Code geel voor waterschaarste
'Maartse buien en aprilse grillen' is dit jaar zeker niet van toepassing. Tijdens de start van het groeiseizoen is er amper regen gevallen. Ondanks de natte wintermaanden zorgen de afgelopen droge weken voor een snelle daling van de waterpeilen in zowel de bevaarbare als onbevaarbare waterlopen. Op de meeste plaatsen in Vlaanderen liggen de oppervlaktewaterpeilen nog binnen de normale waarden voor de tijd van het jaar, op enkele locaties zijn deze laag.
De grondwaterstanden in het westen en noorden van Vlaanderen zijn laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. In het oosten van Vlaanderen heeft het meer geregend en hier variëren grondwaterstanden van laag tot hoog. Verder blijkt in het IJzerbekken en het bekken van de Brugse Polders de verzilting op een aantal locaties toe te nemen.
Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW (Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid) Adviesgroep Droogte code geel in. Bij het beheer van waterschaarste en droogte zijn er vier beheerniveaus: van groen (normaal beheer), over geel (preventieve maatregelen door waterbeheerders), oranje (maatregelen afgestemd door de droogtecommissie) tot rood (crisiscoördinatie door de provinciale of federale crisiscel). Bij code geel nemen waterbeheerders de eerste preventieve maatregelen, zoals het vasthouden van water, peilverhogingen in poldergebieden en het stopzetten van omgekeerd spuibeheer. De CIW roept landbouwers ook op om kleine stuwen op te trekken om het waterpeil in waterlopen of perceelsgrachten voldoende hoog te houden. Verder vraagt de CIW om het water op het perceel vast te houden door drainage te stoppen of te beperken of de peilsturing goed te beheren (in geval van peilgestuurde drainage).
De Droogtecommissie evalueert vanaf nu tweewekelijks de droogtetoestand.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.