Vlaamse quinoa wordt een klassieker
Projectinfo
Programma
QUILO projectPeriode
1/10/2024 - 31/03/2027Quinoa is een duurzaam en veerkrachtig gewas dat bijdraagt aan de diversiteit in de landbouwvelden. Juist in een tijd van veranderend klimaat met extreme weersomstandigheden zijn diversiteit en klimaatbestendigheid van landbouwgewassen van vitaal belang. Door de duurzame eigenschappen van dit gewas, kozen enkele landbouwers om quinoa ook in Vlaanderen uit te proberen. Ondertussen leerden we uit een vorige project, 'Quinoa Lokaal', dat quinoa op een rendabele manier lokaal kan geteeld worden en dat Vlaamse quinoa van uitstekende kwaliteit is. Nochtans zien we dat de bekendheid van de lokale quinoa nog kan groeien en hierdoor nog op een grotere schaal kan bijdragen aan de diversiteit in de velden.
Dit project wil:
De bekendheid van Vlaamse quinoa vergroten, zowel B2B (chefs, catering, voedingsbedrijven) als B2C (via mediacampagnes met deze bedrijven). Door de vraag te laten toenemen willen we de kans geven aan meer landbouwers om hun verdienmodel hiermee te differentiëren.
Doelstelling:
Ook na het QUILO project willen de telers hun samenwerking verder voortzetten. Ze hebben de laatste jaren individueel hun eigen afzet in min of meerdere mate uitgebouwd maar stellen vast dat ze allemaal op gelijkaardige barrières botsen:
Het feit dat quinoa in Vlaanderen geproduceerd wordt is onvoldoende bekend;
Afnemers kiezen nog te vaak voor de geïmporteerde (vaak goedkopere) quinoa;
Ze kunnen onvoldoende argumenteren wat Vlaamse quinoa uniek maakt;
Door een samenwerkingsverband op te richten beogen zij zowel bewustwording over de voedingswaarde te verhogen als de bekendheid van lokale quinoa te vergroten met als uiteindelijk doel een groter marktaandeel voor lokale quinoa waardoor deze duurzame teelt op een groter areaal in Vlaanderen mogelijk is.