Studiedag onderzoek naar stikstofemissies in de veehouderij
Op 19 mei 2025 organiseren VEMIS en het RAMBO-project de studiedag 'onderzoek naar stikstofemissies in de veehouderij’ bij ILVO in Melle. Schrijf je nu in!
De stikstofuitdaging is groot, maar dankzij innovatie en samenwerking van Vlaamse en Nederlandse onderzoeks- en kennisinstellingen, komen we tot oplossingen. We hebben een boeiend programma samengesteld met sprekers die hun expertise delen over lopend en toekomstig onderzoek naar haalbare reductiemaatregelen voor de veehouderij.
Je kan kiezen om de volledige studiedag bij te wonen, of pas aan te sluiten vanaf de lunch of het namiddagprogramma.
Praktisch
- Waar? ILVO, Caritasstraat 39, 9090 Melle
- Wanneer? Maandag 19 mei 2025 van 9.30 uur tot 17.00 uur
- Deze studiedag is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Iedereen is welkom.
Programma
DEEL 1
- 09.30u: Onthaal
- 10.00u: Zeolieten als ammoniakbinders: hoe werkt het? - Poortershaven
- 10.30u: Zeolieten onderzoek bij pluimvee, varkens en andere diersoorten - Proefbedrijf Pluimveehouderij, ILVO
- 10.50u: Zeolieten in de industrie - KU Leuven
- 12.20u: Vragenronde
- 12.30u: Broodjeslunch
DEEL 2
- 13.30u: Verwelkoming - Lieven Louwagie, kabinet Landbouw provincie West-Vlaanderen
- 13.40u: Emissies meten in de praktijk, tips & tools voor een geslaagde meetcampagne - ILVO
- Vertrekkend vanuit praktijkervaringen deelt ILVO praktische tips voor een vlotte emissiemeetcampagne. We doorlopen het volledige traject: van het eerste verzoek om als meetinstantie op te treden tot en met de oplevering van het meetrapport.
- 14.10u: Stikstof, resultaten van onderzoeken van bestaande en nieuwe stikstofoplossingen voor de volledige veehouderij - ILVO, Boerenbond, Proefbedrijf Pluimveehouderij
- We delen de nieuwste resultaten van het Vlaams stikstofemissieonderzoek voor de varkens-, pluimvee- en rundveesector. De bevindingen bieden waardevolle inzichten voor de verdere ontwikkeling van emissiereducerende maatregelen en technieken. Je krijgt ook uitleg over het gepland onderzoek.
- 16.00u: Vragenronde
- 16.10u: Steunmaatregelen, subsidies voor innovatieve (stikstof)reductie-ideeën - VLIF, Boerenbond, Provincie West-Vlaanderen
- De verschillende vormen van innovatiesteun helpen bedrijven en landbouwers om nieuwe emissiereducerende maatregelen en technieken te ontwikkelen en te implementeren.
- 16.40u: Slotwoord - Bart Naeyaert, West-Vlaamse gedeputeerde voor land- en tuinbouw
- 17.00u: Afsluitend netwerkmoment
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.