Gezond boerenverstand gevraagd!
Vorige week lazen en hoorden we in verschillende media dat Vlaamse onderzoekers voor het eerst een link hadden gelegd tussen de bemesting van graslanden en de vorming van pollen die een impact hebben op hooikoorts. De studie toonde aan dat bemeste graslanden zes keer meer pollen zouden verspreiden dan niet-bemeste graslanden en dat de pollen een sterkere reactie zouden uitlokken bij mensen. De studie gaf volgens de onderzoekers ‘een extra dimensie’ aan het stikstofdebat. In de verschillende communicaties werden de grote woorden niet gespaard. Hoewel op theoretisch niveau deze studie ongetwijfeld haar meerwaarde kan hebben, is die in praktijk niet realistisch en gewoon te gek voor woorden.
De studie veroorzaakte dan ook een terechte golf van verontwaardiging bij onze landbouwers. In praktijk doet deze situatie zich immers quasi niet voor: onze boeren maaien voordat het gras in bloei komt! Ze hebben er alle belang bij dat de voederwaarde en het eiwitgehalte van het gras zo hoog mogelijk zijn. Daarom wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras in bloei komt en dus pollen verspreidt.
Terwijl de studie dus weinig overeenkomsten heeft met de realiteit is de landbouwsector nog maar eens ten onrechte in een negatief daglicht geplaatst. Kunnen we in de toekomst, vooraleer we weer eens een landbouwgerelateerde studie publiceren, misschien ook even landbouwexperten betrekken?
Vorige week maakten we ook de resultaten bekend van onze bevraging omtrent de 5%-reductiemaatregel die de Vlaamse rundveehouders dit jaar nog moeten nemen in uitvoering van het stikstofdecreet. Hieruit blijkt onze veehouders wel inspanningen willen doen maar dat vier op vijf rundveehouders problemen hebben om die 5%-reductiedoelstelling tegen eind dit jaar te halen. De voornaamste hinderpalen zijn een gebrek aan erkende haalbare technieken die praktisch toepasbaar zijn op het bedrijf, alsook onzekerheden rond de vergunningverlening. Wij vragen de overheid dan ook om de onduidelijkheden en onzekerheden weg te werken, snel werk te maken van de erkenning van haalbare en betaalbare technieken en meer tijd te voorzien voor het behalen van de doelstelling.
Onze communicatie had alvast tot resultaat dat minister Brouns meer duidelijkheid bracht over de interpretatie van de 5%-doelstelling, die nu dus heel duidelijk moet behaald worden ten opzichte van de bestaande vergunning. Verder liet de minister weten dat hij de laatste hand legt aan een duidelijk kader met toepasbare praktijken en voldoende flexibiliteit. Ik reken er dus op dat er snel meer praktisch toepasbare technieken erkend worden en dat er daaraan gekoppeld een haalbare timing naar voren wordt geschoven voor het behalen van de doelstelling.
En daar mag het niet ophouden. Er moet een omslag naar een emissiemodel gemaakt worden voor alle veehouders, waarbij emissiereducties van stoppende bedrijven ten goede moeten komen van alle bedrijven die verder doen zodat er een haalbare taakstelling komt voor alle sectoren. Ook daarvoor vragen we gezond boerenverstand! En in tussentijd zetten we onze procedure bij het Grondwettelijk Hof tegen het stikstofdecreet onverkort verder.
“De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging bij onze landbouwers.”
Lode Ceyssens
Voorzitter Boerenbond