Vanden Abeele varkensstal

Tour de boer voor varkenshouders

De TracVac mestrobot en het Trac Reno stalsysteem zijn voorbeelden van technieken voor ammoniakreductie. Tijdens deze ‘Tour de Boer’ bezoeken we twee stallen waar we de werking van deze twee systemen zullen demonstreren en toelichten.  

Praktisch
  • Wanneer? Donderdag 10 april | 9u30 - 15.00u
  • Wat? Gratis evenement voor veehouders. Plaatsen zijn beperkt!
  • Waar? Diva varkens, Lommelsedijk 26, 5575 XD Luyksgestel (NL). In de namiddag gaat het programma verder op een andere locatie: SAVAR Nuland, Kerkdijk 9, 5391 KA NULAND (NL)

In het inschrijvingsformulier kan je interesse in carpoolen aangeven. Op basis van je opgegeven woonplaats proberen wij je in contact te brengen met andere deelnemers die in de buurt wonen. Inschrijven kan tot 7 april. 

Korte uitleg van de twee systemen:

  • TracVac: een mestrobot die continu mest uit de put verwijdert, waardoor de methaan- en CO2 -uitstoot wordt beperkt. Dit verbetert de luchtkwaliteit, wat leidt tot beter dierenwelzijn en betere arbeidsomstandigheden
  • Trac Reno-systeem: een systeem dat zorgt voor een directe scheiding van urine en snelle afvoer van vaste mest. Dit kan in een nieuwe stal bij dragende zeugen een ammoniakreductie van 70% opleveren. 
Volledige programma
  • 9:30 | Onthaal
  • 10:00 | Verwelkoming – door Pieter-Jan Delbeke (Boerenbond), namens het RAMBO-projectteam
  • 10:05 | Voorstelling techniek ‘TracVac’ 
    • Presentatie en demonstratie van de TracVac, waar veehouder Koen Wouters zijn gebruikservaring deelt. Mogelijkheid om vragen te stellen.
  • 12:00    Lunch  
  • 13:00    Verplaatsen naar tweede stalbezoek:
  • 13:30    Voorstelling techniek ‘Trac Reno-systeem’
    • Presentatie en demonstratie van het Trac Reno stalsysteem. Mogelijkheid om vragen te stellen.  
  • 15:00    Slotwoord - door Pieter-Jan Delbeke (Boerenbond) 
Over de technieken
TracVac  

De TracVac is een volautomatische mestrobot die continu de mest uit de put verwijdert, vergelijkbaar met een robotstofzuiger. Door de frequente routes door de mestput, wordt alle mest continu verwijderd, wat de methaan- en CO2 -uitstoot beperkt. Dit verbetert de luchtkwaliteit wat zorgt voor een beter dierenwelzijn en betere arbeidsomstandigheden. Omdat de mest vers en nog warm uit de mestputten wordt gehaald, kan alle energie maximaal uit de mest worden gehaald.  

De robot is zelfrijdend en kan bediend worden vanuit een app op een telefoon of computer. Hij kan worden toegepast in nieuwe en bestaande gebouwen met een put van minstens 80 cm diep. Het opladen en dumpen van de mest gebeurt op dezelfde plek: het robottoilet.  

Trac Reno Stalsysteem 

Trac is ontwikkeld door de Franse coöperatie van varkenshouders ‘Cooperl’, in samenwerking met stalinrichter Vereijken. Trac werkt normaal met prefab betonplaten van 2,5 m breed. Voor Nederland hebben Cooperl en Vereijken samen met de Franse specialist in mestafvoer en mestrobots CRD het Trac Reno-systeem ontwikkeld met gestorte vloeren voor elke gewenste afmeting. De vloer heeft aan beide zijden een helling van 8 % naar de giergoot in het midden. De gier verdwijnt direct uit de stal naar een dichte opslag, die bij Van Santvoort onder de dichte vloeren van de groepshokken voor de zeugen ligt.

Elke paar uur halen stalen schuiven de dikke mest uit de stal. Deze schuiven hebben geen rubberen flap onderaan, omdat die snel slijten. Uit ervaringen in Frankrijk blijkt dat de schuiven tien jaar meegaan. Bij het naar buiten gaan, openen de schuiven een zware klep die voorkomt dat er valse trek van onderaf de stal in komt.

Voor de aandrijving van de schuiven wordt een nylon touw gebruikt dat minimaal zeven jaar meegaat. Breekt het touw tussentijds, dan kan de varkenshouder het zelf herstellen en is het weer net zo sterk als voorheen. De vaste mest wordt via een rondgaande ketting met grote dikke schakels naar een container getransporteerd. CRD heeft ook met dit systeem al jarenlang ervaring. Van Santvoort laat de vaste mest ophalen door een mesttransporteur, die de mest naar de vergister in Tilburg brengt. De resultaten in de dikke mest zijn indrukwekkend: ruim 26 kg fosfaat per ton en tot 119 m3 Methaangas per m3 mest. 

Tour de Boer 

Binnen het project ‘RAMBO’ organiseren we verschillende ‘Tour de Boers’. Veehouders zijn uitgenodigd zijn om systemen voor ammoniak- en methaanreductie in werking te zien. We geven onder andere ook toelichting over de voor- en nadelen en het nodige onderhoud. De veehouder ter plaatse deelt z’n ervaring met het systeem. Er is ook voldoende tijd om vragen te stellen. 

Interreg - RAMBO.png

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
marc van herck

“23.000 keer gemolken en geen dag gemist” (+ video)

Boer in de Kijker

Marc Van Herck runt samen met zijn vrouw Myriam Schildermans een melkveebedrijf in Geel. Melken doet hij met een aanhoudend laag celgetal van gemiddeld 50.000. Die prestatie leverde hem al geregeld een plek op op de lijst van kwaliteitsmelkers van MCC.

Read more about “23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles" (+ video)

Wie is

Fruitteler Danny Massoels verkocht, na een ongelukkige val en zonder opvolger in het vizier, het grootste deel van zijn gronden en ging een nieuwe uitdaging aan. Hij dook in de wereld van gezondheid en startte samen met zijn vrouw Kathleen met het produceren van natuurlijke sappen. Het is zijn doel om mensen bewuster te maken over de impact van voeding op hun gezondheid.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
cartoon

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Stikstof

Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit. 

Read more about De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.

Read more about Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Elke De Roos

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?
Carbon Farming

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen. 

Read more about Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dfd

Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend

Veehouderij

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt momenteel de campagne voor de inning van de verplichte bijdragen voor het Sanitair Fonds voor het jaar 2025 voor.

Read more about Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen