Bellevuehoeve

“De boerderij is nu mijn klaslokaal”

Sarah Balligand zette stap van onderwijs naar landbouw

Geen ouders of schoonouders die uit de landbouwsector komen, geen landbouwopleiding, geen boerderij en geen grond. Maar wel heel veel goesting. Dat was de bagage die Sarah Balligand en haar echtgenoot Arnaud Wouters hadden toen ze de sprong waagden en hun eigen landbouwbedrijf begonnen. Leerkracht Sarah nam loopbaanonderbreking, het koppel nam een bestaande hoeve over en intussen bouwen ze stelselmatig aan hun bedrijf waarin landbouw en natuur mekaar in evenwicht houden. “Onze runderen en schapen begrazen natuurgebieden. Dat past mooi binnen de filosofie van ons bedrijf”, aldus de enthousiaste boerin.

“Wij hadden al jarenlang schapen en paarden als hobby”, begint Sarah het verhaal. “De landbouw heeft ons altijd aangesproken. Nadat ik vijftien jaar lang met hart en ziel in het middelbaar onderwijs had gewerkt, wilden we het over een andere boeg gooien. We hebben een oude site overgenomen, een boerderij met een beetje grond aan. Een goeie start, maar we lopen wel aan tegen de beperkingen. Hopelijk staat hier over enkele jaren een nieuwe boerderij waar we efficiënter kunnen boeren.”

(Lees verder onder de video)

Landbouw en natuur

Sarah heeft een duidelijke visie voor haar bedrijf, en die is perfect te rijmen met de beperkingen van de huidige locatie. “Wij vinden het heel belangrijk dat landbouw en natuur hand in hand gaan. Toen ik in de sector begon, had ik vooral veel informatie nodig. Ik ben heel goed geholpen door de consulenten van Boerenbond en Boerennatuur Vlaanderen, maar ook met Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heb ik een zeer fijne samenwerking. Wij hadden geen gronden, maar die waren wel nodig voor onze dieren. Door samenwerkingen aan te gaan met Natuurpunt en het ANB kunnen onze dieren grazen op hun terreinen. In de zomermaanden leven dus enkel onze varkens en paarden aan de boerderij zelf, de schapen en runderen doen hun begrazingswerk. Wij zijn een biobedrijf, wat wil zeggen dat we geen gebruikmaken van kunstmest en synthetisch-chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze manier van landbouw vinden we belangrijk omdat het goed is voor biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit en dierenwelzijn. Onze runderen zijn uitsluitend grasgevoederd, in de zomer grazen ze op Haspengouwse graslanden en in de winter krijgen ze biologische grasklaver en hooi. We willen zo ecologisch en diervriendelijk mogelijk werken en ook de keten heel kort houden. Op vijf minuten rijden van onze boerderij ligt het microslachthuis waarmee we samenwerken, nog vijf minuten verder de versnijder. Verkopen doen we voorlopig enkel aan huis, zo houden we onze voetafdruk zo klein mogelijk. Misschien zitten er in de toekomst wel samenwerkingen in. We zijn in april vorig jaar gestart en tot nu toe loopt de verkoop goed.”

Blauwtong

“Blauwtong heeft serieus op onze kudde ingehakt. Ons aantal schapen werd bijna gehalveerd. Dat is natuurlijk een streep door de rekening én het is hartverscheurend. We zijn nu hard bezig met het heropbouwen van onze kudde. Het aantal aanvragen voor begrazingen gaat in stijgende lijn, dus onze kudde moet op punt staan.”
“Onze runderen zijn Hereford en Aberdeen Angus: robuuste, rustieke dieren die het hele jaar buiten kunnen staan en makkelijk afkalven. Het zijn geen knuffelkoeien, maar dieren die gemaakt zijn voor het ‘werk’ dat ze doen. Voor het varkensvlees kozen we voor Duroc-varkens, ook een rustiek ras. De dieren kunnen buiten wroeten en scharrelen. We merken at onze klanten dat belangrijk vinden. Er is echt een publiek van bewuste consumenten die kiezen voor lokaal geproduceerd vlees.”

Groene zorg

“De Bellevuehoeve is ook een kleinschalige zorgboerderij. Ik had al gehoord van het concept groene zorg, en ben er echt van overtuigd dat dit kan werken. Ik heb zelf enkele coachingopleidingen gevolgd en deze zorg sluit daarbij aan. Mensen met een maatschappelijke kwetsbaarheid komen hier herbronnen in de natuur. Ook jongeren met een schoolvervangend traject kunnen bij ons terecht. Ze krijgen een aangepast takenpakket op maat. Wij voorzien voor deze mensen een zinvolle dagbesteding. De precieze invulling daarvan kan heel gevarieerd zijn. Zo hebben we hier een zorggast gehad met een achtergrond in IT die mij op weg gezet heeft om online over ons bedrijf te communiceren. Want naast het boeren zelf was ook marketing een vak dat ik nog niet kende en dat je wel nodig hebt wanneer je een bedrijf als het onze wil runnen. Maar meestal werken de zorggasten buiten, met hun handen. Ik vind het superleuk om hen daarin te kunnen ondersteunen.”
“Zowel mijn echtgenoot als ik zijn echte beginners in de landbouw. Ik geloof er heel sterk in dat je je dan moet laten bijstaan door de juiste mensen. We doorlopen een interessant parcours, en dat gebeurt natuurlijk met vallen en opstaan. Maar we hebben wel veel hulp gekregen. Daarnaast gaan we ook geregeld langs bij andere land- en tuinbouwbedrijven om te zien hoe zij werken, zowel traditionele als biologische bedrijven. Ik heb een groot respect voor traditionele boeren, maar ik geloof ook dat je je bedrijf moet runnen op de manier die past bij je persoon. Wij voelen dat onze manier van werken klopt voor ons.”

Sarah Balligand

Er is een publiek van bewuste consumenten die kiezen voor lokaal geproduceerd vlees.

Sarah Balligand

Bellevuehoeve

Buiten spelen

Sarah is nu dan wel boerin, de passie waarmee ze voor een job als leerkracht koos, is zeker niet bekoeld. Op de Bellevuehoeve organiseert ze inclusieve kinderkampen. Zowel kinderen mét als zonder speciale noden kunnen er terecht voor dagkampen. “Ook scholen en instellingen kunnen hier terecht voor daguitstappen op maat. We hebben hiervoor een leuke samenwerking met vzw Landbouweducatie van Boerenbond. De boerderij is nu mijn klaslokaal. Je kan zoveel leren door de natuur te beleven. Outdoor education vind ik heel belangrijk. Onze eigen kinderen zijn echte buitenkinderen en ik merk dat ook andere kinderen hier hun gading kunnen vinden. Tijdens de kampjes werken we met kleine groepjes en verschillende speelhoeken. De begeleiders zetten een stap terug en de kinderen maken het kamp. We spelen buiten en werken bijvoorbeeld met schapenwol, één van onze eigen producten. Ik vind het nodig dat kinderen weten waar hun eten vandaan komt. Ze moeten beseffen: als ik een worstje eet, komt dat van het varken. Maar ze moeten ook weten dat wij die dieren goed verzorgen en veel liefde geven. Als we een varken wegbrengen naar de slacht, is het toch altijd even slikken.”
 

Bedrijfsfiche

Bellevuehoeve

Sarah Balligand en Arnaud Wouters en Elena, Tristan en Aaron
Extensieve veeteelt met thuisverkoop, groene zorg, educatie, coachings met paarden
Locatie: Kortessem (Limburg)
 

Bellevuehoeve
Bellevuehoeve
Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Vanuit Boerenbond herhaalden we onze vraag om te werken aan een ander en haalbaar stikstofdecreet.

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen