Vogelgriep bij twee hobbyhouders in de provincie Luik
Omdat het gaat om besmettingen bij gehouden vogels verliest ons land zijn vrije status voor commercieel pluimvee niet
De voorbije dagen merken we dat het vogelgriepvirus terug aan een opmars bezig is in Nederland en Duitsland. Vrijdag werd immers bekend dat op een leghennenbedrijf met 25.000 dieren in het Friese Idsegahuizum is vogelgriep vastgesteld. Ook bij ons is de dreiging toegenomen en dat is vandaag ook gebleken.
Het FAVV laat weten dat er twee besmettingen met het vogelgriepvirus van het type H5N1 vastgesteld zijn bij hobbyhouders in Wandre en Ans, beide in de provincie Luik. Het betrokken virus is als hoogpathogeen geanalyseerd.
Omdat de hobbyhouder in Luik meer dan 50 vogels houdt, worden er rond deze besmetting de klassieke beperkingszones van 3 km (beschermingszone) en 10 km (bewakingszone) afgebakend. In deze zones zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht voor vogelhouderijen en -activiteiten.
Belangrijk is dat alle vogels in de beschermingszone en alle pluimvee in de bewakingszone moeten worden afgeschermd en dat alle activiteiten met pluimvee en vogels in de beide zones verboden zijn. In afwezigheid van nieuwe besmettingen wordt de beschermingszone na 3 weken omgezet in bewakingszone; die laatste kan pas na 30 dagen worden opgeheven.
Er worden voor de commerciële houderijen in de bewakingszone, die dieren naar het slachthuis moeten afvoeren, derogaties voorzien vanaf half volgende week.
Omdat het gaat om besmettingen bij gehouden vogels, verliest ons land zijn vrije status voor commercieel pluimvee niet.
Mogelijks besmetting via overdracht op tentoonstelling
Deze besmettingen zijn volgens het FAVV bijzonder omdat de beide hobbyhouders met enkele vogels hebben deelgenomen aan de prijskampen en tentoonstellingen van neerhofdieren, die van 16 tot 19 januari 2025 werden georganiseerd in Battice, eveneens provincie Luik. Deze dieren werden in de dagen na de terugkeer van het evenement ziek. De betrokken vogels zijn dus mogelijk initieel besmet op dit evenement en het risico bestaat dat ook andere deelnemende dieren besmet werden. Het FAVV zal de betrokken deelnemers contacteren op basis van de aanwezigheidslijsten van het evenement.
Deze besmettingen onderstrepen nogmaals dat verzamelingen van vogels een risicofactor zijn in de verspreiding van vogelgriep. Het FAVV herinnert ons eraan dat er ondanks het lage aantal besmettingen wel degelijk virus circuleert bij wilde vogels in ons land. Het risico op besmetting van gehouden vogels is dan ook reëel. Gezien de gebeurtenissen, evalueert het FAVV of het nog opportuun is om in de komende maanden verzamelingen met hobbyvogels toe te laten.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.