Grondwater, een gegeerd goed. Het wordt steeds minder vanzelfsprekend om grondwater op te pompen. Ongeveer 75% van het water dat de sector gebruikt is grondwater. Ieder jaar neemt regenwater een groter aandeel in, al is er nog veel werk. Zorg dragen voor de aanvulling van de grondwatertafel is dan ook een taak voor ons allemaal. Zo moet het waterverbruik omlaag, moeten we water lokaal vasthouden, moeten we inzetten op alternatieve waterbronnen en is ontharding een van de maatregelen om infiltratie te bevorderen. De bodem kan ons ondersteunen in dit verhaal.
Om watergebruik te verduurzamen wordt snel aan technische maatregelen gedacht, zoals bijvoorbeeld een wateropslag of een waterzuivering. Indien goed uitgedacht zijn dit zeker goede maatregelen, maar daarnaast ligt een deel van oplossing in de combinatie met een gezonde bodem. Daaraan werken draagt bij aan de optimalisatie van het watermanagement. De grootste buffer van water ligt namelijk onder onze voeten en een goede bodem laat zich beter infiltreren. Verder houdt een goede bodem water ook beter vast en dus langer beschikbaar voor de plant. Kortom, een gezonde bodem met een goed organische koolstofgehalte werkt zoals een spons. Dit kan bijvoorbeeld in periodes van droogte een groot verschil maken in aantal beregeningsbeurten en hoeveelheid.
Werken aan de sponswerking van de bodem kan op verschillende manieren en vraagt een gezonde portie geduld en volharding. Kort gesteld zijn er vier categorieën waarop je kan inzetten, en best werk je op alle vier tegelijk.
Hou de bodem zo veel mogelijk bedekt
In de praktijk kan dit betekenen dat je waar mogelijk kiest voor een groenbedekker. Groenbedekkers zijn bij ons al goed ingeburgerd. Maar desondanks wordt nog vaak gekozen voor een enkelvoudige groenbedekker, terwijl kiezen voor een mengsel van minstens twee groenbedekkers al een groot verschil kan maken.
Verstoor de bodem zo weinig mogelijk
Er is de laatste decennia een grote weg afgelegd naar mechanisatie voor niet-kerende bodembewerking. Zo zijn er verschillende opties mogelijk en laat je je best adviseren. B3W werkte een heldere infofiche uit, met een overzicht van mogelijke types machines voor welk gebruik, namelijk een schijveneg, een vaste tandcultivator en een diepwoeler. Daarnaast is het moment van grondbewerking cruciaal en kan je ook op zoek gaan naar manieren om verschillende werkgangen in één werkgang uit te voeren zoals met directzaai.
Verbreed je gewasrotatie
Ga op zoek naar manieren om je gewasrotatie te verbreden. Op die manier creëer je een verschil in worteldieptes. Granen wortelen bijvoorbeeld veel dieper dan mais, wat een boost zal geven aan het koolstofgehalte. Daarnaast zorgt een diverse rotatie ook voor risicospreiding en een diversere voedingsbron voor het bodemleven.
Breng organische stof aan
Tot slot is het belangrijk om extra organisch materiaal aan te voeren. Dit kan dus enerzijds via de gewasrotatie: sommige gewassen leveren namelijk meer organische stof dan dat er natuurlijk wordt afgebroken. Anderzijds kan dit via organische bemesting zoals stalmest en compost.
Voor meer informatie verwijzen we graag door naar www.b3w.vlaanderen.be, waar je verschillende infofiches kan terugvinden. Heb je vragen? Laat het ons weten via jana.roels@boerenbond.be
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.