Straks hybride burgers uit de Zwalmstreek op ons bord?

De Kaaihoeve in Zwalm was de locatie van een unieke bijeenkomst: landbouwers, verwerkers, voedingsbedrijven, chefs en retail kwamen er samen en bedachten diverse ketens om met eiwitrijke gewassen een verdienmodel te maken voor de boer.

Provincie Oost-Vlaanderen, Boerenbond en Next Food Chain sloegen de handen in elkaar om ondernemers uit de volledige voedingsketen samen rond tafel te zetten. Dit gebeurde tijdens een Dinner Hack van Generation Food waar de deelnemers tijdens het diner samen een antwoord zochten op de concrete uitdaging: ‘Via welke keten is het mogelijk om van veldboon of gele erwt een rendabel verhaal te maken op je landbouwbedrijf?’.

In de regio Zwalm zijn landbouwers namelijk op zoek naar nieuwe gewassen die een positieve rol kunnen spelen in de gewasrotatie maar waarmee ook financiële meerwaarde mogelijk is waarbij gekeken wordt naar verwerking in humane voeding.

Interesse voor eiwitrijke gewassen

Momenteel wordt er op verschillende niveaus met veel interesse gekeken naar eiwitrijke gewassen. Enerzijds omdat het landbouwkundig interessante teelten kunnen zijn in de rotatie, anderzijds omdat voedingsbedrijven naar deze grondstoffen op zoek zijn en waarbij ze belang hechten aan het lokale aspect.

Bovendien ondersteunt de Vlaamse overheid verschillende initiatieven en projecten zoals Peapact, dat een lokale keten ontwikkelt voor gele erwt. In kader van het Europese H2020-project CROPDIVA werkt Boerenbond met onder andere Universiteit Gent samen om regionale waardeketens te onderzoeken voor bijvoorbeeld veldboon of lupine. Ook in het Leuvense doen we die oefening voor gele erwt, veldboon en lupine binnen het project Een boon voor Leuven.

fv
Positie van landbouwer en prijsvorming

Door werk te maken van regionale ketens is het de bedoeling om de positie van de landbouwer en de prijsvorming te verbeteren door het netwerk uit te breiden met andere ondernemers die mogelijk een rol kunnen spelen in het verwerken en vermarkten van de lokaal geproduceerde grondstoffen. We zien hier nog heel wat kansen want Vlaanderen beschikt nu eenmaal over een uitgebreid en innovatief netwerk van voedingsbedrijven.

Landbouwers die via een lokale keten willen afzetten hebben daarbij nood aan een doorkijk in de keten naar de mogelijke afnemers, verwerkers, voedingsbedrijven maar ook naar de trends in productontwikkeling en gevoeligheden bij de consument. Om dat te overbruggen is een Dinner Hack van Generation Food de ideale manier om op korte tijd verschillende spelers te leren kennen en samen na te denken over nieuwe afzetmogelijkheden.

gbbg

Vooraf aan de Dinner Hack bood Protealis de mogelijkheid om enkele van hun selectievelden te bezoeken met soja, gele erwt en veldboon. CEO Benjamin Laga leidde de groep rond.

Op laagdrempelige manier

Elke deelnemer bracht specifieke expertise mee vanuit zijn/haar positie in de keten waardoor de avond heel wat nieuwe kennis opleverde, in eerste instantie voor de landbouwers maar zeker ook voor de andere deelnemers. Het gebeurt niet vaak dat je in een informele setting diverse ondernemers kan ontmoeten die zich willen engageren en waarmee je op een laagdrempelige manier van gedachten kan wisselen.

Tijdens de Dinner Hack in Zwalm werden 3 mogelijke ketens ontwikkeld op basis van gele erwt en veldboon. Het concept dat op het einde van de avond als ‘meest realistisch’ werd bestempeld was een hybride hamburger waar naast vlees ook gele erwt en/of veldboon in verwerkt wordt.

Het idee is dat dit concept kan inspelen op de stijgende groep van flexitariërs die houdt van vlees maar er bewust voor kiest om er minder van te eten. Bovendien breng je met peulvruchten op die manier extra variatie op het bord. In de loop van de komende weken zal dit idee verder onderzocht worden en mogelijke partners geïdentificeerd.

Vragen? Nele.Lauwers@Boerenbond.be

Bron: Boerenbond.

zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Vandaag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026
zer

“Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Boer in de kijker

De familie Martens kiest voluit voor de korte keten en zet al jaren in op duurzaamheid en welzijn. Tien jaar geleden openden ze hun hoevewinkel Mattes en twee jaar geleden kwam daar een eigen microslachthuis bij.

Read more about “Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
gbb

Om voedsel te produceren heb je water nodig!

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Minder administratieve lasten en regeldruk

Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.

Read more about Minder administratieve lasten en regeldruk
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
SKK

“Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Dossier
Read more about “Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
wolf

Wolf van strikt beschermd naar beschermd

Read more about Wolf van strikt beschermd naar beschermd
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen