Batterij voor energieopslag: een slimme investering?

batterij

De energietransitie is in volle gang, en ook de landbouwsector blijft niet achter. Steeds meer landbouwers en tuinders investeren in zonnepanelen, windmolens of pocketvergisters om hun eigen energie op te wekken, maar hoe zorg je ervoor dat deze energie optimaal wordt benut? Een batterij kan een oplossing zijn om energieoverschotten op te slaan en later te gebruiken op piekmomenten. Zo verhoog je de zelfconsumptie en ben je minder afhankelijk van het net. Onze energie-expert, Laurens Vandelannoote, legt graag uit hoe het zit.

“Met een batterij kan je in ongeveer driekwart van je eigen energieverbruik voorzien, wat een grote som geld bespaart aan energiekosten”, vertelt Laurens. “De batterij bepaalt zelf het beste moment om extra energie van het net te halen. Dit gebeurt op basis van de stroomprijzen, die een dag op voorhand worden bekendgemaakt, en een algoritme dat de onbalansprijzen voorspelt. Daarnaast kan de batterij piekverbruik verminderen, waardoor een kleinere netaansluiting volstaat. Zo helpt een efficiënter gebruik van zelfopgewekte groene energie bij een duurzamere bedrijfsvoering.”
Is het een goed moment om te investeren in een batterij? 
“De prijzen van batterijen zijn in een jaar tijd gehalveerd. Nu schommelen ze rond 300 à 400 euro per kWh. Een jaar geleden was dat nog 700 tot 1000 euro. Er zijn ondertussen veel meer installateurs op de markt, wat invloed heeft op de prijszetting. 
Nu investeren in energie is slim, want energie is vandaag nog steeds duurder dan voor de energiecrisis, en de nettarieven stijgen dit jaar met 30%. Doordat landbouwbedrijven vandaag moeilijk kunnen investeren in uitbreiding lijkt een investering in energie mij een zinvol alternatief. De VLIF-steun is ook niet mis. Een batterij moet een capaciteit van minimaal 20 kWh hebben. Voor de eerste 100 kWh is er een subsidie van 40 tot 50%.Omgerekend gaat het om 18.000 tot 22.500 euro. Een batterij van 100 kWh kost gemiddeld 40.000 euro. Een met een dubbele capaciteit kost gemiddeld 75.000 euro.”
Biedt een batterij een goed rendement?
“Het rendement heb je zelf onder controle. Er zijn meerdere manieren om met je groene energie om te gaan. Een batterij zou zeker 10 jaar – of 6000 cycli – meegaan. Als je de batterij enkel zou gebruiken om je groene stroom op te slaan, bedraagt de terugverdientijd 8 tot 9 jaar. 
Momenteel worden er heel mooie bedragen verdiend met het bieden van ondersteunende diensten aan het net. Dat betekent dat je met jouw groene-energieopslag bijdraagt aan de stabiliteit en efficiëntie van het elektriciteitsnet. Op die manier rendeert je batterij al snel enkele jaren vroeger. Het is wel belangrijk om te weten dat je die netondersteunende diensten niet in je eentje kan bieden. Je moet je aansluiten bij een aggregator/energiegemeenschap die groene stroom bundelt en verkoopt.”
 

“Eigenlijk hink je al achterop als je nog geen batterij hebt of er niet op z’n minst aan denkt.”

Biedt een batterij een goed rendement?
“Het rendement heb je zelf onder controle. Er zijn meerdere manieren om met je groene energie om te gaan. Een batterij zou zeker 10 jaar – of 6000 cycli – meegaan. Als je de batterij enkel zou gebruiken om je groene stroom op te slaan, bedraagt de terugverdientijd 8 tot 9 jaar. 
Momenteel worden er heel mooie bedragen verdiend met het bieden van ondersteunende diensten aan het net. Dat betekent dat je met jouw groene-energieopslag bijdraagt aan de stabiliteit en efficiëntie van het elektriciteitsnet. Op die manier rendeert je batterij al snel enkele jaren vroeger. Het is wel belangrijk om te weten dat je die netondersteunende diensten niet in je eentje kan bieden. Je moet je aansluiten bij een aggregator/energiegemeenschap die groene stroom bundelt en verkoopt.”
Hoe werkt een energiegemeenschap?
“Een voorbeeld van een energiegemeenschap in de energiemarkt is een tussenpartij die meerdere kleine energieproducenten en -verbruikers bundelt en coördineert om samen diensten aan het elektriciteitsnet te leveren. Vanaf het moment dat je je aansluit bij zo’n energiegemeenschap, ben je geen baas meer over je batterij. De energiegemeenschap zal vanaf dan jouw batterij aansturen en een procent verdienen op jouw stroom. Je netkosten zullen ook stijgen omdat je in het algemeen meer energie zal aankopen en een hoger piekvermogen nodig hebt. Toch blijft het interessant om in een batterij en netondersteunende diensten te investeren. Het is moeilijk om voorspellingen over de toekomst te doen, maar vandaag zijn de winsten aanzienlijk. Je laat de installateur best berekenen wat jouw winst zou zijn bij het kopen van een batterij.”
Kan je een voorbeeld geven van zo’n energiegemeenschap?
“FarmPower is zo’n energiegemeenschap, opgericht door en voor land- en tuinbouwers, die hen verenigt om gezamenlijk sterker te staan in de energiemarkt. Door samen te werken, bundelen ze hun krachten voor energiehandel en optimaliseren ze hun onderhandelingsposities.” 
Waarop moet je letten bij de aankoop van een batterij?
“Je moet jezelf goed beschermen bij de aankoop van een batterij. Bij het opvragen van offertes moet je eerst en vooral nagaan met wie je te maken hebt. Zorg dat je kiest voor een firma die expertise heeft opgebouwd rond batterijen, en je bedrijf goed blijft opvolgen. Verder ga je best na welke extra kosten en werken nog bij de installatie komen kijken en wat allemaal inbegrepen is in de prijs. Bijvoorbeeld een onderhoudscontract, het contact met de netbeheerder, productgaranties, opbrengstgarantie, beschikbaarheidsgarantie enzovoort. De offerte moet ook minstens een rendementsberekening bevatten, betalingsvoorwaarden, algemene voorwaarden, levertermijnen, aansprakelijkheid en datasheets. Je hebt als afnemer alle recht om zo veel vragen te stellen. Doe dat ook. Boerenbond kan de offerte voor jou nakijken.”
Wat is jouw kijk op batterijen in de toekomst?
“Ik ben van mening dat je eigenlijk al achterophinkt als je nu nog geen batterij hebt, of er niet op z’n minst aan denkt. Batterijen zullen in de toekomst waarschijnlijk op elk landbouwbedrijf staan, en vandaag kan je er een heel mooi rendement uithalen. Zo heb je hopelijk binnen acht jaar je investering dik terugverdiend. De markt is nu nog niet verzadigd, want er zijn nog geen grote parken vol zonnepanelen of batterijen die groene stroom opwekken of opslaan. Daarom moet je ze nu ook op volle toeren laten draaien. Wees er niet spaarzaam op, want een batterij slijt toch. We kunnen geen voorspellingen doen over de toekomst, dus het moment is dus eigenlijk echt nu.”
 

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
marc van herck

“23.000 keer gemolken en geen dag gemist” (+ video)

Boer in de Kijker

Marc Van Herck runt samen met zijn vrouw Myriam Schildermans een melkveebedrijf in Geel. Melken doet hij met een aanhoudend laag celgetal van gemiddeld 50.000. Die prestatie leverde hem al geregeld een plek op op de lijst van kwaliteitsmelkers van MCC.

Read more about “23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles" (+ video)

Wie is

Fruitteler Danny Massoels verkocht, na een ongelukkige val en zonder opvolger in het vizier, het grootste deel van zijn gronden en ging een nieuwe uitdaging aan. Hij dook in de wereld van gezondheid en startte samen met zijn vrouw Kathleen met het produceren van natuurlijke sappen. Het is zijn doel om mensen bewuster te maken over de impact van voeding op hun gezondheid.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
cartoon

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Stikstof

Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit. 

Read more about De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.

Read more about Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Elke De Roos

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?
Carbon Farming

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen. 

Read more about Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dfd

Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend

Veehouderij

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt momenteel de campagne voor de inning van de verplichte bijdragen voor het Sanitair Fonds voor het jaar 2025 voor.

Read more about Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen