogelijke koolstofopslag op basis van de beschikbare gegevens en vertrekt van een bepaalde startconcentratie aan organische koolstof. Hoe accurater deze gegevens zijn, hoe beter het model de simulaties kan doorrekenen. Het gebruik van recente bodemanalyseresultaten kan de resultaten dus verbeteren. Daarom raden we de landbouwers aan om het organische koolstofgehalte van de percelen ook laten te meten met behulp van staalnames. De landbouwer kan hiervoor steun krijgen door de ecoregeling 'Verhogen organische koolstof – streefzone of de ecoregeling 'Actief gebruik van het bodempaspoort' aan te vragen. Meer info hierover vindt u in de fiches op de website: ecoregeling Verhogen organische koolstof – streefzone of de ecoregeling Actief gebruik van het bodempaspoort.
Bron: Agentschap Landbouw&Zeevisserij

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.