Bestrijding kraaien onder druk

Sinds begin dit jaar worden vergunningen voor het bestrijden van kraaiachtigen (kraai, kauw en ekster) onder strengere voorwaarden afgeleverd aan WBE’s of jachtrechthouders. Dit maakt dat het risico op schade door deze soorten aan landbouwgewassen (nog) groter wordt. In dit artikel gaan we in op de beleidsmatige achtergrond en roepen we op om schade door kraaien steeds te melden bij de Vlaamse overheid via wildinzicht (e-loket).

Achtergrond

Tot 2023-2024 werd voor kraaiachtigen in Vlaanderen in de praktijk de facto steeds een populatiebeheer toegestaan waarbij vergunningen voor 6 jaar werd afgeleverd aan WBE’s om deze soorten te kunnen bestrijden (via afschot of het plaatsen van kooien/vallen). 
Mede door de toepassing van de strenge Europese richtsnoeren heeft het Agentschap Natuur en Bos zijn beleidskader herzien.

Nieuw kader

1 van de nieuwe voorwaarden om bestrijdingsvergunningen af te leveren is dat er voldoende bewijsmateriaal dient te zijn in de relatie tussen schade aan landbouwgewassen en kraaiachtigen. Deze bewijslast is er op vandaag enkel voor mais en fruitteelt. Dit maakt dat er sinds begin dit jaar enkel bestrijdingsvergunningen worden afgeleverd  voor schade aan mais (zwarte kraai en kauw) en in geval van schade aan fruitteelt ook voor ekster. 
De bestrijding kan alleen worden uitgeoefend binnen een perimeter van 150m rondom het perceel waarvoor de bestrijding wordt gemeld. De toepassing van preventieve maatregelen moet bovendien bewezen worden.
Dit betekent dat schade aan andere landbouwgewassen niet meer in aanmerking komt voor het verkrijgen van een bestrijdingsvergunning. Enkel bij duidelijk aantoonbare schade kan deze aangevraagd worden. ANB gaf wel aan dat dit kader niet in beton gebeiteld is en op basis van data (schade, vergoedingen, studies,…) zijn beleidskader evolutief kan aanpassen.

Melden van schade en aanvragen schadevergoedingen

Als je als landbouwers schade hebt door kraaiachtigen is het in eerste instantie belangrijk je je lokale jager contacteert met de vraag om bestrijding te komen uitvoeren. Indien de WBE de bestrijding dient toe te passen binnen bovenstaand nieuw kader (we hebben voorlopig geen zicht waar men nog werkt onder de oude regelgeving en waar er reeds nieuwe bestrijdingsvergunningen zijn afgeleverd) kan dit enkel in functie van mais en fruitteelt. Dit betekent dat je voor andere teelten een schadevergoeding kan aanvragen via wildinzicht.be.  Maar ook daar waar er bestrijding kan plaatsvinden, is het van belang dat schade wordt doorgegeven via dit loket. Het is namelijk duidelijk dat schade voldoende geobjectiveerd dient te zijn en hierbij zijn alle meldingen van schade zeer waardevol.

Wat doet Boerenbond?

Boerenbond is in overleg met verschillende stakeholders en het beleid om de bestrijding van kraaien opnieuw vlotter te laten lopen. Het verzamelen van voldoende gegevens is daarbij belangrijk:
-    Op korte termijn vragen we maandelijks cijfers op bij ANB over de gemelde en ontvankelijke schadedossiers. Dit om onderbouwd te lobbyen voor een ruimere bestrijding van de kraaiachtigen. Dit betekent dat het doorgeven van schade door land- en tuinbouwers des te belangrijker zijn.
-    We gaan in overleg met de proefcentra en andere stakeholders om schade aan andere landbouwgewassen in kaart te brengen en te onderbouwen.
 

Veldonderzoek naar de impact van kraaiachtigen op gewassen

Over de impact van kraaiachtigen op landbouwgewassen, is er weinig wetenschappelijke informatie beschikbaar. In 2023 werd er door Landmax en DLV een pilootstudie uitgevoerd naar de schade van kraaiachtigen op maïspercelen. Om deze resultaten te bevestigen en de economische gevolgen te bepalen, wordt nu een nieuwe uitgebreidere studie uitgevoerd door Landmax met middelen vanuit het jachtfonds.

Hiervoor zijn ze op zoek naar landbouwers die mais telen of peren kweken. Heb je als landbouwer regelmatig schade van kraaiachtigen en ben je bereid om mee te werken? Registreer je dan via hun website
 

zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Vandaag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026
zer

“Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Boer in de kijker

De familie Martens kiest voluit voor de korte keten en zet al jaren in op duurzaamheid en welzijn. Tien jaar geleden openden ze hun hoevewinkel Mattes en twee jaar geleden kwam daar een eigen microslachthuis bij.

Read more about “Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
gbb

Om voedsel te produceren heb je water nodig!

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Minder administratieve lasten en regeldruk

Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.

Read more about Minder administratieve lasten en regeldruk
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
SKK

“Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Dossier
Read more about “Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
wolf

Wolf van strikt beschermd naar beschermd

Read more about Wolf van strikt beschermd naar beschermd
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen