Proeven van eiwitrijke teelten op geslaagde inspiratietoer
Onze voedingsmarkt is constant op zoek naar nieuwe voedingsproducten. Hoe langer hoe meer is er vraag naar grondstoffen die rijk zijn aan plantaardige eiwitten. Daarnaast is er ook groeiende aandacht voor de productieomgeving en -locatie. De consument koopt liefst producten die lokaal geproduceerd werden.
Landbouwers zien mogelijkheden in deze trend, maar missen momenteel een duidelijk marktperspectief. Langs de kant van de verwerkers en consumenten bestaat er dan weer weinig kennis over de voedingsmogelijkheden met lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten. Tenslotte ontbreekt momenteel ook nog een kleinschalige keten met de nodige tussenschakels die helpen om de lokale grondstoffen effectief te verwerken.
Op het veld
Kevin De Witte, onderzoeker aan de UGent, werkt in het kader van het project Cropdiva mee aan de opwaardering van een aantal ondergewaardeerde gewassen zoals veldbonen, boekweit, gerst, haver, lupine en triticale.
Naast het genetisch verbeteren van de teelten zodat ze beter resistent zijn tegen actuele klimaatuitdagingen, wil het project ook concrete adviezen formuleren over hoe deze eiwitrijke gewassen best geteeld worden en inspiratie bieden voor verwerking ervan.
”Regionale waardeketens creëren rond deze 6 gewassen zal bijdragen aan een hogere biodiversiteit in het landbouwlandschap”, aldus Kevin.
Ook Hilde Muylle, onderzoeker bij ILVO, is betrokken bij verschillende proeven met eiwitrijke teelten. “We onderzoeken gele erwt, lupine en veldboon, als mengteelt met haver, en hoe we deze grondstoffen kunnen zuiveren en scheiden na oogst”, zegt Hilde. Een van de projecten waaraan Hilde meewerkt is onder andere het lokaal geïnspireerde project “Een boon voor Leuven”. Hierin zitten landbouwers en schakelorganisaties zoals Kortom Leuven samen rond de tafel om te bespreken hoe eiwitrijke teelten teelttechnisch succesvol kunnen zijn.
De lokale schakel
Zowel verwerker als producent leerde dezelfde les tijdens deze toer. Ook Nele Lauwers, consulent Boerenbond, herhaalt deze. “Om het maximum potentieel van eiwitrijke teelten naar boven te halen, moeten de mogelijkheden van lokale waardeketens absoluut worden benut”, klinkt het. “Door in elkaars nabijheid samen te werken krijgen zowel producent als verwerker een beter zicht op lokale opportuniteiten.”
“Als ze in de manier waarop ze deze benaderen elkaar de hand reiken, kunnen ze allebei hun werking naar een hoger niveau tillen. Zo wint iedereen: de boer is zeker van een afnemer, de verwerker leert over ingrediënten die hem inspiratie kunnen bieden in zijn productontwikkeling en de consument krijgt een gezonder en gevarieerder aanbod voor de kiezen!
Bron: Boerenbond.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.