FAVV blaast 25 kaarsjes uit

Op 4 februari 2000 werd het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen opgericht. Het FAVV centraliseert vanaf dan alle bestaande diensten die over de voedselveiligheid waakten. Het FAVV kreeg de missie om de gezondheid van consumenten, planten en dieren te beschermen door toezicht te houden op de veiligheid van de hele voedselketen.

"Vandaag, 25 jaar later blijft deze missie onveranderd, maar de manier waarop we die uitvoeren is voortdurend geëvolueerd. We hebben enkele belangrijke incidenten het hoofd moeten bieden, maar ook talrijke uitdagingen overwonnen en successen geboekt", aldus het agentschap.

"Ooit was de focus van het FAVV voornamelijk gericht op de Belgische consument en producent. Vandaag de dag is die focus breder: we zorgen ervoor dat veilige voeding de Europese markt betreedt en dat er geen dieren- of plantenziekten onze grenzen oversteken. Dankzij samenwerking met andere nationale en internationale instanties streven we ernaar dat consumenten overal in Europa op dezelfde manier worden beschermd." 

"We blijven ons inzetten om door inspecties de voedselketen veilig te houden, nieuwe risico’s te detecteren en te voorkomen en voedingsbedrijven te helpen om een echte voedselveiligheidscultuur in te bouwen. Op die manier kunnen consumenten blijven vertrouwen op de veiligheid van het voedsel dat ze kopen en consumeren."

Bron: FAVV