Landbouwers helpen erosie en afspoeling te beperken + VIDEO
Door recente slibmetingen in Dikkebusvijver (Ieper) zien we dat de hoeveelheid slib zich minder snel opstapelt dan verwacht. Dit ondanks hevigere neerslagbuien in ons veranderende klimaatpatroon. Meer dan een derde van de landbouwers in het gebied Heuvelland-Ieper investeerde de afgelopen jaren in extra maatregelen. De resultaten zijn beter dan verwacht en onder andere het gevolg van duurzame landbouwpraktijken die als voorbeeld kunnen dienen voor alle erosiegevoelige regio’s in Vlaanderen.
De coalitie ‘Robuuste Waterlopen Westhoek’ binnen het Water-Land-Schap 1.0-project ging van start in 2019 en heeft onder meer tot doel de frequentie van het baggeren in de Dikkebusvijver te verlagen. Door erosie en afspoeling van de omliggende landbouwgronden komen er nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en slib in Dikkebusvijver en Zillebekevijver. Door overschrijdingen (strengere normen dan milieukwaliteitsnormen) van moeilijk te zuiveren stoffen kan gedurende een periode van enkele maanden geen water ingenomen worden voor drinkwaterproductie. Dankzij de intensieve samenwerking van lokale landbouwers met de provincie West-Vlaanderen, Ieper, Heuvelland, Inagro, De Watergroep, VMM en Regionaal Landschap Westhoek wordt volop ingezet op het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen in het water en het verminderen van erosie.
Hoopvolle resultaten
In 2018 werd Dikkebusvijver geruimd en werd 118.000 m³ sediment verwijderd. De vorige ruiming dateerde toen van 2005. De recente metingen in juni dit jaar werden door een landmetingsbureau uitgevoerd in opdracht van de provincie West-Vlaanderen en kunnen enkel effectief gebeuren bij droog en windstil weer. De resultaten tonen nu aan dat er momenteel 40.000 m³ slib aanwezig is in het drinkwaterwinningsgebied. Er is dus nog steeds afgespoelde grond in het bekken aanwezig, maar op basis van deze resultaten zal de volgende slibruiming pas over 12 à 15 jaar moeten gebeuren.
Uitgevoerde maatregelen
Meer dan een derde van de landbouwers in het gebied investeerde in maatregelen zoals bufferstroken langs waterlopen, die in 2024 zo’n 40% van het projectgebied afdekken. Er werden erosiedammen op knelpuntplaatsen opgetrokken: 8 dammen werden reeds gerealiseerd en er staan er nog drie op de planning. Niet-kerende bodembewerking werd en wordt sterk gestimuleerd als een erosiebeperkende maatregel. Bart Naeyaert, gedeputeerde voor Waterbeleid en Landbouw, is tevreden met de resultaten. “Sinds de start van het project werpt de samenwerking tussen de lokale gebiedsactoren en de inzet van de landbouwers in het gebied z’n vruchten af. Deze resultaten tonen duidelijk aan dat toekomstbestendige landbouw en oordeelkundig land- en waterbeheer hand in hand kunnen gaan.”
Erosie en afspoeling tot een minimum beperken is en blijft de gezamenlijke uitdaging.
Bart Naeyaert
gedeputeerde voor Waterbeleid en Landbouw
In deze artikels komen enkele voorbeelden van duurzame landbouwpraktijken aan bod die bewezen hebben bij te dragen aan het beperken van erosie en afspoeling in het projectgebied van het Water-Land-Schap 1.0-project:

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.