“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video
Floris’ ouders hadden een zeugenbedrijf in Torhout, maar hij bleek persoonlijk meer geïnteresseerd in de schapenweide naast de deur. Die passie is gebleven en zo’n zeven jaar geleden startte hij samen met zijn vriendin Delphine een schapenhouderij. De oude varkensstallen worden momenteel nog gevuld met schapengeblaat, maar tegen de zomer moet een splinternieuwe schapenstal klaar zijn om in gebruik te nemen.
Hoe was het om op te groeien op een landbouwbedrijf?
“Ik vond dat zelf fantastisch, er viel altijd wel wat te beleven. Veel vrienden uit mijn klas kwamen graag langs om samen te spelen en te ravotten. Ik vond het heel leuk om op die manier te kunnen opgroeien, maar tegelijk ook te leren dat er in het leven veel moet gewerkt worden en je er niet altijd zomaar geraakt met een 9-to-5-mentaliteit.”
In deze periode komt dat goed van pas?
“Dat klopt, we hebben beiden onze fulltimejob, Delphine is laborante en ik ben opfokbegeleider bij Vepymo, daarnaast hebben we drie kleine kinderen en dan daarbovenop dus nog de schapenhouderij waar we momenteel een nieuwe stal voor honderd schapen en bijbehorende lammeren aan het bouwen zijn. Gelukkig krijgen we veel hulp van onze ouders langs beide kanten, anders zou het ons helemaal niet lukken om alles rond te krijgen in deze drukke periode.”
Het totaalpakket van schapen houden met de specifieke periodes en bijbehorende activiteiten is simpelweg prachtig.
Jullie zijn eerst begonnen met schapen melken?
“Inderdaad, het oorspronkelijke idee was een schapenboerderij waar we zuivelproducten verwerkten en alles konden verkopen aan de deur. Ik heb dat een tijd gecombineerd met mijn job als opfokbegeleider, maar dat werd altijd maar moeilijker. Uiteindelijk werd de keuze gemaakt om de zuiveltak te stoppen en over te schakelen naar de productie van slachtlammeren. Dat is minder arbeidsintensief en past beter bij onze gezinssituatie.”
Had je al ervaring met pluimvee toen je startte als opfokbegeleider?
“Helemaal niet, ik kreeg op een bepaald moment telefoon van mijn collega Christophe Decroos die op zoek was naar een opfokbegeleider bij Vepymo. Ik had op voorhand geen ervaring met pluimvee, wat voor Vepymo geen probleem bleek. Voor hen was het beter om iemand in dienst te kunnen nemen die ze volgens hun eigen manier van werken kunnen opleren in plaats van iemand die denkt er alles al van af te weten. Ondertussen ben ik daar al zeven jaar aan de slag en heb ik het er echt naar mijn zin. Ik hou van de afwisseling, ben graag op de baan en zou die job graag nog vele jaren kunnen blijven combineren met onze schapen.”
Wat houdt de job juist in?
“Ik ben contactpersoon tussen de broeierij in Ravels en onze opfokkers die in loonkweek 17-weekse kippen opkweken. Als de eendagskuikens op de opfokbedrijven toekomen, bestel ik mee de vaccins, vertel ik welk voeder moet besteld worden, van welke moederdieren de kuikens komen en wanneer die moeten worden geladen. Ik ent zelf de kippen en kom enkele keren per ronde langs op het bedrijf. Op zich ben ik gedurende de volledige opkweekperiode het eerste aanspreekpunt voor de fokkers als ze vragen hebben.”
Toch blijft je passie bij de schapen liggen?
“Zeker, ik word echt gelukkig van schapen houden. Je hebt specifieke periodes met daaraan bepaalde activiteiten gekoppeld en dat totaalpakket vind ik fantastisch. Je hebt de dekperiode, de drachtperiode en dan het aflammerseizoen dat vaak korte nachten met zich meebrengt. Zelfs ondanks die korte nachten, blijft dat toch een prachtige tijd. Je hebt maar één lammermoment per schaap per jaar, dat maakt dus dat ene moment heel speciaal en spannend. Als er dan soms eens drielingen bijzitten, ben ik persoonlijk natuurlijk altijd heel tevreden.”

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.