Het FAVV verlengt het verzamelverbod tot en met maandag 31 maart 2025. De modaliteiten blijven ongewijzigd.
Het FAVV heeft op 5 februari een tijdelijke verbod opgelegd voor het verzamelen van vogels van de pluimveesoorten (kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, fazanten, patrijzen, loopvogels en duiven andere dan reisduiven), die worden gehouden door particuliere houders.
Aanleiding was het verhoogde risico op besmetting van vogels van particuliere houders door de toegenomen viruscirculatie bij wilde vogels en de vaststelling dat er meerdere besmettingen waren veroorzaakt door viruscirculatie op een evenement met neerhofdieren.
Dit verbod geldt in eerste instantie tot en met zondag 16 maart, maar de epidemiologische situatie is de afgelopen weken niet merkbaar verbeterd, integendeel. Het aantal besmettingen van hoogpathogene vogelgriep bij wilde vogels is verder toegenomen (zie de kaart op de website van het FAVV). Dit wijst erop dat er nog steeds veel virus circuleert in het milieu. Dit wordt ook onderstreept door de uitbraken die op pluimveebedrijven zijn vastgesteld. De toestand in de omringende landen is gelijkaardig.
Het FAVV verlengt daarom het verzamelverbod tot en met maandag 31 maart 2025. De modaliteiten blijven ongewijzigd.
Samengevat slaat het verbod:
- op verzamelingen van vogels van de pluimveesoorten van particuliere houders, nl. kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, fazanten, patrijzen, loopvogels en duiven andere dan reisduiven;
- op de aanwezigheid dergelijke vogels van particuliere houders op de reguliere markten en jaarmarkten.
Vallen dus niet onder het verzamelverbod:
- de vogels van handelaars aanwezig op markten;
- reisduiven en andere vogels dan de pluimveesoorten van particuliere houders.
De situatie wordt in de komende weken van nabij opgevolgd en geëvalueerd. Indien nodig zal het verbod verlengd worden.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.