Hoe bepaal je welk gewas je opneemt in je rotatie?
Gewasdiversificatie biedt landbouwers en de industrie nieuwe kansen om duurzamer en veerkrachtiger te werken. Door te experimenteren met nieuwe gewassen en slimme keuzes te maken, kunnen telers inspelen op een veranderende marktvraag en maatschappelijke verwachtingen. De tool CropExplore for Farmers helpt hierbij door uitgebreide informatie te bieden over meer dan 200 gewassen, met oog voor zowel landbouw als bio-economische toepassingen.
Telers staan tegenwoordig voor grote uitdagingen, maar ook voor kansen. Een van de meest besproken strategieën om landbouw duurzamer en veerkrachtiger te maken, is gewasdiversificatie. Dit betekent het toevoegen van nieuwe gewassen aan de rotatie. Maar hoe bepaal je welk gewas het meest geschikt is voor jouw situatie? En welk ras biedt het beste perspectief?
Ook de verwerkende industrie voelt de druk om in te spelen op duurzame oplossingen. Door de huidige crisissen groeit de noodzaak om te werken met duurzamere grondstoffen, ‘zero-waste’-productie te omarmen en de afhankelijkheid van het buitenland te verminderen. Maar dit roept eveneens vragen op: welke grondstoffen hebben het grootste potentieel om bij te dragen aan deze doelen?
CropExplore for farmers: een alles-in-één-oplossing
Om deze kenniskloof te overbruggen, werd de ‘CropExplore for Farmers’-tool ontwikkeld. Deze innovatieve tool bundelt uitgebreide informatie over meer dan 200 landbouwgewassen, inclusief details over teeltmethoden, inhoudsstoffen en mogelijke toepassingen. Hierdoor is de tool niet alleen relevant voor landbouwers, maar ook voor bedrijven die actief zijn in de bio-economie en op zoek zijn naar alternatieve grondstoffen.
Binnen het CropExplore for Farmers-project wordt specifiek gekeken naar de mogelijkheden van akkerbouwgewassen in de Vlaamse bio-economie. Demonstratiecases, zoals deder, yacon en hennep, tonen aan hoe deze gewassen kunnen bijdragen aan een duurzamere en lokaal verankerde landbouw.
De tool werd op Agriflanders gelanceerd. Je bekijkt hem via onderstaande knop.
Lancering van de CropExplore for Farmers tool op Agriflanders
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.