Straks hybride burgers uit de Zwalmstreek op ons bord?
De Kaaihoeve in Zwalm was de locatie van een unieke bijeenkomst: landbouwers, verwerkers, voedingsbedrijven, chefs en retail kwamen er samen en bedachten diverse ketens om met eiwitrijke gewassen een verdienmodel te maken voor de boer.
Provincie Oost-Vlaanderen, Boerenbond en Next Food Chain sloegen de handen in elkaar om ondernemers uit de volledige voedingsketen samen rond tafel te zetten. Dit gebeurde tijdens een Dinner Hack van Generation Food waar de deelnemers tijdens het diner samen een antwoord zochten op de concrete uitdaging: ‘Via welke keten is het mogelijk om van veldboon of gele erwt een rendabel verhaal te maken op je landbouwbedrijf?’.
In de regio Zwalm zijn landbouwers namelijk op zoek naar nieuwe gewassen die een positieve rol kunnen spelen in de gewasrotatie maar waarmee ook financiële meerwaarde mogelijk is waarbij gekeken wordt naar verwerking in humane voeding.
Positie van landbouwer en prijsvorming
Door werk te maken van regionale ketens is het de bedoeling om de positie van de landbouwer en de prijsvorming te verbeteren door het netwerk uit te breiden met andere ondernemers die mogelijk een rol kunnen spelen in het verwerken en vermarkten van de lokaal geproduceerde grondstoffen. We zien hier nog heel wat kansen want Vlaanderen beschikt nu eenmaal over een uitgebreid en innovatief netwerk van voedingsbedrijven.
Landbouwers die via een lokale keten willen afzetten hebben daarbij nood aan een doorkijk in de keten naar de mogelijke afnemers, verwerkers, voedingsbedrijven maar ook naar de trends in productontwikkeling en gevoeligheden bij de consument. Om dat te overbruggen is een Dinner Hack van Generation Food de ideale manier om op korte tijd verschillende spelers te leren kennen en samen na te denken over nieuwe afzetmogelijkheden.
Op laagdrempelige manier
Elke deelnemer bracht specifieke expertise mee vanuit zijn/haar positie in de keten waardoor de avond heel wat nieuwe kennis opleverde, in eerste instantie voor de landbouwers maar zeker ook voor de andere deelnemers. Het gebeurt niet vaak dat je in een informele setting diverse ondernemers kan ontmoeten die zich willen engageren en waarmee je op een laagdrempelige manier van gedachten kan wisselen.
Tijdens de Dinner Hack in Zwalm werden 3 mogelijke ketens ontwikkeld op basis van gele erwt en veldboon. Het concept dat op het einde van de avond als ‘meest realistisch’ werd bestempeld was een hybride hamburger waar naast vlees ook gele erwt en/of veldboon in verwerkt wordt.
Het idee is dat dit concept kan inspelen op de stijgende groep van flexitariërs die houdt van vlees maar er bewust voor kiest om er minder van te eten. Bovendien breng je met peulvruchten op die manier extra variatie op het bord. In de loop van de komende weken zal dit idee verder onderzocht worden en mogelijke partners geïdentificeerd.
Vragen? Nele.Lauwers@Boerenbond.be
Bron: Boerenbond.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Code geel voor waterschaarste
Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Passie voor witloof die niet te beschrijven valt
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.