“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld
Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. Dat is intussen ook de naam van hun bedrijf geworden én de locatie waar passanten in de lente en zomer terechtkunnen voor dagvers geplukte aardbeien, houtig kleinfruit en sinds kort ook meloenen. “Als vijftigers dachten wij in eerste instantie niet meer aan uitbreiden of investeren, maar nu onze zoon Jef mee in het bedrijf is gestapt, gaan we er met hernieuwd enthousiasme tegenaan”, vertellen Griet en Johan.
“De ouders van Johan hadden een heel kleinschalig aardbeienbedrijf. Nadat we trouwden in 1997, besloten wij ook voor de aardbeien te gaan en zo hebben wij ons bedrijf uitgebouwd”, blikt Griet terug. “Intussen vormen aardbeien nog altijd onze hoofdteelt. We hebben die uitgebreid met houtig kleinfruit omdat het een mooie aanvulling vormt voor de confituren. Die kwamen er dan weer als logisch gevolg van onze bedrijfsfilosofie. Wij verkopen enkel dagvers geplukte aardbeien. Als die aan het einde van de dag niet verkocht zijn, vriezen we ze in en verwerken we ze later tot confituur.”
“Tijdens de coronacrisis werkte onze zoon Jef – die toen nog vliegtuigtechnieken aan het studeren was – mee bij ons op het veld. Hij kreeg de smaak te pakken en nadat hij zijn studie afmaakte, is hij nu mee actief in het bedrijf. Dit combineert hij nu nog wel met zijn vele trainingen als atleet. Jef heeft meloenen in ons teeltplan geïntroduceerd en intussen hebben we ook rabarber geplant. We merken dat veel mensen onze aardbeien in confituur willen verwerken en rabarber is voor die confituur een perfect ingrediënt. Intussen hebben we ook anderhalve hectare rabarber staan waarvan we in 2027 volop hopen te oogsten. Het is voor ons bedrijf een atypische ontwikkeling. In het verleden groeiden we altijd stapsgewijs maar dit is wel een heel grote stap.”
Lees veder onder de video
Nieuwe generatie, hernieuwde energie
“En zo zie je maar. Als het enkel voor ons tweeën zou geweest zijn, hadden we zeker niet uitgebreid. Maar toen Jef in het bedrijf wilde komen, hebben we 4 hectare grond bijgekocht. Hij denkt actief na over bodemvruchtbaarheid. Tagetes en gele mosterd kwamen dankzij hem hier op het bedrijf. Ook wij worden nu gestimuleerd om nieuwe dingen te doen. Het is een uitdaging, maar wel een heel boeiende.”
Smaakvolle soorten
“Bij thuisverkoop is het essentieel als je met echt lekkere soorten werkt die op het juiste moment geplukt worden. Wij verkopen onze aardbeien niet goedkoper dan de supermarkt. Onze klanten komen niet voor de prijs, wel voor de smaak en de versheid. In aardbeien kan je daarmee echt een verschil maken. Wij proberen van mei tot het begin van de zomer dezelfde soort te zetten, via verschillende teelttechnieken om de oogst te spreiden. De grootste uitdaging biedt de doordrager waarmee we ons seizoen vol maken. We zijn daar nog echt actief op zoek naar goede soorten en experimenteren momenteel met drie variëteiten. De aardbei moet niet alleen lekker zijn, ze moet ook nog de juiste match zijn met onze bodem.”
“Ook in onze confituren gaan wij op zoek naar die authentieke fruitsmaak. Bijzonder trots zijn we op onze confituur zonder toegevoegde suikers. Daar is veel vraag naar. Klanten die geen suiker mogen of willen eten, appreciëren dat je het fruit zo sterk smaakt. Onze confituren verkopen we bij hoevewinkels in de omgeving en ook hier op het bedrijf, via een zelfbedieningswinkeltje aan huis.”
“Na twee heel natte voorjaren zijn we dit jaar heel gelukkige telers. Voor 2025 zitten we perfect op schema. Ons veld ligt er ook mooi bij. Als ik ’s ochtends vroeg wakker ben en uitkijk over die velden, dan doet mij dat echt plezier. In deze gunstige omstandigheden kunnen we onze werkzaamheden ook mooi plannen.”
Asielzoekers voor seizoenarbeid
Griet, Johan en Jef kunnen rekenen op een vaste kracht. Tijdens de oogstperiode krijgen ze hulp van seizoenarbeiders. “In het begin hadden wij vooral Poolse plukkers. De laatste jaren kunnen wij beroep doen op asielzoekers uit het centrum in buurgemeente Berlaar, voornamelijk Eritreeërs. Daar zijn we echt enorm tevreden van. Het zijn goeie gasten en het werkt gewoon heel plezant. Ze komen op tijd, zijn netjes en correct. Ze zijn ons dankbaar dat ze hier kunnen werken, en wij zijn hen dankbaar voor hun inspanningen. Het is fijn om te zien hoe zij hier iets opbouwen. Met hen samenwerken geeft je een heel andere blik op de situatie van de asielzoekers in ons land.”
Zorg op en naast het veld
“We zijn ook een kleinschalige zorgboerderij. In totaal komen drie zorggasten hier een dagje per week helpen. We kijken naar waar hun sterkte en hun hart ligt, en laten hen dan eenvoudige taakjes uitvoeren. Voor de ene is dat werken met de plantjes of de vloer vegen, voor de andere het kleven van etiketjes. De hoeveelheid werk die die gasten verzetten is niet groot en rijk word je er niet van. Maar groene zorg doe je omdat het leuk is. Je krijgt van die mensen veel warmte terug. En dat is iets wat bij ons in het bedrijf heel belangrijk is en ook altijd is geweest. Wij zijn een familiaal bedrijf en iedereen moet hier zijn plekje kunnen vinden.”
Na twee natte voorjaren zit het teeltseizoen 2025 goed op schema.
Griet Van Olmen
aardbeienteelster 'Op het veld'
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.