Sinds enkele jaren leeft de vrije koolstofmarkt helemaal op en worden er verschillende lokale initiatieven opgezet. Vanuit deze vrije markt komt de vraag naar een certificeringskader en naar een koppeling met het huidige Europees beleid, de Green Deal. In deze Green deal heeft Europa als doelstelling gezet om tegen 2050 klimaatneutraal te willen zijn. Europa ziet de voordelen om deze handel in koolstofcertificaten te ondersteunen en groei te stimuleren.
Het certificeringskader waar Europa aan werkt heet het ‘Carbon Removals and Carbon Farming Framework’ (CRCF) en werd in 2024 goedgekeurd. Om de lokale koolstofmarkt te doen groeien is er namelijk nood aan:
- Helder beleid zonder conflicten, waarbij klimaatdoelstellingen, LULUCF en de koolstofmarkt elkaar versterken.
- Helderheid in waar bedrijven over mogen communiceren. Ook de industrie worstelt met schrik om beschimpt te worden van ‘greenwashing’.
- Extra drijfveren voor industrie en lokale besturen om te investeren in lokale projecten.
Vlaanderen wilt de boot niet missen en bereidde zich alvast voor door de oprichting van het Vlaams actieplatform Carbon Removal & Carbon Farming. Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen aan de hand van het ontwikkelen van een duidelijke en vooral gezamenlijke visie, door het beleid op elkaar af te stemmen en te werken aan een betrouwbare monitoring, rapportering en verificatie (MRV). Hiermee stemt Vlaanderen zijn viool gelijk met de doelstelling van Europa dat beschreven staat in de ‘Carbon Removals and Carbon Farming Framework’ (CRCF).
De vrije koolstofmarkt is breed en er zijn veel verschillende actoren die betrekking hebben tot deze markt, zowel privé, onderzoek als overheidsentiteiten. 9 diverse Vlaamse overheidsentiteiten worden samengebracht op dit Vlaams actieplatform waaronder; het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, Agentschap Natuur en Bos, het Departement Omgeving, Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie, de Vlaamse Landmaatschappij, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap; het Instituut voor Landbouw, Visserij & Voedingsonderzoek, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en NatuurInvest. De drie strategische netwerken waarrond gewerkt zal worden zijn: Het navigatienetwerk (visie), het MRV netwerk (meetprotocollen) en het financieel netwerk (verdienmodel)
1. Het navigatie netwerk
Het doel van dit netwerk is het uitwerken van de gemeenschappelijke visie door verbinding en synergie te zoeken tussen verschillende actoren van de vrije koolstofmarkt. Deze visie moet rekening houden met de verschillende invalshoeken en de tegenstrijdigheden in het huidig beleid.
2. Het MRV netwerk
Dit netwerk zal de brug vormen tussen onderzoek en praktijk waar vooral de grootste uitdaging zal zijn om de opgeslagen koolstof te gaan becijferen aan de hand van meetprotocollen, databanken en modellen. Dit onderzoek moet leiden tot een betrouwbaar systeem voor de monitoring, rapportering en validatie van koolstofopslag in de bodem.
3. Het financieel netwerk
In dit netwerk zal er gewerkt worden aan een duurzaam verdienmodel voor koolstofcertificaten op lange termijn aan de hand van het bestuderen van bestaande methodieken van lokale initiatieven.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.