Opstarten van een lokale mosterdteelt van akkerbouwer tot mosterdverwerker
Projectinfo
Programma
EIP - Operationele groepenPeriode
1/01/2023 - 31/12/2024Mosterdzaad werd in Vlaanderen in het verleden geteeld om de artisanale mosterdmolens van grondstof te voorzien. Doorheen de eeuwen is de teelt naar Oost-Europa en Canada verschoven voornamelijk omwille van rentabiliteit van de teelt (andere teelten meer attractief) & de variabele kwaliteit van het mosterdzaad.
Met dit project wensen we mosterdteelt terug meer lokaal te maken. Dit is o.a. mogelijk doordat het klimaat in Vlaanderen (België) wijzigt en doordat lokale producten meer door de consument geapprecieerd worden (COVID, oorlog Oekraïne, meer aandacht voor biodiversiteit, ...). Mosterdteelt is een droogteresistente teelt die ook voor de nodige afwisseling op het perceel kan zorgen.
Door het samenbrengen van geïnteresseerde landbouwers en mosterdmakers en de opgedane kennis van Praktijkpunt Vlaams-Brabant zullen de juiste variëteiten mosterdzaad gekozen worden en onder begeleiding uitgezaaid worden bij de landbouwers.
Er wordt ook veel aandacht besteed aan het opschoningsproces zodat de mosterdmakers een zo zuiver mogelijke grondstof aangeleverd krijgen. De mosterdmakers gaan testen en nieuwe recepturen samenstellen met de Vlaamse mosterdzaden. Er zal ook gewerkt worden rond de erkenning van gewasbeschermingsmiddelen en mogelijks een label voor de lokale Vlaamse mosterd.
Europees Partnerschap voor Innovatie (EIP) in samenwerking met Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Hof ter Vrijlegem en Boerenbond