Dossier: eiwitrijke teelten.
Van 10 tot 16 februari vindt de Week van de Peulvrucht plaats die start met de wereldpeulvruchtendag. Steeds meer Vlaamse landbouwers ontdekken peulvruchten als een veelbelovende teelt met een lage milieu-impact. Uit cijfers van de verzamelaanvraag blijkt dat in 2024 landbouwers 323 hectare aan nieuwe eiwitgewassen (droog geoogste erwten en bonen, kikkererwten, quinoa en sojabonen) hebben aangegeven. Dat is zo’n 80 hectare meer dan in 2023.
Arvesta opende in januari 2025 een innovatieve ‘eiwitfabriek’ in het Waalse Mettet. Daarin verwerkt het bedrijf lokaal geteelde gele erwten tot eiwitconcentraten die bestemd zijn voor verschillende producten voor dierlijke en humane consumptie (bv. plantaardige burger of cake). Dat brengt opportuniteiten mee, ook voor Vlaamse landbouwers: ze hebben een zekere afzetmarkt voor de gele erwt, ze kunnen een betere prijs krijgen voor hun gewassen en krijgen ondersteuning en advies bij de teelt van de erwten.
Naar aanleiding van de wereldpeulvruchtendag op 10 februari kijken we in dit dossier naar de eiwitrijke teelten. Joos Latré van Hogent geeft zijn kijk op het potentieel voor landbouwers en vertelt wat er nodig is om de teelt rendabel te krijgen. We gaan op bezoek bij Paniflower, die peulvruchten in brood verwerken, en sluiten af met een consumentenblik. Het Boer in de kijkerverhaal van Steven De Roo is ook aan dit dossier gekoppeld, want hij experimenteert al enkele jaren met de mengteelt triticale-veldbonen in Afsnee, vlak bij Gent.
Activiteiten naar aanleiding van wereldpeulvruchtendag
• Onlangs vond in Hoeve ’t Alkeveld in Zottegem een vorming plaats over samenwerken rond eiwitrijke gewassen. In de voormiddag konden de deelnemers kennismaken met de coöperatie Farm For Good, die de afzetmarkt van biologische granen en peulvruchten organiseert.
• Begin februari kwam eendenkroos uitgebreid in de media. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft de consumptie van waterlinzen goedgekeurd, ook wel eendenkroos genoemd in de volksmond. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/02/05/eendenkroos-waterlinzen-duurzaa…
• Begin deze week was er de lancering van de duoburger op de Zwalmbeekhoeve in Zwalm in het kader van het project Diversi-Peul van Boerenbond, ILVO, EROV en de provincie Oost-Vlaanderen. De duoburger bestaat uit 50% varkensvlees en 50% peulvruchten en andere groenten. Bezoekers van Resto Leo in Gent konden de duoburger op wereldpeulvruchtendag in primeur bestellen als lunch. Lees meer via https://www.boerenbond.be/actualiteit/geproefd-en-goedgekeurd-duoburger…
• Het Leg-O- en Peapact2-project organiseerden begin deze week een online-telersvergadering en lanceerden een bevraging over de teelt van peulvruchten. Teel jij momenteel peulvruchten, waarom wel of waarom juist niet? Alle antwoorden van landbouwers zijn welkom via https://forms.office.com/e/T4TpQAh20c
Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
