Wolf van strikt beschermd naar beschermd
Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt
Evolutie slachtoffers
Tussen 2018 en 2021 nam het aantal slachtoffers vrij snel toe: van 16 gevallen in 2018 naar 66 een jaar later. In 2020 stond de teller al op 123 dossiers, maar de piek werd bereikt in 2021. Dat jaar telde men 189 dode, gekwetste of verdwenen landbouwdieren.
Een deel van de verklaring van de daling van het aantal gedode landbouwdieren ligt niet onlogisch bij het lagere aantal wolven dat in Vlaanderen aanwezig is. Enkele jaren geleden doolden er nog dertien wolven rond in Vlaanderen. Op dit moment zouden dat er maar drie of vier meer zijn. In Limburg is een roedel met twee wolven gevestigd, met als territorium de helft van Limburg en een stuk van de provincie Antwerpen. Binnen deze roedel worden er binnenkort welpen verwacht.
Maar ook het aantal slachtoffers per wolf, dus het absoluut aantal slachtoffers gedeeld door het gemiddeld aantal wolven van dat jaar, daalt. Enerzijds wordt er gesteld dat dit komt door de toenemende investeringen in wolfwerende maatregelen (reeds 240 km in het leefgebied van de wolven) die maken dat wolven voor een stuk worden afgeschrikt en zich meer richten op wilde dieren zoals everzwijnen en reeën. Ook het feit dat een aantal schapenhouders ermee gestopt zijn, zorgt ervoor dat er minder schapen in de weides lopen en er dus minder potentiële slachtoffers zijn van wolvenaanvallen. Tot slot lijken ook de biologie en het gedrag van individuele wolven een rol te spelen, wat resulteert in meer of minder aanvallen op landbouwdieren.
Preventieve maatregelen
Aangezien het risico op aanvallen in het najaar hoger ligt, is het zinvol om de preventieve maatregelen die je nemen nog eens onder de aandacht te brengen.
Ligt in de risicozone (zie kaart) en wil je een bestaande omheining aanpassen om wolven te weren? Dan kun je hiervoor subsidies aanvragen:
• Beschik je over een landbouwnummer en ondernemingsnummer, dan kom je in principe in aanmerking voor VLIF-steun. Je kan de infofiche raadplegen via onderstaande QR-code. Meer informatie hierover.
• Ben je een natuurlijke of privaatrechtelijke rechtspersoon en kom je niet in aanmerking voor VLIF-steun, dan kun je subsidies verkrijgen via Agentschap Natuur en Bos.
Natuurlijke of privaatrechterlijke personen die aankloppen bij ANB krijgen 90% terugbetaald van de gebruikte materialen (met een maximum van 4,8 euro per lopende meter) als je aan alle voorwaarden voldoet en je omheining werd aangepast conform de technische vereisten van een wolfwerende omheining (zie hieronder). Bovenop het subsidiebedrag wordt nog een forfaitere onderhoudsvergoeding van 4,5 euro per meter uitgekeerd.
Als professionele landbouwer betreft het steunpercentage om omheiningen wolfproof te maken 100%, maar krijg je geen vergoeding voor het onderhoud. Je moet eveneens binnen het risicogebied liggen en beschikken over een minimumaantal dieren. Voor schapen is er een maximum van 400 meter omheining per 5,5 dieren op het bedrijf. Voor runderen (en fokpaarden) een maximum van 1600 meter omheining per bedrijf.
Het kabinet van bevoegd Vlaams minister Brouns liet al weten dat de status van de wolf bij ons niet zal veranderen. Wat Boerenbond wel verwacht, is dat het protocol rond probleemwolven, dat bepaalt welke maatregel er door de overheid kan worden genomen bij problematisch gedrag – bijvoorbeeld het binnendringen van een stal door een wolf – op een realistischere manier wordt bekeken en niet meer enkel vanuit het ecologisch perspectief.
Europees traject
Op 26 september besloot de Europese Raad namens de EU een voorstel in te dienen tot wijziging van de beschermingsstatus van de wolf gezien de wolvenpopulatie al enkele decennia in stijgende lijn gaat. Door deze wijziging krijgen lidstaten extra flexibiliteit bij het beheer van hun lokale wolvenpopulaties. Tegelijkertijd zullen de instandhoudings- en beheersmaatregelen van de lidstaten nog steeds een gunstige staat van instandhouding moeten bereiken en handhaven aangezien de wolf een beschermde diersoort blijft.
Het Europees Parlement stemde op 8 mei in met de wijziging waardoor nu nog enkel de Europese Raad dit formeel dient aan te nemen. Het is echter te verwachten dat dit weinig impact zal hebben op het beleid gezien de beperkte aanwezigheid van wolven in Vlaanderen.

Volg de droogtetoestand
Tijdelijke captatieverboden
Bij waterschaarste is er nood aan een solide waterbeleid, maar landbouwers moeten toegang hebben tot voldoende water.
Tractorcontroles: zo ben je in orde
Naar aanleiding van een aantal tractorcontroles door de verkeerspolitie brengen we enkele aandachtspunten in kaart.

Telers voorzien van onafhankelijk advies
TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.
PAS-referentietool operationeel
Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.
Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Voortschrijdend inzicht
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Van strikt beschermd naar beschermd
Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt
Preventieve maatregelen tegen wolven blijven belangrijk. Boerenbond verwacht dat het protocol realistischer wordt bekeken.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.