“Zorgboer zijn heeft onze blik op de wereld veranderd”
2 april is wereldautismedag. Steunpunt Groene Zorg maakt van de gelegenheid gebruik om zorgboeren in de bloemetjes te zetten tijdens een netwerkbijeenkomst in Evergem. Veel mensen met autisme of een andere mentale kwetsbaarheid vinden in de land- en tuinbouw een werkklimaat op maat. Siertelers Hugo en Carine De Smet-Lippens uit Evergem zullen er ook zijn. Al elf jaar is zorggast Patrick (58) een deel van het azaleabedrijf, én ondertussen ook van het gezin. “Groene zorg vraagt flexibiliteit en empathie, maar we krijgen er veel voldoening voor in de plaats.”
De regio rond Gent, dat is uiteraard de thuishaven van de Gentse azalea. Maar Gent is ook de haven en de bijbehorende industrie. In het bedrijf van Hugo en Carine was dat spanningsveld tussen grondgebruik voor landbouw of haven lange tijd een vloek, die achteraf bekeken misschien een zegen is geweest. “Heel onze carrière telen we azalea’s”, vertelt Hugo (61). Eind jaren 80 startte hij als tweede generatie op het ouderlijk bedrijf. Echtgenote Carine volgde Hugo in zijn passie, maar werkt naast in de bloemisterij nog altijd deeltijds buitenshuis als wiskundeleerkracht.
Van de nood een deugd
Uitbreiden bleek in de jaren 90 geen evidentie. Het benodigde bijzonder plan van aanleg om de aanpalende terreinen achter de bloemisterij van industrie naar landbouw te veranderen liet heel lang op zich wachten. Te lang. “Omdat we beperkt waren in onze ruimtelijke ontwikkeling, zochten we naar manieren om meer omzet te genereren op dezelfde oppervlakte. We hebben ons daarom binnen de azaleateelt gespecialiseerd in grote potmaten en speciale vormen zoals piramiden, hoogstammen en zogenaamde bel-etages, hoogstammen die ook een kruin beneden hebben”, legt Carine uit.
Fierheid en passie
Die specialisatie is achteraf bekeken misschien de redding geweest van het bedrijf. Het aantal sierteeltbedrijven in Vlaanderen zakte sedert begin deze eeuw met meer dan 60%. Het bedrijf van Hugo en Carine overleefde de storm. “We zitten in een nichemarkt. Een nichemarkt is op zich geen moeilijke markt, op voorwaarde dat het product perfect is”, legt Hugo uit. “We proberen te automatiseren waar we kunnen, maar het snoeien van piramides en bel-etages gebeurt bijvoorbeeld plant per plant met de schaar in de hand. Het vraagt stielkennis; een piramide mag langs geen enkele zijde gaten in het bladerdek hebben. Aan onze planten telen we meer dan twee jaar. Dat is lang. Die fierheid en passie als teler over die periode moet je kunnen zien in het eindproduct.”
Voor Pasen in Italië
Zowat alle planten zijn voor export. Driekwart van de planten heeft als bestemming Italië, met Pasen als piekmoment. Daarna volgen Frankrijk en andere Europese landen. De planten vertrekken naar Italië als ze nog groen zijn. Dat zorgt ervoor dat er meer planten op een kar kunnen, maar heeft ook als bijkomend voordeel dat er net iets minder verkoopsdruk achter zit dan bij planten die kleurtonend worden verkocht. “Vandaag zijn we tevreden hoe het verlopen is. Ik ben blij dat we in een nichemarkt onze plaats hebben gevonden. Recent hoorde ik van een Italiaanse klant dat hij onze planten nog niet in zijn catalogus had opgenomen, maar dat ze toch allemaal al verkocht waren. Het doet deugd om te horen dat je product zo goed in de smaak valt. Dat soort feedback krijg je niet gauw in de sierteelt als je voor de massa kiest.”
"Het doet deugd om te horen dat je product zo goed in de smaak valt."
Het geluk in kleine dingen
Groene Zorg vraagt een inspanning. Een reguliere werknemer is Patrick niet, en dat wordt ook niet van hem verwacht. “We hebben maar één zorggast en willen het daarbij houden. Het bedrijf is nog altijd onze prioriteit. De zorg voor Patrick moet inpasbaar zijn in het dagelijks werk.” Ondertussen is Patrick een deel van het gezin geworden. “Wij zien de aanwezigheid van Patrick als een verrijking van ons leven, en dat van onze kinderen. Patrick heeft heel zijn leven in instellingen verbleven. Het grootste geluk voor hem zit in de kleine dingen. Als de kinderen en schoonkinderen hier zijn en we allemaal samen rond tafel zitten om eten, is het voor hem feest. Voor ons is dat gewoon, voor hem niet. Dat heeft onze ogen en die van onze kinderen wel eens geopend”, getuigt Carine. “Nog geen seconde hebben we spijt gehad van onze beslissing om met groene zorg te starten. ’t Is een engagement, maar als je het met hart en ziel doet een verrijking voor het leven.”
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.