fvf

Studenten jongleren met eiwitrijke gewassen in de proefkeuken

Eind september daagden we studenten van UCLL/KU Leuven uit om nieuwe voedingsproducten te bedenken op basis van gele erwt, lupine en/of haver.

Op slechts 2 dagen tijd creëerden ze 5 sterke prototypes. Een jury met deskundigen kreeg de mogelijke opdracht om 1 winnaar aan te duiden en koos uiteindelijk voor het concept ‘krokerwt’, een hartige apero-hap op basis van gele erwt.

gb

Gemengde studententeams met UCLL-studenten uit de richtingen Voedings- en dieetkunde, Bedrijfsmanagement en Marketing, bogen zich samen met studenten bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven over de uitdaging om gele erwt, lupine en/of haver te verwerken in nieuwe producten en daar tegelijk een businessplan voor uit te werken. De concrete cases kregen ze van het voedingsbedrijf Signature Foods en van de afzetcoöperatie Kortom Leuven: ‘Ontwerp een nieuw concept dat binnen ons toekomstig aanbod kan passen'.

Kennis uit het werkveld

Aan het begin van de eerste dag kregen de studenten heel wat informatie over de context van de Vlaamse eiwitstrategie. Thibault Geerardyn van Rikolto legde uit hoe we binnen Generation Food samenwerken om jonge mensen en ondernemers te inspireren en werk te maken van een duurzamer voedselsysteem, van boer tot bord. Nele Lauwers van Boerenbond maakte dit concreet met het project ‘Een boon voor Leuven’, dat financiering krijgt van de Vlaamse overheid.

gbg
gb

Hier werkt Boerenbond samen met ILVO en met de Leuvense coöperaties Kortom Leuven en Content aan een regionale waardeketen op basis van lokaal geproduceerde eiwitrijke gewassen, in een mengteelt met haver. Met een Makeathon van Generation Food geven we het startschot voor de productontwikkeling in dit project. Vervolgens lichtte Tessa Avermaete van KU Leuven toe welk potentieel is er is voor plantaardige eiwitten in een duurzaam voedselsysteem.

Nathalie Bernaert van ILVO stelde de grondstoffen voor waarmee gewerkt zou worden tijdens de Makeathon: gele erwt, lupine en haver. Wat is het eiwitgehalte, is er sprake van allergenen, hoe vezelrijk zijn ze, …? Maar ook een overzicht van hoe deze grondstoffen zich verhouden ten opzichte van andere eiwitrijke gewassen.

Tenslotte kwam Diane Noyes van Coolbeans de studenten vertellen over haar ervaringen als ondernemer met het op de markt brengen van nieuwe voedingsproducten op basis van lokaal geproduceerde eiwitrijke gewassen.

Bedrijven dagen de studenten uit

Bart Mertens is R&D Manager bij Signature Foods, een voedingsbedrijf met een heel breed gamma aan producten, gaande van broodsalades tot verschillende aperoproducten. Hij daagde de studenten uit om een nieuw concept te ontwikkelen op basis van gele spliterwten, meel van gele erwten en/of haver dat makkelijk opschaalbaar is naar grotere volumes en dat binnen hun assortiment kan passen.

Michael Moulaert is coördinator bij Kortom Leuven, een coöperatie van boeren die samenwerken om hun korte keten producten verkopen bij Leuvense retail, horeca, cateraars en andere professionelen via een webshop. Hij daagde de studenten uit om nieuwe producten te ontwikkelen op basis van gele erwten, lupine en/of haver die kunnen aanslaan bij de Leuvense consument.

fvf
fvvf
Aan de slag!

De studenten gingen meteen aan de slag met een specifieke uitdaging rond 1 van de genoemde grondstoffen: gele erwt, lupine en haver. De facilitators waakten over een goede mix van opleidingen zodat de studenten van elkaar konden leren. Na een eerste brainstorm moesten ze het beste idee uitkiezen op samen op verder te werken. Al snel volgde ook een introductie over het businessplan, wat voor velen onbekend terrein was.

Hierdoor moesten ze meteen ook nadenken over het doelpubliek dat ze wilden bereiken, de kanalen waarlangs ze zouden verkopen, de partners die hiervoor nodig waren… Om de kruisbestuiving nog te vergroten, eindigden we de dag met een ‘world café’. Elk groepje koos een vertegenwoordiger die het idee ging pitchen bij de andere groepen. Zo konden ze elkaar belangrijke feedback leveren en het eigen concept versterken.

De tweede dag bestond uit twee delen. Enerzijds konden de studenten eindelijk de keuken in om onder begeleiding van UCLL-lector Yvon Ijsseldijk hun idee tot leven te brengen. Ze experimenteerden met verschillende ingrediënten om het ideale prototype te creëren. Anderzijds kregen de studenten een snelcursus branding en pitching van UCLL-lectoren Robrecht Van Goolen en Katrien Vandael.

Na hard zwoegen, had elk groepje een prototype, een pitch en een businessplan. Dit waren de vijf ontwikkelde concepten.

Krokerwt

De Krokerwt is een lekkere snack op basis van gele erwt. Door lokaal geoogste gele erwt te gebruiken in de vulling, alsook in het krokante jasje is onze krokerwt niet alleen vegetarisch en glutenvrij, maar ook duurzaam. Daarom is de krokerwt de kroket voor iedereen.

LupiLicious

LupiLicious is een merk van ontbijtgranen gemaakt van lupinemeel. Tijdens de Makeathon werden 2 smaken ontwikkeld: chocolate chip en kaneel met appel. Vanwege het hoge eiwitgehalte van lupine is LupiLicious het ideale ontbijt voor de actieve mens. De ontbijtgranen zijn ook vegan en glutenvrij, zodat zo veel mogelijk mensen kunnen genieten van LupiLicious.

Gerwin soep

Gerwin soep is een smaakvolle gele erwtensoep met veggie balletjes op basis van lokale gele erwten. Het is niet alleen lekker maar ook boordevol plantaardige eiwitten.

Woats

Woats is een bite-sized hartig wafeltje met heerlijke Italiaanse kruiden op basis van havermeel. Met WOATS kan je niet alleen aangenaam maar ook duurzaam en gezond aperitieven. 

Veggie mash

Veggie mash zouden we beschrijven als een smeuïge puree van heerlijke groenten met gele erwt als eiwitbron, met een textuur die makkelijk eetbaar is voor ouderen met eventuele kauw- en slikproblemen. De ingrediënten zijn volledig lokaal zodat er steeds duurzaam en seizoensgebonden kan gewerkt worden.

dc
dcd
fvf
Wat is een Generation Food Makeathon?

De Makeathon van Generation Food is een 2-daagse ontwerpwedstrijd met studenten, in samenwerking met UCLL en KU Leuven. Generation Food is een initiatief van Boerenbond, PROEF, Rikolto, KU Leuven, UCLL, EIT Food en stad Leuven. Het is een beweging die vanuit ondernemerschap stappen zet richting duurzaam en gezond voedsel voor iedereen. Bij deze makeathon ligt de focus op het ontwerpen van prototypes van nieuwe voedingsconcepten en daarbij kregen we ondersteuning via Le(j)on en de Vlaamse overheid.

Meer info over Een boon voor Leuven vind je hier.

Bron: Boerenbond.