Dit project heeft als hoofddoel het potentieel van gezuiverd huishoudelijk afvalwater als alternatieve waterbron voor irrigatie van vollegrondsgroenten te onderzoeken, rekening houdend met voedselveiligheid en economische haalbaarheid.

water

Wat wil dit project realiseren?

 

  1. Is er sprake van ‘'natuurlijke’ desinfectie of aangroei bij stockage van gezuiverd huishoudelijk afvalwater? En wat is de microbiële samenstelling van dit type water?
  2. Wat is de overlevingstermijn van pathogenen op bloemkool, spinazie en groene selder na irrigatie met gezuiverd huishoudelijk afvalwater?
  3. Hoe kan het gezuiverd huishoudelijk afvalwater kostenefficiënt van bij een wateraanbieder tot op het perceel gebracht worden met ondergrondse leidingen?
  4. En hoe kan het gemeenschappelijk uitbaten van een waterverdeelsysteem financieel en juridisch omkaderd worden?

Waarom is dit project interessant voor landbouwers?

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten? Dat kan!

De opgedane kennis zullen we delen met de hele sector. Zo krijg je als land- of tuinbouwer de kans om een aantal workshops rond dit thema te volgen.

 

Vorm mee de watercoalitie: 

We proberen de mogelijkheden van een berekeningstool om in te schatten.  Hoeveel zal zo'n waterverdeelsysteem kosten aan de landbouwer? Deze raming kan een eerste opstap zijn om een watercoalitie te vormen waarbij verschillende landbouwers en Aquafin samenwerken om water op een duurzame manier te hergebruiken. 

Kennisdeling: 

De opgedane kennis zullen we delen met de hele sector. Zo krijg je als landbouwer de kans om een aantal workshops rond dit thema te volgen. 

Projectinfo

Programma

LA-traject

Periode

1/2/2022-1/2/2024

Een project van:

AIO