Een boon voor Leuven

Met de steun van de Vlaamse overheid bundelen Boerenbond, ILVO, Kortom Leuven en Content de krachten om een duurzame eiwitketen uit te bouwen, van boer tot bord. Op die manier dragen ze bij aan de versnelde realisatie van de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030.

Toch zijn er hier nog heel wat uitdagingen. Landbouwers willen enerzijds wel inspelen op vragen uit de markt naar plantaardige eiwitten die regionaal geproduceerd zijn. Maar vaak mist de producent een duidelijk marktperspectief.

Anderzijds is er aan de kant van de verwerkers en consumenten weinig kennis over de mogelijkheden met lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten. Tenslotte ontbreekt een kleinschalige keten met de nodige tussenschakels die nodig zijn om de lokale grondstoffen te verwerken tot nieuwe voedingsproducten.

In dit project gaan we de vraag naar eiwitrijke teelten voor humane consumptie in Leuven in kaart brengen zodat we hiermee de keten zorgvuldig kunnen opbouwen. We kiezen daarbij voor mengteelten met gele erwten, veldbonen of lupine, in combinatie met haver. Dit zijn gewassen die hier goed gedijen en efficiënt met water en nutriënten omgaan.

Hoe verloopt het project praktisch?
Kennisopbouw over teelt en na-oogst

Door de organisatie van demodagen met landbouwers en verwerkers, en het opvolgen van ingezaaide percelen bij ILVO en in het Leuvense gaan we kennis opdoen met de landbouwers over de teelt en de nodige handelingen na de oogst.

Kennisopbouw over verwerking en toepassing

Tijdens een 2-daagse Makeathon dagen we multidisciplinaire studententeams uit om nieuwe recepturen te ontwikkelen. Met behulp van de infrastructuur van de Food Pilot (testcentrum van ILVO en Flanders’ FOOD) worden innovatieve ideeën na selectie verder opgeschaald. Lokale chefs gaan vervolgens met de zuivere en verwerkte producten aan de slag en ontwikkelen recepten hiermee. Tenslotte voeren we een marktonderzoek met retail-klanten in Leuven.

Dimensionering van vraag en aanbod in Leuven

We brengen de opgebouwde kennis over vraag en aanbod in de regio Leuven samen en bouwen de lokale ketens zorgvuldig op. Op die manier hebben landbouwers en verwerkers voldoende informatie om contracten af te sluiten voor de gele erwten, veldbonen, lupine en haver.

Slotmoment

In juni 2024 plannen we een slotmoment van dit project tijdens een editie van ‘Leuven Boert’ in Leuven. Dit is een toon- en verkoopmarkt voor alles wat met stadslandbouw en lokale voedselproductie te maken heeft. Ten laatste op 30 juni 2024 worden de resultaten van het project dan gepubliceerd op deze webpagina. Deze resultaten zullen gratis beschikbaar zijn voor alle ondernemingen actief in de betrokken specifieke landbouw- of bosbouwsector of -subsector.

gbg
fvf
Voordelen voor leden van Boerenbond

Dit project levert kennis op voor landbouwers die op zoek zijn naar manieren om de biodiversiteit te verhogen, gewasbescherming en kunstmest te verminderen en een stuk ondernemerschap te versterken naar afzet van deze grondstoffen (gele erwt, veldbonen, lupine en haver) in een regionale waardeketen.

Ga aan de slag met onze recepten!

5 Leuvense chefs hebben een boon voor Leuven en gingen aan de slag. Ze maakten elk een recept deze delen we graag met je: 

een boon voor leuven

Lupinehummus

Op flatbread met geroosterde venkel.

een boon voor leuven

Lupinekroket

Een vegan alternatief voor de kaaskroket.

Taart

Lupinetaart

Met cheezy topping en framboos

Panisse

Panisse

Panisse met koffiemayonaise.

een boon voor leuven

Sablé Breton

Met crème surprise en aardbei.

Meer nieuws over 'Een boon voor Leuven':

fgf