PASpartout brengt PAS-technieken naar melkveehouders

pas melkveestal

PASpartout brengt PAS-technieken naar melkveehouders

Met het demonstratieproject PASpartout Melkvee zetten projectpartners Boerenbond, Hooibeekhoeve en Inagro belangrijke stappen om het stikstofdecreet en de PAS-technieken naar de rundveehouders te brengen. Het project had als doel melkveehouders te informeren, sensibiliseren én actief te betrekken bij de uitdagingen die het stikstofdecreet met zich meebrengt. Tegen eind 2025 en in 2030 worden immers forse reductiedoelstellingen opgelegd. Een gedragen aanpak is essentieel om deze doelen te halen. 

Een belangrijk luik binnen PASpartout Melkvee was het in kaart brengen van de huidige situatie: welke PAS-technieken zijn er vandaag beschikbaar, en waar botsen melkveehouders op praktische, technische of economische knelpunten? Door deze knelpunten te inventariseren, ontstond een waardevolle basis om gericht verbeteringen voor te stellen.
Inventarisatie en innovatie 
Een van de belangrijkste aandachtspunten zijn de verschillende praktische en technische voorwaarden van de erkende PAS-technieken. Ook de afwezigheid van een commercieel registratiesysteem om de weide-uren te registreren blijft een knelpunt. Er werd een projectvoorstel ‘EIP-Operationele groep’ ingediend om een oplossing te zoeken voor dit probleem. Een ander belangrijk knelpunt is de afwezigheid van maatregelen of technieken voor (deels) ingestrooide stallen bij melkvee. 
Elke erkende maatregel of techniek heeft zijn eigen PAS-fiche waarin beschreven staat hoe deze maatregel of techniek praktisch en technisch moet worden uitgevoerd en hoe deze gecontroleerd zal worden. Zo moet er bijvoorbeeld registratieapparatuur voorzien zijn op alle mestrobots en -schuiven. Bijkomend moet er opgelet worden voor het grote waterverbruik bij enkele technieken en maatregelen.  
Deze inzichten leidden tot aanvragen tot wijziging van bestaande PAS-technieken en de ontwikkeling van nieuwe techniekenfiches, specifiek afgestemd op de noden van de Vlaamse melkveehouderij. Zo werden tot op heden twee aanvragen ingediend om technieken die vandaag enkel bij melkkoeien erkend zijn ook erkend te krijgen bij vrouwelijk jongvee tot 2 jaar en andere runderen. Bijkomend werd ook actieve ondersteuning geleverd voor twee fiches van bijkomende technieken en zullen op korte termijn nog twee wijzigingen van fiches van bestaande technieken worden aangevraagd.  
Roadshows met ervaringen uit de praktijk
Om melkveehouders op een laagdrempelige manier te informeren, organiseerde PASpartout Melkvee twee roadshows in de regio’s Oost- en West-Vlaanderen. Centraal stonden demonstraties van diverse PAS-vloeren. Geen theoretische voordrachten, maar concrete praktijkvoorbeelden, waarbij zowel de voordelen als de uitdagingen openlijk werden besproken. 
Tijdens deze roadshows bleek duidelijk dat melkveehouders sterk betrokken en bereid zijn om te investeren in duurzame technieken, mits deze praktisch implementeerbaar en economisch haalbaar zijn. Ervaringen met verschillende emissiearme vloertypes werden gedeeld en vormden de basis voor constructieve uitwisseling tussen collega's. 
 

 

Elke erkende maatregel of techniek heeft eigen PAS-fiche met hele uitleg en manier van controleren.

Techniekenbeurzen: groot bereik en veel enthousiasme
Begin december 2024 werden de inspanningen vanuit het project bekroond met twee grootschalige techniekenbeurzen, georganiseerd bij Inagro en de Hooibeekhoeve. Deze beurzen brachten honderden melkveehouders, onderzoekers, leveranciers en beleidsmakers samen. 
Op de verschillende standen kregen bezoekers uitgebreide informatie over bestaande en nieuwe PAS-technieken. Er was bijzondere aandacht voor innovaties die inspelen op zowel emissiereductie als bedrijfsrentabiliteit. De ruime opkomst en het positieve onthaal van de beurzen tonen aan dat de sector klaar is om de uitdaging van het stikstofdecreet aan te gaan, mits goede begeleiding en werkbare oplossingen. 
Melkveehouders hebben het afgelopen halfjaar veel info ingewonnen in verband met mogelijke emissiearme oplossingen voor hun bedrijf, maar de onduidelijkheden betreffende de huidige wetgeving weerhielden veehouders tot op heden van effectieve investeringen. Voor een groot aantal bedrijven was het tot eind april niet mogelijk om de PAS-referentie 2030 – het emissieplafond op bedrijfsniveau – te bepalen. Ook de verschillende interpretaties en de onduidelijkheid over de 5%-reductie(maatregel) maakten het voor de rundveehouders niet gemakkelijk.  
Naar de toekomst toe 
Tijdens het slotevent, waar de belangrijkste realisaties van het project besproken werden, demonstreerde men met enkele voorbeelden hoe bepaalde type bedrijven kunnen voldoen aan de tussentijdse reductiedoelstelling en aan de PAS-referentie 2030.  
De verkregen inzichten en realisaties van dit project zullen ook gebundeld worden in een naslagwerk en ter beschikking gesteld op de projectwebsite van de partners. De evoluties van de verschillende aanvragen voor aangepaste of bijkomende PAS-technieken zullen tijdig worden gecommuniceerd.  
 

ljksdf

“We doen op zich niets nieuws, maar wel zo veel mogelijk zelf”

boer in de kijker

Bram Dauchy uit Wijtschate neemt deel aan het project ‘Jonge boeren, levende grond’.

Read more about “We doen op zich niets nieuws, maar wel zo veel mogelijk zelf”
Tom Waes landscape

Inschrijvingen jaarlijkse inspiratieconference geopend

Dit jaar geen cijfers of grafieken, maar een flinke portie warmte, eerlijkheid en een welgemikte lach. Met Joris Bruyninckx en Tom Waes. Schrijf je nu in!

Read more about Inschrijvingen jaarlijkse inspiratieconference geopend
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen”

Wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video
sfd

Telers voorzien van onafhankelijk advies

TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.

Read more about Telers voorzien van onafhankelijk advies
dfd

Volg de droogtetoestand

Code geel voor waterschaarste

Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Read more about Code geel voor waterschaarste

PAS-referentietool operationeel

Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.

Read more about PAS-referentietool operationeel
Olympia

A-ware sluit de deuren van Olympia

Actua

Royal A-ware, sinds 2022 de eigenaar van melkerij Olympia heeft besloten om de vestiging in Herfelingen te sluiten.

Read more about A-ware sluit de deuren van Olympia

Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Actua
Read more about Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ
bhhbh

Voortschrijdend inzicht

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Voortschrijdend inzicht
PAS melkkoeien

PASpartout brengt PAS-technieken naar melkveehouders

Met het demonstratieproject PASpartout Melkvee zetten projectpartners belangrijke stappen om het stikstofdecreet en de PAS-technieken naar de rundveehouders te brengen.

Read more about PASpartout brengt PAS-technieken naar melkveehouders
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof
Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
gracht

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen