Voortschrijdend inzicht

Door het aangename voorjaar met goede weersomstandigheden wordt er op het veld duidelijk van geprofiteerd om vlot de bodembewerkingen uit te voeren en gewassen te planten of te zaaien. Heel wat gewassen konden vroeg worden ingezaaid. Op sommige plaatsen is er de voorbije weken helaas onvoldoende regen gevallen.

We merken steeds vaker weersextremen op van langdurige droogte of overvloedige regen. Inspelen op het weer is voor landbouwers niet mogelijk, maar ze kunnen wel inspelen op de manieren waarop ze boeren. En dat doen ze! Veel landbouwers zetten bewust in op het herstel en het weerbaarder maken van de bodem zodat die beter waterdoorlatend wordt. Door slim bodembedekking te kiezen, doordacht te ploegen en aan goed afgestemde teeltrotatie te doen neemt het bodemleven toe. Percelen kunnen hierdoor een nat jaar beter dragen, maar ze zijn ook beter bestand tegen droogte. Velen nemen ook andere structurele maatregelen zoals stuwen, peilgestuurde drainage, opvang van regenwater … Onze boeren doen dus heel wat inspanningen maar planten en dieren zullen altijd water nodig hebben. Als er de komende periode opnieuw voorstellen tot beperkingen in het watergebruik op de tafel van de beleidsmakers komen te liggen, moeten onze boeren te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Vorige week was er in de media aandacht voor nulbemesting in groene bestemmingen in SBZ-H vanaf 2028. Een beslissing die deel uitmaakt van het stikstofdecreet, en waar wij ons vanaf het eerste moment tegen verzet hebben. Dit is immers terugkomen op gemaakte afspraken. Er is in het verleden een duidelijk uitdoofscenario afgesproken, waarbij landbouwers de garantie kregen om hun volledige carrière uit te doen. Hierop terugkomen blijft voor ons dan ook onaanvaardbaar! Deze maatregel vormt een reële bedreiging voor het voortbestaan van landbouwbedrijven die een aanzienlijk deel van hun bedrijfsareaal in groene bestemmingen hebben liggen. Daarom trokken we ook naar het Grondwettelijk Hof. Niet alleen tegen de nulbemesting maar tegen het gehele stikstofdecreet. 

In Nederland beseft men ondertussen dat het zo niet verder kan met hun stikstofaanpak en is de nieuwe regering op zoek gegaan naar oplossingen. Volgens de eerste berichtgevingen zou het om verschillende bijsturingen gaan. Zo zou de deadline worden uitgesteld naar 2035, zou landbouw niet langer onevenredig belast worden tegenover andere sectoren, zou men afstappen van de kritische depositiewaarden en werkt men aan een nieuw rekenmodel. Daar lijken de aanpassingen alvast de goede richting op te gaan.

Wij vragen ook in Vlaanderen al geruime tijd de omschakeling naar een emissiebeleid. De overheid moet snel werk maken van deze wijziging van een neerslag- naar een emissiebeleid, wat een rechtvaardiger en transparanter systeem is. In Nederland zijn ze alvast die richting ingeslagen, dat moeten we in Vlaanderen ook kunnen. Er is alleen gezond boerenverstand en moed voor nodig! 

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Lode Ceyssens

Voorzitter Boerenbond