Vlaamse regering keurt actieplan pesticiden goed
De Vlaamse regering heeft vrijdag het Vlaams actieplan pesticiden goedgekeurd nadat dit meer dan 2 jaar stillag op politiek niveau. Dit actieplan zal bijkomende inspanningen vragen van land- en tuinbouwers, onder meer in de omgeving van kwetsbare groepen maar voorziet ook een aantal maatregelen om bijvoorbeeld de aanleg van vul- en spoelplaatsen te faciliteren.
Een Europese richtlijn vroeg om de opmaak van een dergelijk plan, waarin alle acties worden gebundeld.
Het actieplan zet een aantal ambities van het regeerakkoord om in maatregelen. Zo worden waterlopen beter beschermd aan de hand van grotere teeltvrije bufferstroken van 3 tot 5 meter. Rond woonzorgcentra, zorginstellingen, kleuter- en basisscholen en kinderdagverblijven komt een bufferstrook van vijf meter met groenscherm of tien meter als zo'n groenscherm niet mogelijk is. Landbouwers krijgen daarvoor compensatie.
Tenslotte zijn er ook afspraken gemaakt over het gebruik van gewasbescherming in de buurt van natuurgebieden. Waar vandaag al nulbemesting geldt, mogen ook geen pesticiden meer gebruikt worden. "In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat dat over grasland dat onze landbouwers ook zonder gewasbescherming op een rendabele manier kunnen uitbaten", zegt Landbouwminister Jo Brouns. "In het kader van het Open Ruimtepact gaan we dan aan de natuur- en landbouworganisaties vragen om de discussie te voeren over waar er plaats is voor hoogproductieve landbouw, waar we natuur en landbouw kunnen vermengen en waar de natuur juist alle ruimte moet krijgen."

Volg de droogtetoestand
Tijdelijke captatieverboden
Bij waterschaarste is er nood aan een solide waterbeleid, maar landbouwers moeten toegang hebben tot voldoende water.
Tractorcontroles: zo ben je in orde
Naar aanleiding van een aantal tractorcontroles door de verkeerspolitie brengen we enkele aandachtspunten in kaart.

Telers voorzien van onafhankelijk advies
TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.
PAS-referentietool operationeel
Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.
Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Voortschrijdend inzicht
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Van strikt beschermd naar beschermd
Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt
Preventieve maatregelen tegen wolven blijven belangrijk. Boerenbond verwacht dat het protocol realistischer wordt bekeken.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.