Wie is Elke De Roos?
“Passie die niet te beschrijven valt”
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. De uitdagingen van het vak zijn talrijk, maar de voldoening is des te groter. “Het is een eer om mensen te kunnen laten genieten van een product dat wij met zo veel zorg en toewijding telen”, aldus Elke.
Wat ooit kleinschalig begon, groeide uit tot een bloeiend bedrijf met veel liefde voor het product. Met veel traditioneel handwerk zetten Elke en Wim zich in om dit waardevolle stukje landbouw in stand te houden. Naast de pure teelt leggen ze ook de nadruk op educatie en korteketenverkoop.
Jullie passie gaat al vele generaties terug?
“De passie voor grondwitloof zit diep geworteld onze families. Zowel mijn voorouders als die van Wim waren witlooftelers tot vier generaties terug. Ik zei vroeger altijd dat ik geen witloofteler wilde worden, omdat ik zag hoe hard mijn ouders moesten werken. Maar op latere leeftijd leerde ik de schoonheid van de boerenstiel kennen, en nu ben ik heel blij dat ik dezelfde weg ben ingeslagen. Het is een passie die moeilijk in woorden te omschrijven valt.
We startten ons eigen bedrijf in 2009, en we begonnen met 1 ha grondwitloof. In 2021 investeerden we in een gloednieuwe loods op de locatie van Wims ouders. Ondertussen is ons areaal gegroeid tot 4 à 4,5 ha. De jaren voor het bouwen van onze loods teelden we in tunnels en buiten. Nu hebben we een mooie loodsinfrastructuur, maar de ambacht blijft hetzelfde.”
Ik ben trots om zo hard aan zo’n mooi product te kunnen werken.
Komt het vak met veel uitdagingen?
“Witloofteelt blijft een vak apart, onvoorspelbaar met steeds nieuwe uitdagingen. We leren nog elke dag bij. Dat maakt het werk ook boeiend. Er heerst hier een heel gezellige sfeer op de werkvloer. We hebben vier seizoenarbeiders, allemaal gepensioneerde dames die nog een centje willen bijverdienen. We zorgen voor een huiselijke sfeer en tijdens het werk moet er ook eens gelachen kunnen worden. De dames komen graag naar hier om het witloof te schoon te maken. Verder krijgen mijn man en ik ook nog veel hulp van mijn schoonvader.
Behalve het telen van witloof, en in mindere mate asperges, doen we ook loonwerk in de zomer. Het loonwerk geeft veel druk, want dat moet op tijd klaar zijn. Bij witloof is de druk er ook, maar die komt van onszelf. We werken op ons eigen tempo. In de eindejaarsperiode is het in de witloofteelt extra druk. Tegen de feestdagen is er meer vraag, dan moeten we een extra tandje bijsteken.”
Jullie zetten ook in op korte keten en educatie?
“Naast de verkoop aan Colruyt en Delhaize via de firma Lathouwers, kiezen Wim en ik ook bewust voor korte keten. We verkopen een deel van ons witloof rechtstreeks aan de consument. Die verkoop zien we elk jaar stijgen. Het is zo leuk om een product waar zo veel werk en tijd in kruipt, zelf aan de klant te kunnen afleveren. In onze hoevewinkel bieden we niet alleen witloof en asperges aan, maar ook producten van andere lokale landbouwers, zoals seizoengroenten, ajuinen, yoghurt en ijs. Alles vers van de pers! Ik vul dagelijks de winkel aan, en met zelfbediening kunnen klanten meepakken wat ze nodig hebben. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we ons inzetten voor educatie. We zijn aangesloten bij Boeren met Klasse en Plattelandsklassen en ontvangen geregeld scholen op ons bedrijf. Kinderen weten vaak niet waar hun voedsel vandaan komt. Er zijn zelfs kinderen die nog nooit witloof hebben gegeten. Het is super jammer dat ze niet weten wie verantwoordelijk is voor al die lekkernijen. Wij boeren maken zo’n mooie producten die zij met veel smaak opeten. Daarom vertel ik graag over onze teelt. Het is fantastisch om de nieuwsgierigheid op al die kindergezichten af te lezen.”
Wie?
Elke De Roost uit Wolvertem (Vlaams Brabant) startte toen ze 19 jaar was haar eigen grondwitloofbedrijf met haar man. De passie voor het vak zit in beiden hun DNA.
Waarom lid?
Elke is lid van Boerenbond omdat ze graag in contact komt met andere land- en tuinbouwers waarmee ze gedachten kan uitwisselen. Ze zit in de regioraad, waar ze op de hoogte blijft van wat reilt en zeilt in de sector.
Toekomstdromen?
Het aantal grondwitlooftelers daalt, en dat baart Elke zorgen. “We hopen dat de stiel blijft bestaan. De meeste collega’s lopen tegen hun pensioen aan. Wij willen elk jaar een beetje blijven groeien, zowel met ons witloof als met de hoevewinkel. Onze dochter Jolien (10) lijkt alvast geïnteresseerd. Ze zegt vaak dat ze later witloofteler wil worden en helpt ons liever dan dat ze achter de boeken zit.”

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.