Bioveiligheid - Black Friday deals: sla je slag
Het fenomeen van de Black Friday deals of winterkortingen is ons niet onbekend. Diegenen die hier nog niet van gehoord hebben, leven in hun eigen bubbel. Deze kortingen zijn vooral van toepassing op online bestellingen, en wij zetten even wat interessante aanbiedingen (met een knipoog naar bioveiligheid) op een rijtje:
- Hulpmiddelen voor handhygiëne: wegwerphandschoenen en zeepdispensers aan kortingen. Het lijkt de basis, maar handhygiëne is een belangrijke bioveiligheidsmaatregel. Het wassen en soms ontsmetten van handen tussen de afdelingen helpt om verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan. Daarbij zou je ook rekening moeten houden met de looplijnen, ga nooit van een “vuile” afdeling naar een “propere” afdeling. Loop bijvoorbeeld nooit van de quarantainestal rechtstreeks naar de kraamstal, zonder hygiënemaatregelen.
- Laarzen aan dumpingprijzen: we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het gebruik van bedrijfseigen kledij is. De meeste dieren vinden de geurtjes en smaakjes van een vuile overall bijzonder interessant. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de overall, jas en laarzen van de veehouder een heel eigen biotoop bevatten van virussen en bacteriën. Als dit biotoop/microbioom van een ander bedrijf komt en op de jas van een erfbetreder hangt, worden er dus zeer grote risico’s genomen. Het gebruik van wegwerpkledij, overschoenen of bedrijfseigen laarzen en kledij is dus een must, ook voor de erfbetreder die regelmatig komt. Het gebruik van bedrijseigen kledij is bovendien verplicht in de varkens- en pluimveesector, en opgelegd door de kwaliteitssystemen.
- Elke stal zijn materiaal: Probeer borstels, schoppen, opdrijfschotten en rollend materiaal niet van de ene stal of afdeling naar de andere te brengen. Een goede tip is om alle materiaal per stal/afdeling in een bepaald kleurtje te houden, of met een gekleurde plakband te markeren. Zo wordt het gemakkelijker om geen vergissingen te maken. Rollend materiaal moet tussen de afdelingen gereinigd en ontsmet worden.
- Reinigings- en ontsmettingsproducten: goede reiniging- en ontsmettingspraktijen zijn zeer belangrijk om versleping van pathogenen van het ene lot of ronde naar de andere tegen te gaan. Maar daarbij moeten deze producten ten eerste erkend zijn voor de toepassing waarvoor je deze wilt gebruiken. Ten tweede moeten deze producten verantwoord en volgens de instructies gebruikt worden, met speciale aandacht voor de contacttijden.
Bioveiligheid
Alle gekheid op een stokje. Een continue aandacht voor bioveiligheid en preventie is noodzakelijk. In alle sectoren zijn er dreigingen door besmettelijke dierziekten. Denk maar aan IBR, aviaire influenza en PRRS, onder andere. Investeren in een preventieve aanpak en in het zo veel mogelijk voorkomen van ziekte in je veestapel, loont. Voor alle duidelijkheid: dit artikel is geen reclame of aanbieding, maar een uitnodiging om blijven na te denken over welke bioveiligheidsmaatregelen je als veehouder kan nemen.
Meer tips en tricks over bioveiligheid kan je vinden op volgende websites:
- https://www.dgz.be/varkens/gezondheidszorg/bioveiligheid-en-preventie
- https://www.dgz.be/pluimvee/gezondheidszorg/bioveiligheid-en-preventie
- https://www.dgz.be/rundvee/gezondheidszorg/bioveiligheid-en-preventie
- https://favv-afsca.be/nl/publications/brochures/bioveiligheid
- https://biocheckgent.com/nl