De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit ( NVWA) laat weten dat er in Putten (provincie Gelderland) vogelgriep is vastgesteld op een biologisch legbedrijf. Om de verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 23.000 leghennen op de locatie geruimd door de NVWA. Daarnaast worden conform de Europese regels de 3 en 10-km-zones afgebakend waar specifieke maatregelen gelden (zie kaartje onderaan deze pagina).
Binnen de 1 km-zone liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 km-zone liggen 13 pluimveebedrijven. In de 10 km-zone bevinden zich nog eens 58 bedrijven met pluimvee. Dat geeft aan dat het virus zich in een vrij pluimveedens gebied bevindt.
Binnen het 10-km-gebied is er per direct een vervoersverbod ingesteld, dat betrekking heeft op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt er een vervoersverbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast is er ook een ophok- en afschermplicht van kracht in de hele 10-kilometerzone. De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet commercieel gehouden risicovogels (bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen). De afscherm- en ophokplicht is een effectieve preventieve maatregel om nieuwe besmettingen te voorkomen, omdat de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels verkleind wordt.
Wake-Up call voor ons
Het is van december vorig jaar geleden dat er bij ons nog een uitbraak van vogelgriep op een professioneel bedrijf in ons land werd vastgesteld. Een lange periode van relatieve rust op het vogelgriepvlak kan de aandacht voor de bioveiligheidsmaatregelen wat laten verslappen. De nieuwe haard in Nederland geeft aan dat het risico op vogelgriep is toegenomen. Het FAVV heeft aangegeven dat ze de vogelgriepsituatie in Nederland meeneemt in hun risico-evaluatie voor het al of niet instellen van een ophokplicht. Wij hebben aangegeven dat we voorstander zijn om deze nu in te voeren. De kans is groot dat het vogelgriepvirus door het migreren van de trekvogels ook meelift naar ons land.
Zoals in vorige nieuwbrief aangestipt is het noodzakelijk om de bioveiligheidsmaatregelen terug op te schroeven en enkel personen die absoluut belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering in de stallen toe te laten. Iedereen die in pluimveestallen komt, dient de maximale bioveiligheidsmaatregelen in acht nemen, zodat het virus de kans ontnomen wordt om langs die weg in de ruimte van de dieren binnen te sluipen.
Alle relevante informatie is dan terug te vinden op: https://favv-afsca.be/nl/themas/dieren/dierengezondheid/dierziekten/vog…

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.