Op de eerste rij, 21 november 2024
Als we het echt goed menen met het klimaat ...
Van 11 tot 22 november zijn vertegenwoordigers vanuit de hele wereld aanwezig in Bakoe om er de COP29 bij te wonen, de jaarlijkse klimaatconferentie, georganiseerd door de Verenigde Naties. Politici en experten onderhandelen er over de inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan.
Terwijl onze beleidsmakers in Bakoe aan het onderhandelen zijn over de klimaatimpact en mogelijke extra inspanningen, laten ze onze boeren achteruitboeren. Het is toch bijzonder dat onze Europese vertegenwoordigers in Baku meediscussiëren over het klimaat, terwijl datzelfde Europa nog altijd bezig is met een Mercosur-deal, waarmee ze de deuren openzetten voor voedsel dat niet kan tippen aan ons eigen klimaatvriendelijk geproduceerd voedsel. Ons eigen geproduceerd voedsel laten concurreren met voedsel dat niet tegen dezelfde hoge standaarden moet worden geproduceerd is niet eerlijk en al zeker niet klimaatvriendelijk.
Onze landbouwers zijn zich bewust van de inspanningen die ze kunnen en moeten leveren om de klimaatverandering tegen te gaan. En met succes! Op het vlak van carbon footprint scoren de producten van onze land- en tuinbouwers bij de beste in de wereld. We zijn op vele vlakken pionier in Europa en in de wereld. Die pioniersrol willen we ook in de toekomst behouden en daar zullen we alles aan doen.
Maar dan moet er tegenover de vele inspanningen die onze land- en tuinbouwers nemen en de steeds strengere regelgeving waaraan ze moeten voldoen wel appreciatie staan. Als je heel hard werkt, investeert en verduurzaamt omdat dit je zo wordt opgelegd, maar je merkt dat niet iedereen aan dezelfde regels moet voldoen, dan werkt dit demotiverend.
Verdient de Vlaming, Belg en Europeaan dan trouwens geen vers, lekker en duurzaam eten op zijn bord met dezelfde hoge kwaliteits- en veiligheidseisen ongeacht vanwaar het voedsel komt? Ik denk het wel. Onze burgers moeten altijd en overal kwaliteitsvol voedsel kunnen eten. Daar zorgen onze landbouwers voor. De Europese beleidsmakers moeten zorgen voor een eerlijk kader waarbinnen dit kan en moet gebeuren.
Terwijl de Europese politieke vertegenwoordigers in Bakoe aanwezig zijn om er te praten over klimaat blijven diegenen die echt op het veld aan het werk zijn en in de dagelijkse realiteit en de praktijk hun bijdrage leveren in de kou staan. Als ze het echt menen met het klimaat, trekken ze voluit de kaart van onze eigen klimaatvriendelijke land- en tuinbouw, in plaats van deze te laten concurreren tegen diegenen die op het vlak van eco-efficiëntie nog heel veel kunnen leren van onze boeren.
Als ze het echt menen met het klimaat, trekken ze voluit de kaart van onze eigen klimaatvriendelijke land- en tuinbouw.
Lode Ceyssens
Voorzitter Boerenbond

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.