De markt: pluimvee
Braadkippenprijzen blijven stabiel
De stemming op de braadkippenmarkt blijft goed. Het aanbod is goed verteerbaar voor de slachterijen. De vraag naar pluimveevlees blijft behoorlijk. Dat maakt dat de slachthuizen vlot kunnen handelen aan het huidige prijsniveau. Het marktgevoel geeft aan dat er op het vlak van prijsvorming misschien wel wat meer in de markt kan zitten, maar gezien de verkorte slachtweken is enige voorzichtigheid wel geboden. Vraag en aanbod liggen dus dicht bij elkaar en de noteringen blijven onveranderd.
Eieren | Prijzen in dalende lijn
Verrijktekooi-eieren. Traditioneel valt de vraag naar verwerkingseieren na Pasen verder terug, en dat is ook te zien aan de verrijktekooi-noteringen die fors terrein verliezen. Het aanbod van verwerkingseieren is immers, gezien de verwerkers erg afwachtend aankopen, te groot voor de markt. Vanuit de verwerkerszijde worden ook extra eieren aangevoerd uit Oekraïne, met de bedoeling om de noteringen hier fors te drukken. De verwachting is dat de prijzen voor verwerkingseieren toch vrij snel een nieuwe bodem in de markt zullen vinden op een behoorlijk prijsniveau. De vogelgriep die in de VS, en in mindere mate in Europa, voor problemen zorgt is niet verdwenen en bovendien zullen de komende weken heel wat leghennen die einde ronde zijn worden afgevoerd. Daardoor zal het aanbod van verwerkingseieren ook krimpen.
Scharreleieren. Na Pasen daalt de vraag vanuit de retail. Daardoor is de daling van de scharrelnoteringen ook groter maar er is zeker geen sprake van een paniekstemming. Ondertussen zijn de kippen bij de particulieren ook volop aan de leg waardoor de vraag naar tafeleieren structureel op een lager niveau terechtgekomen is. Verwacht wordt dat het aanbod de komende weken zal dalen. Veel leghennenkoppels zullen de komende periode naar de slacht gaan en in Nederland worden de gevolgen van de stoppersregeling op het aanbod nu ook meer en meer zichtbaar in het aanbod. Daardoor zal de eiermarkt vrij snel in evenwicht zal komen.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.