Proeven van eiwitrijke teelten op geslaagde inspiratietoer
Onze voedingsmarkt is constant op zoek naar nieuwe voedingsproducten. Hoe langer hoe meer is er vraag naar grondstoffen die rijk zijn aan plantaardige eiwitten. Daarnaast is er ook groeiende aandacht voor de productieomgeving en -locatie. De consument koopt liefst producten die lokaal geproduceerd werden.
Landbouwers zien mogelijkheden in deze trend, maar missen momenteel een duidelijk marktperspectief. Langs de kant van de verwerkers en consumenten bestaat er dan weer weinig kennis over de voedingsmogelijkheden met lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten. Tenslotte ontbreekt momenteel ook nog een kleinschalige keten met de nodige tussenschakels die helpen om de lokale grondstoffen effectief te verwerken.
Op het veld
Kevin De Witte, onderzoeker aan de UGent, werkt in het kader van het project Cropdiva mee aan de opwaardering van een aantal ondergewaardeerde gewassen zoals veldbonen, boekweit, gerst, haver, lupine en triticale.
Naast het genetisch verbeteren van de teelten zodat ze beter resistent zijn tegen actuele klimaatuitdagingen, wil het project ook concrete adviezen formuleren over hoe deze eiwitrijke gewassen best geteeld worden en inspiratie bieden voor verwerking ervan.
”Regionale waardeketens creëren rond deze 6 gewassen zal bijdragen aan een hogere biodiversiteit in het landbouwlandschap”, aldus Kevin.
Ook Hilde Muylle, onderzoeker bij ILVO, is betrokken bij verschillende proeven met eiwitrijke teelten. “We onderzoeken gele erwt, lupine en veldboon, als mengteelt met haver, en hoe we deze grondstoffen kunnen zuiveren en scheiden na oogst”, zegt Hilde. Een van de projecten waaraan Hilde meewerkt is onder andere het lokaal geïnspireerde project “Een boon voor Leuven”. Hierin zitten landbouwers en schakelorganisaties zoals Kortom Leuven samen rond de tafel om te bespreken hoe eiwitrijke teelten teelttechnisch succesvol kunnen zijn.
De lokale schakel
Zowel verwerker als producent leerde dezelfde les tijdens deze toer. Ook Nele Lauwers, consulent Boerenbond, herhaalt deze. “Om het maximum potentieel van eiwitrijke teelten naar boven te halen, moeten de mogelijkheden van lokale waardeketens absoluut worden benut”, klinkt het. “Door in elkaars nabijheid samen te werken krijgen zowel producent als verwerker een beter zicht op lokale opportuniteiten.”
“Als ze in de manier waarop ze deze benaderen elkaar de hand reiken, kunnen ze allebei hun werking naar een hoger niveau tillen. Zo wint iedereen: de boer is zeker van een afnemer, de verwerker leert over ingrediënten die hem inspiratie kunnen bieden in zijn productontwikkeling en de consument krijgt een gezonder en gevarieerder aanbod voor de kiezen!
Bron: Boerenbond.