njjn

Vaccinatieperiode verlengd in strijd tegen IBR

Minister Clarinval heeft enkele belangrijke beslissingen genomen in het IBR bestrijdingsprogramma. Ten eerste wordt het verbod op vaccinatie uitgesteld. Ten tweede zet de Minister de deur open voor afwijkingen op het afvoeren van dragerdieren binnen 90 dagen, mits strikte voorwaarden. Ten derde wordt de controle op het naleven van de maatregelen in de IBR wetgeving en met betrekking tot traceerbaarheid opgeschroefd, op nadrukkelijke vraag van de landbouworganisaties. De Minister benadrukt dat de ambitie om in 2027 vrij van IBR te geraken, staande blijft.

De landbouworganisaties onderschrijven dit doel. Door de ongunstige evolutie van de IBR-situatie sinds begin dit jaar werden meerdere maatregelen genomen om de toename van het aantal besmettingen snel te stoppen. Het vaccinatieverbod dat in werking moest treden op 1 april 2025, wordt uitgesteld tot 1 november 2025, in afwachting van een herevaluatie, waardoor de dieren beter beschermd zullen worden. 

Op korte termijn moeten de  dragerdieren afgevoerd worden, zodat er op de besmette bedrijven geen viruscirculatie meer is. Nu het einddoel loslaten, is een ramp voor de sector en de bedrijven die de inspanningen gedaan hebben om vrij te raken. IBR of Bovine herpesvirus type 1 is dan wel een economische ziekte en ongevaarlijk voor mensen, maar de productieverliezen kunnen hoog oplopen. IBR veroorzaakt verlies van dieren, dierenleed en kosten door tegenmaatregelen en verhoogd antibioticumgebruik.

Ongunstige epidemiologische situatie

In november en december zijn talrijke dragerdieren afgevoerd van besmette bedrijven. Door onveilige handel, het mengen van runderen met verschillende status en onvoldoende bioveiligheid, heeft dit geleid tot insleep van het virus in vrije bedrijven. Waar de sector in januari juichte met minder dan 1000 dragerdieren, zijn er ondertussen een drievoud besmette dieren bijgekomen. 
 

Vaccinatie als hulpmiddel
Vaccinatie, wanneer correct toegepast, kan een hulpmiddel zijn om verspreiding tegen te gaan. Het vaccinatieverbod werd uitgesteld tot ten minste november 2025. Bij besmette bedrijven geldt nog steeds een vaccinatieplicht. Ondertussen geeft de Minister de opdracht aan experten en de sector zelf om een sneladvies uit te werken over de voorwaarden waarbij vaccinatie stopgezet kan worden. Veehouders van vrije bedrijven kunnen samen met de bedrijfsdierenarts beslissen om te starten met vaccineren. Belangrijke kanttekeningen daarbij zijn dat vaccinatie nutteloos is, als er geen andere bioveiligheidsmaatregelen genomen worden. Vaccinatie kan het virus niet volledig tegenhouden, maar kan verspreiding remmen. Dragerdieren die gevaccineerd worden, zullen het virus nog steeds uitscheiden. En deze dieren zijn moeilijker op te sporen.

De Europese diergezondheidswetgeving legt op dat bedrijven die starten met vaccineren de status van “IBR-vrij” verliezen. Dit omdat de kans groter is dat er ongedetecteerde besmette dieren aanwezig zijn. Om het statuut “negatief met behoud van vaccinatie” te behouden, moet een jaarlijkse steekproef of een tweemaandelijkse screening via tankmelk uitgevoerd worden. Bedrijven met het statuut “negatief met behoud van vaccinatie” moeten uiteindelijk opnieuw kunnen bewijzen dat ze virologisch vrij zijn door een volledige stalbilan én kunnen pas het statuut “vrij” opnieuw krijgen na twee jaren niet vaccineren. DGZ kan advies geven aan veehouders die willen starten met vaccineren.

Derogaties voor bepaalde bedrijven
Minister Clarinval zet de deur op een kiertje voor bedrijven die er niet in slagen om de besmette dieren binnen 90 dagen af te voeren. De voorwaarden voor deze afwijking op de huidige IBR-wetgeving moeten nog afgelijnd worden. Maar de bedrijven die besmette dieren langer willen aanhouden, zullen geen risico mogen vormen voor bedrijven die vrij zijn. Ook zullen de besmette bedrijven die willen afwijken van de afvoertermijnen, afstand moeten doen van de vergoeding vanuit de Sanitair Fonds. Bovendien zal elke beweging van dieren naar en van deze bedrijven strikt gescheiden worden van de reguliere handel en gecontroleerd worden door het FAVV.

Verstrengde controles
De landbouworganisaties blijven erop hameren dat de handel en beweging van runderen veiliger moet. De talrijke bedrijven die nu te maken krijgen met insleep, zijn een gevolg van onvoldoende aandacht in de handel voor de diergezondheidsstatus van een rund. En dit is niet alleen voor IBR spelen met vuur. De landbouworganisaties eisen tijdige registraties en een “nearly-real-time” opvolging van runderen in de handel. Elke veehouder die een rund aankoopt, moet volledig inzicht kunnen krijgen in waar het dier geweest is en voor hoelang. We vragen aanpassingen van de wetgeving zodat runderen geen 30 dagen in de handel kunnen zijn én een diergezondheidsstatuut voor handelaarsstallen. Het door ARSIA en DGZ ontwikkelde BEEFMOVE-systeem kan daarbij ingezet worden.

De vakgroepen blijven benadrukken dat nu de enige weg, de weg vooruit is. Enkel door het zo snel mogelijk afvoeren van besmette dieren kan het risico op verspreiding van het virus ingedijkt worden. Pas als België de vrije status behaald heeft en “virologisch vrij” beschouwd kan worden, kan er ruimte zijn voor versoepelingen. We – zowel overheid als de hele keten – moeten dit doel in focus houden.

sdf

“Ik probeer onze sector altijd positief in de kijker te zetten”

Boer in de kijker

Filip Devlieghere schakelde een kleine twintig jaar geleden de tomatenserres van zijn ouders in Veldegem om voor de kweek van kleinfruit: frambozen, rode bessen, stekelbessen en blauwe bessen.

Read more about “Ik probeer onze sector altijd positief in de kijker te zetten”
stuw

Landbouwers plaatsen stuwen tegen droogte

Door 53 stuwen te plaatsen wordt meer hemelwater opgehouden en eventueel vertraagd afgevoerd.

Read more about Landbouwers plaatsen stuwen tegen droogte
zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Dinsdag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel

Aangeboden door FrieslandCampina
Read more about Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel
asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

gbgb

In dialoog geraak je verder

Opinie

De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Read more about In dialoog geraak je verder
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
graan

Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Administratie

De uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag, 31 mei, komt eraan. Tot en met deze datum kan je de verzamelaanvraag wijzigen zonder gevolg, in zoverre er nog geen controle of melding van een controle heeft plaatsgevonden. 

Read more about Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
cartoon

Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw

Read more about Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
njnj

IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd

Dierziekte

Minister Clarinval heeft twee belangrijke wijzigingen aan het IBR-bestrijdingsprogramma aangebracht. Zo zullen veehouders langer mogen vaccineren en het afvoeren van runderen van bedrijven met insleep wordt strikt gereguleerd. 

Read more about IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen