Bestrijding kraaien onder druk
Sinds begin dit jaar worden vergunningen voor het bestrijden van kraaiachtigen (kraai, kauw en ekster) onder strengere voorwaarden afgeleverd aan WBE’s of jachtrechthouders. Dit maakt dat het risico op schade door deze soorten aan landbouwgewassen (nog) groter wordt. In dit artikel gaan we in op de beleidsmatige achtergrond en roepen we op om schade door kraaien steeds te melden bij de Vlaamse overheid via wildinzicht (e-loket).
Achtergrond
Tot 2023-2024 werd voor kraaiachtigen in Vlaanderen in de praktijk de facto steeds een populatiebeheer toegestaan waarbij vergunningen voor 6 jaar werd afgeleverd aan WBE’s om deze soorten te kunnen bestrijden (via afschot of het plaatsen van kooien/vallen).
Mede door de toepassing van de strenge Europese richtsnoeren heeft het Agentschap Natuur en Bos zijn beleidskader herzien.
Nieuw kader
1 van de nieuwe voorwaarden om bestrijdingsvergunningen af te leveren is dat er voldoende bewijsmateriaal dient te zijn in de relatie tussen schade aan landbouwgewassen en kraaiachtigen. Deze bewijslast is er op vandaag enkel voor mais en fruitteelt. Dit maakt dat er sinds begin dit jaar enkel bestrijdingsvergunningen worden afgeleverd voor schade aan mais (zwarte kraai en kauw) en in geval van schade aan fruitteelt ook voor ekster.
De bestrijding kan alleen worden uitgeoefend binnen een perimeter van 150m rondom het perceel waarvoor de bestrijding wordt gemeld. De toepassing van preventieve maatregelen moet bovendien bewezen worden.
Dit betekent dat schade aan andere landbouwgewassen niet meer in aanmerking komt voor het verkrijgen van een bestrijdingsvergunning. Enkel bij duidelijk aantoonbare schade kan deze aangevraagd worden. ANB gaf wel aan dat dit kader niet in beton gebeiteld is en op basis van data (schade, vergoedingen, studies,…) zijn beleidskader evolutief kan aanpassen.
Melden van schade en aanvragen schadevergoedingen
Als je als landbouwers schade hebt door kraaiachtigen is het in eerste instantie belangrijk je je lokale jager contacteert met de vraag om bestrijding te komen uitvoeren. Indien de WBE de bestrijding dient toe te passen binnen bovenstaand nieuw kader (we hebben voorlopig geen zicht waar men nog werkt onder de oude regelgeving en waar er reeds nieuwe bestrijdingsvergunningen zijn afgeleverd) kan dit enkel in functie van mais en fruitteelt. Dit betekent dat je voor andere teelten een schadevergoeding kan aanvragen via wildinzicht.be. Maar ook daar waar er bestrijding kan plaatsvinden, is het van belang dat schade wordt doorgegeven via dit loket. Het is namelijk duidelijk dat schade voldoende geobjectiveerd dient te zijn en hierbij zijn alle meldingen van schade zeer waardevol.
Wat doet Boerenbond?
Boerenbond is in overleg met verschillende stakeholders en het beleid om de bestrijding van kraaien opnieuw vlotter te laten lopen. Het verzamelen van voldoende gegevens is daarbij belangrijk:
- Op korte termijn vragen we maandelijks cijfers op bij ANB over de gemelde en ontvankelijke schadedossiers. Dit om onderbouwd te lobbyen voor een ruimere bestrijding van de kraaiachtigen. Dit betekent dat het doorgeven van schade door land- en tuinbouwers des te belangrijker zijn.
- We gaan in overleg met de proefcentra en andere stakeholders om schade aan andere landbouwgewassen in kaart te brengen en te onderbouwen.
Veldonderzoek naar de impact van kraaiachtigen op gewassen
Over de impact van kraaiachtigen op landbouwgewassen, is er weinig wetenschappelijke informatie beschikbaar. In 2023 werd er door Landmax en DLV een pilootstudie uitgevoerd naar de schade van kraaiachtigen op maïspercelen. Om deze resultaten te bevestigen en de economische gevolgen te bepalen, wordt nu een nieuwe uitgebreidere studie uitgevoerd door Landmax met middelen vanuit het jachtfonds.
Hiervoor zijn ze op zoek naar landbouwers die mais telen of peren kweken. Heb je als landbouwer regelmatig schade van kraaiachtigen en ben je bereid om mee te werken? Registreer je dan via hun website.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.