Duurzaam watergebruik

Landbouwers werken aan innovatieve oplossingen om waterverbruik te verminderen en de kwaliteit van oppervlaktewater te verbeteren.

Elke druppel water telt, ook voor de boer. Landbouwers zoeken naar innovatieve oplossingen om hun waterverbruik te verminderen en tegelijk de beschikbaarheid van water te vergroten, zowel op bedrijfs- als op perceelsniveau. En niet alleen kwantiteit, maar ook kwaliteit telt. Boeren hebben ook oog voor het verbeteren van de waterkwaliteit in waterlopen en oppervlaktewater. 

In 7 stappen naar een water-slim landbouw-bedrijf

Duurzaam met water omgaan is dan wel in ieders belang, maar in tijden van zowel waterovervloed als -schaarste blijft het een uitdaging. Gelukkig sta je er niet alleen voor. 

Samen met Boerenbond werk je in 7 stappen toe naar een duurzamer en klimaatbestendiger watersysteem op je bedrijf.

In dit dossier vind je:
Infographic waterbesparing

Raadpleeg ons digitaal waterloket

 

Het water lijkt soms wel eens té diep. Zit je met vragen over de waterhuishouding op je bedrijf, dan biedt ons waterloket soelaas. Maak nu je afspraak voor een eerste digitaal adviesgesprek

Bel: 016 28 61 61 Mail: advies@boerenbond.be Online: boek nu je afspraak

Het waterloket is een virtuele zitdag waar je elke week terechtkan met je watervragen - of je nu al ervaring hebt met waterbeheer of niet. Samen verkennen we de verschillende facetten van watermanagement op jouw bedrijf of zoeken we naar een antwoord op je concrete vragen. Geraken we er telefonisch niet helemaal uit? Dan komen onze consulenten graag op je bedrijf langs voor een complete waterscan

Zo houdt de boer het hoofd boven water

Ter gelegenheid van Wereldwaterdag ging consulent Gemma de boer op, op zoek naar praktijkvoorbeelden van landbouwers die nu al duurzaam met water omgaan. Bekijk hier de tips van enkele waterslimme landbouwers.

Sierteler, Tielt (West-Vlaanderen)

Steven vangt al het regenwater van daken en verhardingen op in een foliebassin. In de zomer gebruikt hij dit water voor de opkweek van zijn planten. Het overtollige water vangt hij opnieuw op. Zo voorkomt hij dat hij grondwater moet gebruiken. 

Melkveehouder, Mol (Antwerpen)

Kristof bezit een biologisch waterzuiveringssysteem. Het afvalwater van zowel zijn ijsjeszaak als zijn melkveebedrijf wordt hiermee gezuiverd. Het gezuiverde water infiltreert hij in de bodem via een vijver.

Glastuinbouwer, Melsele (Oost-Vlaanderen)

Alle drainwater op het bedrijf van Jelle wordt ontsmet en nadien weer gebruikt. Hierdoor wordt geen water geloosd en nauwelijks grondwater verbruikt. Toediening van water aan de tomaten gebeurt via druppelpennen. 

Fruitteler, Zepperen (Limburg)

Bij Kristof wordt al het water van serredaken en containervelden opgevangen en opgeslagen in foliebassins. Drainwater wordt ontsmet en hergebruikt, zodat grondwatergebruik zoveel mogelijk vermeden kan worden. 

Glastuinbouwer, Hoogstraten (Antwerpen)

Op Mitch's bedrijf drijven zonnepanelen op een waterbassin, wat ruimte bespaart en de panelen koelt. Dit zorgt voor maximale energieopbrengst met minimaal waterverlies, dankzij ICOS kegels die verdamping beperken.

Nele Devoghel

Akkerbouwer, Laakdal (Antwerpen)

Nele en Stefaan gebruiken water voor het wassen van groenten en beregening. Een waterbehandelingsinstallatie maakt hun waswater herbruikbaar. Ze delen een waterbuffer met 2 andere bedrijven uit de buurt. 

Interessante artikels omtrent je waterbeheer en -factuur

Onze waterprojecten