Lupine-ontbijtgranen van Lupilicious vallen in de prijzen
De studentenonderneming achter het merk Lupilicious, eiwitrijke ontbijtgranen op basis van lupine, viel in de prijzen tijdens de jaarlijkse LE(J)ON-awards in Leuven. De studenten leerden elkaar kennen tijdens een workshop die Boerenbond organiseerde in het kader van het project Een boon voor Leuven waar we werken aan een duurzame keten voor lokaal geproduceerde eiwitrijke gewassen.
In september 2022 daagden we verschillende studententeams van UCLL en KU Leuven uit om tijdens een tweedaagse Makeathon nieuwe voedingsproducten te bedenken op basis van gele erwt, lupine en/of haver.
Beschikbaar in verschillende kanalen
Daar leerden de studenten van Lupilicious elkaar kennen. Het multidisciplinaire team met enerzijds expertise in voeding en anderzijds in management en marketing ging samen aan de slag en ontwikkelden een eerste prototype van Lupilicious.
Na de Makeathon zetten ze het recept verder op punt, zochten ze een bakker om te produceren en brachten ze het product naar de markt. Lupilicious is momenteel al beschikbaar in verschillende Leuvense supermarkten waar ze voor de distributie samenwerken met het korteketenplatform Kortom Leuven, ook een partner in het project Een boon voor Leuven.
Veel interesse voor lupinemeel
Naast goede verkoopcijfers wordt dit harde werk nu ook een LE(J)ON-award voor jonge Leuvense ondernemers. Daarbij was veel interesse voor de nieuwe grondstof lupinemeel. Het feit dat dat lupine stikstof uit de lucht kan binden, hoge eiwitgehaltes heeft en ook lokaal kan geproduceerd worden, sprak de jury erg aan.
Momenteel wordt lupine nog niet zoveel geproduceerd in Vlaanderen maar via veredeling, betere teeltkennis en het ontwikkelen van nieuwe concepten zoals Lupilicious zijn daar mogelijks wel meer kansen in de toekomst om nieuwe ketens rond op te zetten. Zowel in het project een Boon voor Leuven, met steun van de Vlaamse overheid, als via het Europese project CROPDIVA maakt Boerenbond hier werk van.
Meer info:
https://www.ucll.be/nl/lupilicious
LE(J)ON awards
Jaarlijks organiseert LE(J)ON een pitch-wedstrijd voor ondernemers onder de dertig. De winnaars gaan niet alleen naar huis met een felbegeerde LE(J)ON-award voor in hun trofeeënkast maar ook met advies en een prijs op maat van een professionele jury zodat ze hun onderneming verder kunnen uitbouwen. LE(J)ON is een samenwerking tussen stad Leuven, KU Leuven, UCLL, LUCA School of Arts en maakt deel uit van het ecosysteem voor jong ondernemen in Vlaanderen. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem om ondernemerszin en ondernemerschap bij jongeren, en meer specifiek bij studenten, te stimuleren. Zo helpen ze jongeren die nog studeren maar toch al zin hebben om te ondernemen, op weg.
Meer info: www.leuvensejongeondernemers.be/
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.