Een boon voor Leuven
Met de steun van de Vlaamse overheid bundelen Boerenbond, ILVO, Kortom Leuven en Content de krachten om een duurzame eiwitketen uit te bouwen, van boer tot bord. Op die manier dragen ze bij aan de versnelde realisatie van de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030.
Toch zijn er hier nog heel wat uitdagingen. Landbouwers willen enerzijds wel inspelen op vragen uit de markt naar plantaardige eiwitten die regionaal geproduceerd zijn. Maar vaak mist de producent een duidelijk marktperspectief.
Anderzijds is er aan de kant van de verwerkers en consumenten weinig kennis over de mogelijkheden met lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten. Tenslotte ontbreekt een kleinschalige keten met de nodige tussenschakels die nodig zijn om de lokale grondstoffen te verwerken tot nieuwe voedingsproducten.
In dit project gaan we de vraag naar eiwitrijke teelten voor humane consumptie in Leuven in kaart brengen zodat we hiermee de keten zorgvuldig kunnen opbouwen. We kiezen daarbij voor mengteelten met gele erwten, veldbonen of lupine, in combinatie met haver. Dit zijn gewassen die hier goed gedijen en efficiënt met water en nutriënten omgaan.
Voordelen voor leden van Boerenbond
Dit project levert kennis op voor landbouwers die op zoek zijn naar manieren om de biodiversiteit te verhogen, gewasbescherming en kunstmest te verminderen en een stuk ondernemerschap te versterken naar afzet van deze grondstoffen (gele erwt, veldbonen, lupine en haver) in een regionale waardeketen.
Ga aan de slag met onze recepten!
5 Leuvense chefs hebben een boon voor Leuven en gingen aan de slag. Ze maakten elk een recept deze delen we graag met je:
Lupinekroket
Een vegan alternatief voor de kaaskroket.
Sablé Breton
Met crème surprise en aardbei.