“Betrek boeren van bij het begin bij het ontwikkelen van innovaties”

qfsd

Op 2 en 3 april verzamelden Franse en Belgische onderzoekers en bedrijven voor de Agrifood Summit 2025 op het ILVO-onderzoeksinstituut in Melle. Tijdens verschillende panelgesprekken werden er ideeën en visies uitgewisseld over het ontwikkelen van innovatieve technieken in landbouw en voedselverwerking. Dat is vaak een lang proces, zeker bij de ontwikkeling van gewasbescherming. “Neem de boeren van bij het begin mee bij het ontwikkelen van nieuwe technieken; zij moeten er immers mee aan de slag”, aldus Stijn Bossin namens Boerenbond. 

Diego Canga Fano van de DG Landbouw (Europese Commissie) stelde in zijn inleiding dat er nog te weinig gepraat wordt over middelen voor onderzoek en ontwikkeling binnen de landbouw. Vooral de bodem is nog vaak onderbelicht, iets wat ILVO-directeur Joris Relaes beaamde. “De bodem blijft de essentiële productiefactor”, zo stelde hij. De echte uitdaging ziet hij socio-economisch. Enerzijds zijn er de kleine boerderijen die inzetten op alternatieve verdienmodellen, anderzijds zijn er de grote gespecialiseerde bedrijven die door hun specialisatie ook extra kwetsbaar zijn. “Maar wat met bedrijven van gemiddelde grootte? Komen er nieuwe vormen van samenwerking, met coöperatieven of schakels verderop in de keten? We hebben niet alleen landbouwspecialisten nodig, maar ook sociologen, economisten en psychologen. Laten we allemaal samenwerken”, aldus Relaes.

Het moet sneller

Samenwerken, dat doen ook de producenten van biologische gewasbeschermingsmiddelen, verenigd in IBMA. De leden van IBMA ontwikkelen alternatieven voor chemische gewasbescherming, gebruikmakend van natuurlijke vijanden, micro-organismen, feromonen of natuurlijke stoffen. “In andere delen van de wereld zoals Brazilië worden deze al volop in de akkerbouw gebruikt zoals in soja, maïs en suikerriet. Europa raakt echter achterop door logge goedkeuringsprocedures”, zo stelde Jeremy Benzunces van IBMA.  Hij wil een goedkeuringsprocedure die los staat dan die van conventionele gewasbescherming ,zodat dit sneller kan.
Eén van de Belgische IBMA-leden is Inge Van Daele van Aphea.bio. Dat bedrijf ontwikkelt onder andere biofungiciden en natuurlijke stoffen die de stikstofopname stimuleren. “Het duurt vijf tot zes jaar om een nieuw product te ontwikkelen, en dan nog eens vijf tot zes jaar om het goedgekeurd te krijgen. We hebben nood aan een kortere procedure, een geharmoniseerde goedkeuring in Europa en ook mensen bij de autoriteiten die deze nieuwe categorie van producten goed snappen om deze te beoordelen.”

Meer ratio

Marc De Loose is wetenschappelijk directeur bij ILVO en deed onder meer onderzoek naar de welbekende GGO-aardappelen die aan het ILVO in proef lagen veertien jaar geleden. Recenter kwamen ook Nieuwe Genomische Technieken (NGT) in de aandacht als innovatieve manier om gericht te veredelen. “Er is uiteraard een reglementair kader nodig dat garandeert dat innovatieve producten op een veilige manier kunnen worden geïntroduceerd. Maar het oordeel over deze technieken zou gebalanceerd moeten zijn en zowel risico’s als voordelen meenemen. We hebben meer ratio nodig in dit soort discussies.”

Ook de voordelen in kaart?

Sébastien Dumont de Chassart werkt bij Redebel, dat ondersteuning biedt bij de registratie van onder andere gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Hij moest vaststellen dat ontwikkelaars van nieuwe middelen Europa vaak links laten liggen in een eerste fase, net omdat de goedkeuring te traag gaat. Hij pleit voor meer expertise bij de autoriteiten om de nieuwe middelen goed te kunnen inschatten. Vraag die in de zaal bleef hangen was of in de beoordeling van nieuwe middelen er inderdaad een uitgebreide analyse moet komen van de mogelijk positieve effecten, zoals dit nu ook geldt voor de risico’s. Het zou enerzijds correcter zijn, maar anderzijds ook de procedure nog verder verzwaren, zo was zijn mening.

Ecosysteem rond de boer

In heel het debat is het cruciaal dat de boer wordt meegenomen, zo stelde Stijn Bossin, directeur Ondernemen & Innovatie bij Boerenbond. Boeren stellen vast dat er veel sneller actieve stoffen verboden worden dan dat erbij komen. “We hebben echt snel nieuwe middelen, waaronder biologische gewasbeschermingsmiddelen, nodig. Boeren moeten ook goed advies en opleiding kunnen krijgen om met deze nieuwe categorie van middelen om te gaan.” Boerenbond ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe technieken en middelen. Dat gebeurt onder andere financieel via AIF, maar ook door samenwerking met onderzoekspartners en innovatie-ondersteuning voor boeren. Boerenbond wil werken aan een globaal ecosysteem rond innovatie in de landbouw, maar met de boer in een centrale rol. Het is immers de toepassing in de praktijk die bepaalt of een techniek succesvol zal zijn. Meer algemeen vond Stijn Bossin dat er nu nog te veel regelgeving bestaat die gebaseerd is op wantrouwen en die gepaard gaat met een hoge administratieve last. “Onze boeren zijn nochtans wereldtop op het vlak van duurzaamheid, innovatie en kostenefficiëntie”, kaderde Bossin.
Gevraagd naar een toekomstdroom die het leven voor boeren zou vergemakkelijken antwoordde Stijn Bossin dat boeren vooral moeite hebben met de steeds veranderende visie die elke regering met zich meebrengt. “Als boeren investeren hebben zij een verdienmodel voor ogen voor een periode van 20-25 jaar. Het is heel moeilijk om te ondernemen als die visie constant verandert. Een klare visie vanuit het beleid zou een heel goede zaak zijn.”  
 

zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken!

Vandaag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken!
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026
zer

“Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Boer in de kijker

De familie Martens kiest voluit voor de korte keten en zet al jaren in op duurzaamheid en welzijn. Tien jaar geleden openden ze hun hoevewinkel Mattes en twee jaar geleden kwam daar een eigen microslachthuis bij.

Read more about “Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
gbb

Om voedsel te produceren heb je water nodig!

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Minder administratieve lasten en regeldruk

Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.

Read more about Minder administratieve lasten en regeldruk
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
SKK

“Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Dossier
Read more about “Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
wolf

Wolf van strikt beschermd naar beschermd

Read more about Wolf van strikt beschermd naar beschermd
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen