sd

Veldbonen kunnen troeven in brood uitspelen

Veldbonen in brood. Het is een onverwachte combinatie, maar Paniflower ziet er – letterlijk – wel brood in. Vorig jaar deed de maalderij, onderdeel van La Lorraine Bakery Group, ervaringen op met de teelt en verwerking van veldbonen in brood. Jean-Marie De Vogelaere van Paniflower ziet veldbonen de broodwereld niet op zijn kop zetten, maar ze kunnen wel een vaste waarde worden. “Nutritioneel en inzake duurzaamheid heeft de veldboon heel wat troeven.”

Al 35 jaar is Jean-Marie De Vogelaere actief bij Paniflower. Hij leidt er momenteel het technologie- en innovatiecentrum dat gelegen is in het Technologiepark Zwijnaarde. “Ook 35 jaar geleden waren we al bezig met veldbonen, toen omwille van hun technische eigenschappen in het maken van het brood. Veldbonen zijn ons dus niet vreemd.” 

Naar een stabiel product

Paniflower is een maalderij die jaarlijks 450.000 ton tarwe tot bloem vermaalt. In het technologie- en innovatiecentrum in Gent worden bloemsoorten en -mixen voor zowel ambachtelijke als industriële bakkerijen getest en ontwikkeld. Tijdens de oogstmaanden test men de binnenkomende graansoorten – voornamelijk uit Duitsland en Frankrijk, maar ook uit eigen land – op alle mogelijke eigenschappen om de kwaliteit en consistentie van het eindproduct te garanderen. 
“Brood bakken is een biochemisch proces. Alles heeft ook invloed op elkaar”, legt Jean-Marie uit tijdens een rondleiding doorheen de proefbakkerij. “De hoeveelheid eiwit in de tarwe kan bijvoorbeeld variëren, net als de kwaliteit, afhankelijk van teeltomstandigheden en variëteit. Ook parameters zoals de rekbaarheid en rekweerstand van de gluten beoordelen we bij elke oogst opnieuw. Daarom bakken we hier zelf brood en andere bakproducten. Indien nodig sturen we in de aankoop bij, want onze klanten verwachten een product met stabiele eigenschappen.”
 

sdf
Geen vervanger, maar aanvulling

Om maar te zeggen: de ene bloem is de andere niet. Klanten vragen bovendien innovatieve mixen om zich te onderscheiden op de markt. Brood met deels peulvruchtenmeel kan daarbij een mogelijkheid zijn. “Peulvruchten zullen tarwe nooit vervangen. Ze hebben immers geen gluten die het brood zijn luchtigheid en structuur geven. Maar ze kunnen er wel aan toegevoegd worden. Technisch gezien schat ik dat het maximaal 20 tot 30% van de bloem kan uitmaken”, aldus Jean-Marie. 

Het nutritionele voordeel

Jean-Marie ziet voordelen op twee vlakken. Zo is er in de eerste plaats het nutritionele. Peulvruchten zoals veldbonen brengen eiwit aan met een voor humane voeding interessante aminozuursamenstelling. “Ze kunnen dus de voedingswaarde van brood verhogen. De bakker die met onze veldbonen in zijn meergranenmix aan de slag is gegaan, biedt het aan als eiwitrijk brood. Veldbonen hebben op zich een goed imago: het gaat om een lokale teelt die hier al van oudsher geteeld wordt.”

Regeneratieve landbouw

Naast het nutritionele ziet Jean-Marie ook de voordelen op het vlak van duurzaamheid. “Vanuit Paniflower en La Lorraine Bakery Group hebben we ambitieuze doelstellingen op het vlak van duurzaamheid. Onze koolstofvoetafdruk wordt bepaald door de aangekochte tarwe die we vermalen. Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen zetten we in op duurzame grondstoffen die geteeld worden volgens regeneratieve landbouwmethodes, die de bodemgezondheid en biodiversiteit bevorderen. Denk aan niet-kerende bodembewerking, minder kunstmestgebruik en het inzaaien van vanggewassen. Veldbonen spelen ook een rol in een bredere teeltrotatie, waarbij ze stikstof vastleggen in de bodem voor de daaropvolgende teelt.”

Beter leren kennen

Om die redenen werkte Paniflower afgelopen jaren samen in een project waarbij veldbonen van nabij werden opgevolgd, van teelt tot afgewerkt brood bij de bakker. “Veldbonen zijn altijd al beschikbaar geweest, zowel in binnen- als buitenland, maar we wilden het product echt beter leren kennen. Ook hier in ons innovatiecentrum hebben we extra gefocust op de verwerking ervan. Daarbij zagen we een goede toepassing in meergranenbroden.” Voor definitieve conclusies is het nog wat vroeg. Veel zal afhangen van de acceptatie door de consument.

De beloning volgt

Veldbonen kunnen onherkenbaar in de bloem vermalen worden, maar ook duidelijk zichtbaar blijven als kleine stukjes of als decoratie bovenop het brood. Aandachtspunt blijft de smaak. “De bonensmaak is anders dan die van tarwe die we gewend zijn. Consumenten moeten eraan wennen, wat tijd vergt. Ze tonen echter steeds meer interesse in de herkomst van hun voedsel. Veldbonen hebben daarbij belangrijke troeven: het nutritionele, het duurzame karakter, en de lokale herkomst. Voor ons gaat het vandaag nog maar om minieme hoeveelheden, maar ik geloof zeker dat het op termijn kan groeien. Ook voor telers kan het een interessante aanvulling zijn in hun teeltplan. Wie inzet op duurzaamheid, zal daar ooit voor beloond worden, daar ben ik van overtuigd.”

sdf

“Ik probeer onze sector altijd positief in de kijker te zetten”

Boer in de kijker

Filip Devlieghere schakelde een kleine twintig jaar geleden de tomatenserres van zijn ouders in Veldegem om voor de kweek van kleinfruit: frambozen, rode bessen, stekelbessen en blauwe bessen.

Read more about “Ik probeer onze sector altijd positief in de kijker te zetten”
stuw

Landbouwers plaatsen stuwen tegen droogte

Door 53 stuwen te plaatsen wordt meer hemelwater opgehouden en eventueel vertraagd afgevoerd.

Read more about Landbouwers plaatsen stuwen tegen droogte
zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Dinsdag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel

Aangeboden door FrieslandCampina
Read more about Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel
asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

gbgb

In dialoog geraak je verder

Opinie

De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Read more about In dialoog geraak je verder
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
graan

Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Administratie

De uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag, 31 mei, komt eraan. Tot en met deze datum kan je de verzamelaanvraag wijzigen zonder gevolg, in zoverre er nog geen controle of melding van een controle heeft plaatsgevonden. 

Read more about Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
cartoon

Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw

Read more about Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
njnj

IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd

Dierziekte

Minister Clarinval heeft twee belangrijke wijzigingen aan het IBR-bestrijdingsprogramma aangebracht. Zo zullen veehouders langer mogen vaccineren en het afvoeren van runderen van bedrijven met insleep wordt strikt gereguleerd. 

Read more about IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen