Projectinfo

Programma

EIP operationele groepen

Periode

1/01/2025 - 31/12/2026
Farmflowerfood

Dit project focust zich op het vermarkten van bloemrijke bufferstroken die kunnen gebruikt worden voor menselijke consumptie als kruideninfusie, in kazen, … Dit betekent een win-winsituatie aangezien een additionele inkomensbron wordt ontwikkeld en tegelijk de functionele biodiversiteit wordt verhoogd.
Hiervoor worden enerzijds huidige processen verder geoptimaliseerd:
- Een bloemenmengsel wordt samengesteld dat zowel voor biodiversiteit en natuurlijke plaagbeheersing nuttig is, maar ook smakelijk is voor het gebruik als menselijke consumptie,
- oogsttechnieken worden verder geoptimaliseerd en
- de verworven kennis wordt maximaal verspreid. Anderzijds worden de wetgeving rond voedselveiligheid overzichtelijk samengevat in een praktijkgids zodat geïnteresseerde landbouwers zonder zorgen aan de slag kunnen met FarmFlowerFood.

Boerenbond Projecten zal hier in een vroege fase een rol spelen door de organisatie van een ‘dinner hack’ waar van het begin van het project duidelijk is, welke mogelijkheden er in de markt zijn voor deze grondstoffen en aan welke vereisten deze moeten voldoen. Dit zijn essentiële zaken die in de verdere stappen richting gaan geven aan het optimaliseren van de teelt en de processen nadien.

Dit project toont dat het realiseren van natuur ook een rol kan spelen in het econmische plaatje van een landbouwbedrijf. Het idee is om bloemrijke bufferstroken te verwerken tot grondstoffen (gedroogde bloemen) voor nieuwe voedingsproducten.
De vraag is in welke producten dat dit kan verwerkt worden en dit is een ideale ‘challenge’ om voor te leggen aan een groep van ketenspelers en experten via onze methodiek ‘dinner hack’. Tijdens zo’n cocreatie sessie bedenken de deelnemers in multidisciplinaire groepjes 4 nieuwe voedingsconcepten en concrete handvaten om die te realiseren.
Voor Boerenbond is dit een interessant project waar we tonen dat onze landbouwers wel degelijk manieren zoeken om natuur te integreren in hun bedrijf en dat we hen hierbij graag bijstaan om dit duurzaam (dus ook economisch) te implementeren. Bovendien maken we in de praktijk duidelijk dat we heel wat expertise en ervaring hebben omtrent samenwerking tussen landbouwers en met andere actoren in de keten.

 

LOGo Vormingen