Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert. Bodemkoolstof is een belangrijke indicator voor de bodemgezondheid. De tool stelt de landbouwer in staat om de impact van de keuze voor bepaalde teeltrotaties en bemestingsregimes op de koolstofopbouw na te gaan.
De Koolstoftool is beschikbaar voor elke landbouwer via het bodempaspoort op het e-loket Landbouw en Zeevisserij. Deze toepassing geeft landbouwers inzicht in het effect van verschillende landbouwpraktijken op de hoeveelheid organische koolstof in de landbouwpercelen. Een bodem met meer organische koolstof heeft een betere bodemstructuur, stimuleert een beter bodemleven, is vruchtbaarder, meer resistent tegen erosie, en is weerbaarder voor extreme weersomstandigheden zoals droogte of overstroming. Door meer koolstof op te slaan in de bodem, wordt er bovendien ook CO2, een broeikasgas, uit de atmosfeer gehaald.
Scenario's aanmaken
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij ontwikkelde de tool in samenwerking met ILVO, dat het achterliggende rekenmodel beheert. Voor elk bouwland perceel wordt het gehalte organische koolstof voor de komende 30 jaar berekend op basis van de beschikbare gegevens in het bodempaspoort en voor een standaardscenario. Voor dit scenario wordt de gewasrotatie van de voorbije zes jaar als basis genomen. In het standaardscenario wordt nog geen rekening gehouden met bemesting. De landbouwer kan voor elk perceel zelf meerdere bijkomende scenario’s aanmaken met verschillende teeltrotaties en vormen van organische bemesting. Op deze manier kan de landbouwer zijn bedrijfsvoering optimaliseren met het oog op een hoger gehalte organische koolstof en een betere bodemkwaliteit. Meer details over het aanmaken van een nieuw scenario of de berekenening vindt u op de website van het agentschap https://lv.vlaanderen.be/beleid/klimaat-milieu/bodem/koolstoftool.
Ecoregelingen
De Koolstoftool geeft een zo goed mogelijke simulatie over de mogelijke koolstofopslag op basis van de beschikbare gegevens en vertrekt van een bepaalde startconcentratie aan organische koolstof. Hoe accurater deze gegevens zijn, hoe beter het model de simulaties kan doorrekenen. Het gebruik van recente bodemanalyseresultaten kan de resultaten dus verbeteren. Daarom raden we de landbouwers aan om het organische koolstofgehalte van de percelen ook laten te meten met behulp van staalnames. De landbouwer kan hiervoor steun krijgen door de ecoregeling 'Verhogen organische koolstof – streefzone of de ecoregeling 'Actief gebruik van het bodempaspoort' aan te vragen. Meer info hierover vindt u in de fiches op de website: ecoregeling Verhogen organische koolstof – streefzone of de ecoregeling Actief gebruik van het bodempaspoort.
Bron: Agentschap Landbouw&Zeevisserij
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.