Telers voorzien van onafhankelijk advies
In onze steeds sneller evoluerende landbouwsector is onafhankelijk advies van onschatbare waarde geworden. Door de alsmaar strengere regels en verhoogde maatschappelijke druk worden telers gedwongen om hun bedrijfsvoering voortdurend aan te passen. In die situaties is het niet altijd even gemakkelijk om betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning te vinden. Die noodzaak wil TACO ondertussen al meer dan 15 jaar helpen invullen. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.
Een modern vollegrondsgroentebedrijf kent tegenwoordig veel uitdagingen: kostenverlaging, kwaliteitsverbetering, productieverhoging, oogstzekerheid, bemesting, gewasbescherming … De teeltadviseurs van TACO streven naar bedrijfsspecifieke optimalisatie van de teelt. Onder hen nog steeds de twee medeoprichters Rudi Vandewiele en Luc De Reycke, tegenwoordig aangevuld met Jonas Bodyn, David Fonteyne en kersverse aanwinst Victor Snaet. Courgette is zowat de enige teelt in serres. Sla, tomaat en komkommer dus niet, maar wel vooral vollegrondsgroenten – van kolen tot prei, selder, kruiden en uien.
Oprichting
De oprichting van TACO in 2009 is een gevolg van de stijgende vraag naar veldbezoeken en praktijkvragen. Het oorspronkelijke doel is nog altijd teeltoptimalisatie, net als bij de oprichting. Gewassen zo goed mogelijk laten groeien, maar altijd met de kostprijs in het achterhoofd. Alles wat je de planten geeft om te groeien, moet natuurlijk betaald worden en de belangrijkste vraag waar de teeltadviseurs een antwoord op willen geven, is of het effectief nodig is. Er wordt bij TACO gefocust op intensieve teelten. Elke teeltbegeleider heeft zijn specialisatie(s). Dat zorgt ervoor dat de teeltadviseurs wekelijks meerdere keren hetzelfde gewas zien en zo beter kunnen vergelijken. In totaal worden zo’n 230 telers geadviseerd, hoofdzakelijk in West-Vlaanderen, een deel in Oost-Vlaanderen en nog een beperkt aantal in de streek rond Sint-Katelijne-Waver.
Praktijkgerichte dagelijkse werking
Vanzelfsprekend zijn de zomer en het najaar de drukste periodes voor de teeltadviseurs van TACO, maar ze draaien het volledige seizoen mee met de telers. Afgelopen periode gingen de vragen hoofdzakelijk over bemesting. Daar krijgen ze de laatste jaren duidelijk steeds meer vragen over. “Op zich is die stijgende vraag zeer logisch als je vergelijkt dat je met het eerste MAP in één simpele infoavond wist wat er moest gebeuren en dat je tegenwoordig na drie vergaderingen nog steeds met vraagtekens zit. We vragen als teeltadviseur sowieso op voorhand wel eerst recente grondanalyses van het perceel, om ons op te kunnen baseren en te bemesten volgens de behoefte van de plant. Meestal geven we bemestingsadvies specifiek voor één perceel, zowel voor de hoofd- of volgteelt. Het uitgewerkte bemestingsadvies wordt dan overzichtelijk weergegeven in Excel-lijsten die ervoor zorgen dat er heel specifiek per perceel en efficiënt bemest kan worden. We komen ondertussen geleidelijk aan terecht in het veldseizoen waarin de teelten veelvuldig bezocht en mee opgevolgd worden. De meeste vragen in deze periode gaan over het beste plantmoment of welke grondbewerkingen moeten worden uitgevoerd. Vragen naar teeltkeuze op bepaalde velden zijn natuurlijk al vroeger aan bod gekomen. Daar wordt dan bepaald of er wel of niet geploegd moet worden en wat de specifieke aandachtspunten van die teelt zijn. Als alles gezaaid of geplant werd, volgt de veldopvolging en komen ziekten, plagen en bemesting aan bod. Uiteindelijk geeft TACO advies tot en met de oogstplanning en soms bewaring. Feitelijk loopt de teeltbegeleiding maar af als het product aan de klant wordt afgeleverd.”
De teeltadviseurs van TACO streven naar bedrijfsspecifieke optimalisatie van de teelt. Onder hen nog steeds de twee medeoprichters Luc De Reycke (links) en Rudi Vandewiele (midden), aangevuld met nieuwe aanwinst Victor Snaet.
Onafhankelijk advies als kernwaarde
TACO heeft contacten met zowel de industrie als de versmarkt en heeft maandelijks overleg met proefcentra Viaverda en Inagro. Op die overlegmomenten is telkens ook iemand van de afzet aanwezig, zowel van Ingro voor de industrie als van REO voor de versmarkt. Stefanie Delbeke is telkens aanwezig voor Boerenbond, net als afgevaardigden van de proefcentra en de Vlaamse overheid. Op dat moment wordt telkens de huidige evaluatie per teelt besproken. Naast dit maandelijks contact onderhoudt TACO goede contacten met commerciële firma’s, maar dan vooral op bedrijfsniveau en veel minder met lokale verdelers. Op die manier blijft het gegeven advies zeker onafhankelijk.
Meerwaarde en voordelen voor telers
Naast teeltoptimalisatie is kennisdeling een tweede grote doelstelling voor TACO. Je kan de coöperatie zien als een soort doorgeefluik in twee richtingen tussen proefcentra en telers. Langs de ene kant zorgen ze ervoor dat de problemen van op het veld kunnen doorstromen naar de onderzoekers en via diezelfde weg komen de bevindingen van onderzoekers bij de telers zelf terecht. “Het hoofddoel blijft wel steeds om teeltgericht de teler zelf beter te laten worden door het advies. Daarvoor wordt gekeken naar zowel perceel als grond, bemesting en wortelontwikkeling. Bijna elk perceel krijgt een apart verslag met een duidelijke gedetailleerde omschrijving, waar verder op kan worden gebouwd. Onze teeltadviseurs gaan uitgebreid en zorgvuldig te werk op basis van meerdere veldbezoeken ter plaatse. We werken aan een uurtarief waarin de verplaatsing naar het bedrijf binnen West- en Oost-Vlaanderen niet in rekening wordt gebracht. De eventuele verplaatsingen tussen verschillende percelen wel.”
We staan met onze voeten letterlijk tussen de gewassen. Ons advies vertrekt van wat er echt op het veld gebeurt.
Uitdagende tijden voor de sector
De voorbije jaren zijn de teeltomstandigheden alleen maar extremer geworden. Dat zorgt ervoor dat de extra begeleiding nog meer nodig wordt en dat er bepaalde periodes vooral vragen komen over vanaf wanneer moet worden beregend en waar dat nog kan worden uitgesteld. “In natte periodes krijgen we vooral vragen over hoe het gewas gezond gehouden kan worden, of hoe je mee kan beslissen om eventueel 'vroeg' te oogsten om toch nog iets van de opbrengst te redden. Een jaar zonder extreme weersomstandigheden is intussen eerder uitzondering dan regel geworden. Tussen de telers die geadviseerd worden, zien we zowel grotere als kleinere familiebedrijven maar wat op alle bedrijven als belangrijke factor naar boven blijft komen, is de mentale druk. Dat is altijd al een belangrijke factor geweest, maar het blijft maar toenemen. In de tuinbouw moeten soms moeilijke periodes overbrugd worden en dan hebben we het zowel over financiële uitdagingen als over de druk door wetgeving en controles. Het is voor teeltadviseurs de voorbije jaren alleen maar moeilijker geworden om de steeds vernieuwende wetgeving te blijven bijhouden, laat staan dat de landbouwers zelf nog door het bos de bomen kunnen blijven zien.”
Gewasbeschermingsmiddelen
Voedselproductie zal altijd nodig blijven, maar de wetgeving rond gewasbeschermingsmiddelen zorgt voor steeds minder hulpmiddelen om een kwalitatief product te kunnen afleveren dat voldoet aan de eisen van de afnemer. “Dit vormt in de spruitkoolteelt al voor een wezenlijke bedreiging van het voortbestaan van de teelt, maar in de prei bijvoorbeeld is er momenteel ook maar één product dat gebruikt mag worden om trips te bestrijden. We zien dat de biosector de voorbije twintig jaar baanbrekend werk heeft verricht en een grote evolutie heeft meegemaakt. De laatste tijd zien we de bioteelt en de gangbare teelt meer naar elkaar toegroeien. Beide kunnen veel van elkaar leren, maar we blijven allemaal natuurlijk sterk afhankelijk van de invloeden die de weersomstandigheden op de teelt hebben. Er is een blijvende grote druk vanuit de afzet om luis- en rupsvrij te kunnen leveren terwijl het aanbod van curatieve middelen beperkter wordt. Door de evolutie van minder erkende middelen ter beschikking te hebben, in combinatie met weerextremen, verhogen het teeltrisico en de kostprijs. Gelukkig staat de ontwikkeling van mechanische onkruidbestrijding en ecorobotics niet stil, al hangt daar natuurlijk ook een prijskaartje aan vast.”
Teeltadviseurs zijn de voelsprieten op het terrein.
Laat je begeleiden
In een complexe wereld van regelgeving en almaar groter wordende druk om het beter te doen op het vlak van duurzame praktijken, kan een onafhankelijk advies je als teler ondersteunen en begeleiden in je bedrijfsvoering.
De adviseurs van TACO staan groentetelers bij en maken een advies op op basis van hun jarenlange praktijkervaring en de kennis die ze verzamelen uit het onderzoek van de praktijkcentra en hun nauw contact met onder andere afnemers, de Vlaamse overheid en landbouworganisaties. Bovendien zijn ze de voelsprieten op het terrein en meer dan enkel adviesverlener om een teelt tot een zo goed mogelijk eind te brengen. De noden te velde worden gecapteerd en meegenomen naar de bevoegde instanties, onder andere via proefcentra en Boerenbond, om bijvoorbeeld nieuwe onderzoeksvragen te formuleren of aanpassingen te vragen aan het beleid. Door hun nauwe contacten en kennis kennen ze de bezorgheden van de sector en kunnen ze deze ook verder mee uitdragen.

Telers voorzien van onafhankelijk advies
TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.

Volg de droogtetoestand
Code geel voor waterschaarste
Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.
PAS-referentietool operationeel
Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.

A-ware sluit de deuren van Olympia
Royal A-ware, sinds 2022 de eigenaar van melkerij Olympia heeft besloten om de vestiging in Herfelingen te sluiten.
Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Voortschrijdend inzicht
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.