Chefs hebben een boon voor Leuven
Enkele Leuvense chefs zijn de afgelopen weken druk aan de slag geweest met veldboon, gele erwt en lupinen. Op 17 april schotelden zij bij Hop Gastrobar het resultaat van hun exeperimenten voor aan collega-koks.
Het idee ontstond binnen het project Een boon voor Leuven. Tijdens de week van de peulvrucht maakten de Leuvens chefs kennis met dat project, en kregen ze de uitdaging om met gele erwt, veldboon en lupine als basis een nieuw recept te ontwikkelen. En dat werd een succes! Tijdens het proefmoment passeerden zowel zoete als hartige gerechten de revue.
Opvallend enthousiast waren de chefs over het gebruik van lupinemeel als vervanger voor ei, en aan de nieuwe mogelijkheden om glutenvrij en vegan gastronomisch te koken. Enkele van de gepresenteerde gerechtjes zullen op de kaart komen van de Leuvense chefs. De recepten worden gebundeld in een kookboekje waar ook de Leuvenaar thuis mee aan de slag kan.
Lupinekroket
Een vegan alternatief voor de kaaskroket.
Sablé Breton
Met crème surprise en aardbei.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.