Veldbonen kunnen troeven in brood uitspelen
Veldbonen in brood. Het is een onverwachte combinatie, maar Paniflower ziet er – letterlijk – wel brood in. Vorig jaar deed de maalderij, onderdeel van La Lorraine Bakery Group, ervaringen op met de teelt en verwerking van veldbonen in brood. Jean-Marie De Vogelaere van Paniflower ziet veldbonen de broodwereld niet op zijn kop zetten, maar ze kunnen wel een vaste waarde worden. “Nutritioneel en inzake duurzaamheid heeft de veldboon heel wat troeven.”
Al 35 jaar is Jean-Marie De Vogelaere actief bij Paniflower. Hij leidt er momenteel het technologie- en innovatiecentrum dat gelegen is in het Technologiepark Zwijnaarde. “Ook 35 jaar geleden waren we al bezig met veldbonen, toen omwille van hun technische eigenschappen in het maken van het brood. Veldbonen zijn ons dus niet vreemd.”
Naar een stabiel product
Paniflower is een maalderij die jaarlijks 450.000 ton tarwe tot bloem vermaalt. In het technologie- en innovatiecentrum in Gent worden bloemsoorten en -mixen voor zowel ambachtelijke als industriële bakkerijen getest en ontwikkeld. Tijdens de oogstmaanden test men de binnenkomende graansoorten – voornamelijk uit Duitsland en Frankrijk, maar ook uit eigen land – op alle mogelijke eigenschappen om de kwaliteit en consistentie van het eindproduct te garanderen.
“Brood bakken is een biochemisch proces. Alles heeft ook invloed op elkaar”, legt Jean-Marie uit tijdens een rondleiding doorheen de proefbakkerij. “De hoeveelheid eiwit in de tarwe kan bijvoorbeeld variëren, net als de kwaliteit, afhankelijk van teeltomstandigheden en variëteit. Ook parameters zoals de rekbaarheid en rekweerstand van de gluten beoordelen we bij elke oogst opnieuw. Daarom bakken we hier zelf brood en andere bakproducten. Indien nodig sturen we in de aankoop bij, want onze klanten verwachten een product met stabiele eigenschappen.”
Geen vervanger, maar aanvulling
Om maar te zeggen: de ene bloem is de andere niet. Klanten vragen bovendien innovatieve mixen om zich te onderscheiden op de markt. Brood met deels peulvruchtenmeel kan daarbij een mogelijkheid zijn. “Peulvruchten zullen tarwe nooit vervangen. Ze hebben immers geen gluten die het brood zijn luchtigheid en structuur geven. Maar ze kunnen er wel aan toegevoegd worden. Technisch gezien schat ik dat het maximaal 20 tot 30% van de bloem kan uitmaken”, aldus Jean-Marie.
Het nutritionele voordeel
Jean-Marie ziet voordelen op twee vlakken. Zo is er in de eerste plaats het nutritionele. Peulvruchten zoals veldbonen brengen eiwit aan met een voor humane voeding interessante aminozuursamenstelling. “Ze kunnen dus de voedingswaarde van brood verhogen. De bakker die met onze veldbonen in zijn meergranenmix aan de slag is gegaan, biedt het aan als eiwitrijk brood. Veldbonen hebben op zich een goed imago: het gaat om een lokale teelt die hier al van oudsher geteeld wordt.”
Regeneratieve landbouw
Naast het nutritionele ziet Jean-Marie ook de voordelen op het vlak van duurzaamheid. “Vanuit Paniflower en La Lorraine Bakery Group hebben we ambitieuze doelstellingen op het vlak van duurzaamheid. Onze koolstofvoetafdruk wordt bepaald door de aangekochte tarwe die we vermalen. Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen zetten we in op duurzame grondstoffen die geteeld worden volgens regeneratieve landbouwmethodes, die de bodemgezondheid en biodiversiteit bevorderen. Denk aan niet-kerende bodembewerking, minder kunstmestgebruik en het inzaaien van vanggewassen. Veldbonen spelen ook een rol in een bredere teeltrotatie, waarbij ze stikstof vastleggen in de bodem voor de daaropvolgende teelt.”
Beter leren kennen
Om die redenen werkte Paniflower afgelopen jaren samen in een project waarbij veldbonen van nabij werden opgevolgd, van teelt tot afgewerkt brood bij de bakker. “Veldbonen zijn altijd al beschikbaar geweest, zowel in binnen- als buitenland, maar we wilden het product echt beter leren kennen. Ook hier in ons innovatiecentrum hebben we extra gefocust op de verwerking ervan. Daarbij zagen we een goede toepassing in meergranenbroden.” Voor definitieve conclusies is het nog wat vroeg. Veel zal afhangen van de acceptatie door de consument.
De beloning volgt
Veldbonen kunnen onherkenbaar in de bloem vermalen worden, maar ook duidelijk zichtbaar blijven als kleine stukjes of als decoratie bovenop het brood. Aandachtspunt blijft de smaak. “De bonensmaak is anders dan die van tarwe die we gewend zijn. Consumenten moeten eraan wennen, wat tijd vergt. Ze tonen echter steeds meer interesse in de herkomst van hun voedsel. Veldbonen hebben daarbij belangrijke troeven: het nutritionele, het duurzame karakter, en de lokale herkomst. Voor ons gaat het vandaag nog maar om minieme hoeveelheden, maar ik geloof zeker dat het op termijn kan groeien. Ook voor telers kan het een interessante aanvulling zijn in hun teeltplan. Wie inzet op duurzaamheid, zal daar ooit voor beloond worden, daar ben ik van overtuigd.”
Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
