Geen verdere gevallen van MKZ in Duitsland

Verleden week meldde Duitsland een uitbraak van mond- en-klauwzeer (MKZ) bij waterbuffels in de deelstaat Brandenburg. Er werden onmiddellijk maatregelen genomen om verspreiding tegen te gaan, zowel in Duitsland als in Europa. Verdere analyses en onderzoek naar contactbedrijven hebben geen verdere gevallen aan het licht gebracht. 

Ook in België werden veehouderijen met recent uit Brandenburg geïmporteerde dieren, uit voorzorg geblokkeerd. Het FAVV heeft op 17 januari aangegeven dat onderzoek op deze bedrijven aangetoond heeft dat er geen risico is en de laatste bedrijven werden vandaag vrijgegeven.

In Duitsland is een grote screening lopende in de zoektocht naar de oorsprong van en eventuele verspreiding van MKZ. Zowel binnen en buiten de 3 km- en 10 km-zone die door de Europese Commissie afgebakend zijn. Voorlopig zijn er geen verdere haarden of besmettingen met MKZ teruggevonden. Even was er sprake van een verdenking op een geitenbedrijf in de deelstaal Brandenburg, maar vrijdag volgde de melding dat op dit bedrijf de testen voor MKZ negatief bleken. De hoop wordt groter dat Duitsland erin kan slagen om de verspreiding van MKZ beperkt te houden. Niettemin is de schade aan de Duitse en bij uitbreiding de hele Europese landbouwsector, bijzonder groot.

Waakzaamheid blijft geboden

Boerenbond blijft oproepen om zeer waakzaam te blijven en maximaal bioveiligheidsmaatregelen te nemen. Hou dieren en erfbetreders die niet noodzakelijk in de stallen moeten zijn buiten. Let erop dat personen die in contact met je dieren komen, een goede handhygiëne toepassen en bedrijfskledij of wegwerpoveral gebruiken.

Hoewel iedereen de hoop deelt dat de vondst van mond-en-klauwzeer in Oost-Duitsland zich niet verder uitbreidt, is verhoogde waakzaamheid geboden. Mond-en-klauwzeer is erg besmettelijk, pijnlijk voor de getroffen dieren en kan grote gevolgen hebben voor getroffen veestapels en zelfs voor de bedrijven in hun omgeving. 

Ook de handel in land- en tuinbouwproducten kan ernstig verstoord worden in getroffen regio’s. Boerenbond vraagt daarom aan alle partijen om hun verantwoordelijkheid te nemen in het  zo miniem mogelijk houden van het risico op insleep naar ons land en versleping van het ene bedrijf naar het andere.
Naast ruimingen vormen preventie en het toepassen van bioveiligheidsmaatregelen dé sleutel tot het zo miniem mogelijk houden van de risico’s.

Boerenbond ondersteunt de voorschriften van het FAVV die stellen dat bezoekers van veeteeltbedrijven zich moeten houden aan specifieke voorzorgsmaatregelen wat betreft de hygiëne en het ontsmetten bij het betreden en verlaten van het bedrijf. Denk daarbij aan het parkeren langs de straat, het ontsmetten van het schoeisel, het wassen van de handen en het dragen van bedrijfseigen kledij. Sowieso is toegang tot een veebedrijf verboden voor personen die in de 72 uur voordien zijn teruggekeerd uit een land waar mond- en klauwzeer aanwezig is of vermoed wordt.

Niet alleen op de boerderijen moet de bioveiligheid met extra aandacht bekeken worden, maar zeker in het transport. Het is cruciaal dat transporteurs bij vervoer vanuit het gebied waar beperkende maatregelen gelden het vervoermiddel grondig reinigen en ontsmetten vooraleer de risicozone te verlaten en het nogmaals te reinigen bij aankomst in België. Voor vervoer uit een aantal landen gelden extra regels, die ook teruggevonden kunnen worden op de website van het FAVV.

Tot slot speelt ook illegale invoer van levensmiddelen van dierlijke oorsprong een rol in een eventuele introductie van de ziekte in de EU, met name producten zoals kaas- en vleesbereidingen die geen hittebehandeling hebben ondergaan. 

Door alle bioveiligheidsmaatregelen strikt en zonder onderscheid toe te passen kan de insleep van mond-en- klauwzeer zoveel mogelijk voorkomen worden en kunnen we het bestaande kleine risico dat mond-en-klauwzeer tot op onze bedrijven landt, klein houden.
 

sdf

“Ik probeer onze sector altijd positief in de kijker te zetten”

Boer in de kijker

Filip Devlieghere schakelde een kleine twintig jaar geleden de tomatenserres van zijn ouders in Veldegem om voor de kweek van kleinfruit: frambozen, rode bessen, stekelbessen en blauwe bessen.

Read more about “Ik probeer onze sector altijd positief in de kijker te zetten”
stuw

Landbouwers plaatsen stuwen tegen droogte

Door 53 stuwen te plaatsen wordt meer hemelwater opgehouden en eventueel vertraagd afgevoerd.

Read more about Landbouwers plaatsen stuwen tegen droogte
zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Dinsdag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel

Aangeboden door FrieslandCampina
Read more about Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel
asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

gbgb

In dialoog geraak je verder

Opinie

De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Read more about In dialoog geraak je verder
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
graan

Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Administratie

De uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag, 31 mei, komt eraan. Tot en met deze datum kan je de verzamelaanvraag wijzigen zonder gevolg, in zoverre er nog geen controle of melding van een controle heeft plaatsgevonden. 

Read more about Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
cartoon

Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw

Read more about Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
njnj

IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd

Dierziekte

Minister Clarinval heeft twee belangrijke wijzigingen aan het IBR-bestrijdingsprogramma aangebracht. Zo zullen veehouders langer mogen vaccineren en het afvoeren van runderen van bedrijven met insleep wordt strikt gereguleerd. 

Read more about IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen